Sprogimas

Prezidentas sako šiuo metu nematantis būtinybės įvesti nepaprastąją padėtį

ivestiNepaprastoji padėtis dėl Lietuvą užplūdusių migrantų galėtų būti įvedama tik kraštutiniu atveju ir šiuo metu tam nėra būtinybės, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak jo, vidaus reikalų sistema dar nėra išnaudojusi visų turimų rezervų malšinant krizę.

„Aš atidžiai seku situaciją, matau dar gerokai daugiau rezervų, kuriuos galėtų panaudoti Vidaus reikalų ministerija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba tam, kad problemos būtų sprendžiamos, ir tik kraštutiniu atveju ir, be jokios abejonės, konsultuojantis ir aiškinant gyventojams, mes galėtume grįžti prie nepaprastosios padėties klausimo“, – antradienį žurnalistams Pabradės poligone sakė prezidentas.

„Taip kad šiandien tam aš nematau būtinybės“, – pridūrė šalies vadovas.

Šalies vadovas teigė, kad spręsdama migrantų krizę valdžia turi tartis su vietos bendruomenėmis, savivaldybėmis, o konfliktai kilo, nes „pačioje pradžioje buvo kalbama iš jėgos pozicijų“.

„Mano pagrindinė žinutė, kad šiandien mes toli gražu neišnaudojame tų galimybių, kurias galėtume išnaudoti įtikinėdami ir normaliai šnekėdamiesi su mūsų gyventojais, siekdami paaiškinti mūsų sprendimų prasmę, siekdami paaiškinti sprendimus, tikslus ir kokio indėlio iš konkrečios savivaldybės mums reikia“, – kalbėjo prezidentas.

G. Nausėda taip pat ragino neieškoti priešų šalies viduje, nes jų nėra, „o jei kas mėgina ant šio politinių galimybių stalo palesioti trupinių, tai geriau palikti šį darbą žvirbliams“.

„Šiandien mums reikia sutarimo, kalbėjimosi su savivaldybėmis, ir aš manau, kad konfliktai, kurie paaštrėjo, yra iš dalies, kad pačioje pradžioje buvo kalbama iš jėgos pozicijų, kad sprendimai priimti ir tereikia su jais susitaikyti. Žinoma, kad tai bendruomenes nuteikia atitinkamai, todėl aš už dialogą pirmiausia su savivaldybėmis“, – pažymėjo šalies vadovas.

Kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigė, kad kariai yra pasiruošę vykdyti užduotis ir nepaprastosios padėties atveju.

„Mes įstatymais numatytas visas pareigas įvykdysime ir esame pasirengę jas įvykdyti (...) Teisės aktai numato, kad mes nepaprastosios padėties kaip ir ekstremaliosios situacijos metu remiame Vidaus reikalų ministerijos institucijas (...) Turime labai gerus planavimo štabus, turime nustatytas procedūras ir gebame tai atlikti“, – žurnalistams sakė V. Rupšys.

Po pirmadienio vakarą Rūdninkų poligone įvykusio incidento, kai keliasdešimt žmonių protestuodami prieš migrantų apgyvendinimą teritorijoje blokavo kelią ir nuo jo buvo pašalinti jėga, Vidaus reikalų ministerija pasiūlė Vyriausybei įvertinti, ar pasienio savivaldybėse nereikia įvesti nepaprastosios padėties.

Į Lietuvą šiemet jau bandė patekti daugiau nei 2,8 tūkst. neteisėtų migrantų, dėl jų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode