Sprogimas

Už „pokštus“ – ne tik didelės baudos, bet ir laisvės atėmimas

Praėjusiais metais Lietuvoje užregistruoti 1907 melagingi specialiųjų tarnybų iškvietimai. Tai – 8 procentais daugiau nei 2014 metais, kuomet tarnybos melagingai kviestos 1751 kartą.

Dažniausiai – 1828 kartus – kviesti policijos pareigūnai, 57 kartus –medikai, 22 – ugniagesiai. Dėl melagingų pranešimų apie visuomenei gresiantį pavojų nustatyta 40 įtariamųjų (2014 m. – 23), iš jų 39 – vyrai (2014 m. – 22) ir 8 nepilnamečiai (2014 m. – 3).

Apie tariamai padėtus sprogmenis pernai pranešta 81 kartą (užpernai – 42). Daugiausiai tokių pranešimų užfiksuota Vilniuje ir Kaune – atitinkamai 26 ir 12.

„Akivaizdu, jog būtinos papildomos priemonės, kurios atgrasintų nuo noro taip „pokštauti“. Jų ir buvo imtasi. Jau šiandien melagingi specialiųjų tarnybų iškvietimai kainuoja labai brangiai – tiesiogine šio žodžio prasme. Nuo šių metų balandžio kainuos dar brangiau, nes grės ne tik baudos ir ieškiniai, bet ir realus laisvės atėmimas“, – sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Nuo balandžio įsigaliosiančiame Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, jog už Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbo trukdymą žinant, kad pagalba nereikalinga, gresia įspėjimas arba bauda nuo 90 iki 200 eurų. Už melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą gresia bauda nuo 200 iki 2000 eurų.

„Šalia to, pagalbos tarnyboms nurodyta visais melagingų iškvietimų atvejais imtis veiksmų dėl patirtų nuostolių išieškojimo iš kaltininko. Nuostoliai paprastai skaičiuojami šimtais ar net tūkstančiais eurų“, – teigia S. Skvernelis.

Vien Policijos departamentas ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praėjusiais metais pateikė beveik 1700 ieškinių. Priteistos žalos dydis siekia kone 19 tūkst. eurų.

Nuo balandžio už minėtas veiklas įsigalioja ir griežtesnė baudžiamoji atsakomybė, atitinkamas teisės aktų pataisas inicijavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Už melagingą žinią apie grėsmę visuomenei ar valstybinės reikšmės objektui bus skiriami viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas – arba laisvės atėmimas iki 1 metų.

Jei dėl melagingo pranešimo kilo žmonių sumaištis ar buvo sutrikdyta valstybinės reikšmės objekto veikla, grės bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Jei buvo padaryta didelė turtinė žala – bauda arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Vidaus reikalų ministerija primena, jog daugeliu atveju „pokštininkai“ yra nustatomi, jiems skiriamos baudos ir pateikiami ieškiniai. Dažni atvejai, kaip BPC numeriu 112 skambina vaikai, moksleiviai, todėl būtina, kad tėvai aptartų šį klausimą su vaikais, mokytojai – su moksleiviais ir t.t.

Vidaus reikalų ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode