Sprogimas

Mažeikiuose teiks naują paslaugą moterims ir vaikams

     Trečiadienį vykusiame Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų  komiteto posėdyje tarp kitų klausimų svarstytas pasiūlymas kurti taip vadinamą Krizių centrą Socialinių paslaugų tarnyboje ir teikti paslaugas moterims ir vaikams, neturintiems, kur gyventi, dėl tam tikrų priežasčių.

Pateikė pasiūlymą

      Vasario pradžioje Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Kekytė Savivaldybės administracijos direktoriui Broniui Kryžiui pateikė pasiūlymą dėl Krizių centro įsteigimo. Rašte teigiama: „Nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliojus „Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo 5, 7, 8 ir 9 straipsnių pakeitimo įstatymui, įsigaliojo ir nuostato, kad kiekviena savivaldybė, vadovaudamasi Socialinių paslaugų įstatymu, turėtų užtikrinti smurtą patyrusio asmens apsaugą. Mažeikių r. savivaldybėje šią pagalbą nuo 2012 m. teikia VšĮ Telšių krizių centras, kuris, pagal galiojančius teisės aktus, turėtų užtikrinti specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą patyrusiems asmenims.“

      Pasak J. Kekytės, sausio mėnesį vykusiame posėdyje išsiaiškinta, jog Telšių krizių centras negali patenkinti Mažeikių rajono savivaldybės poreikių ir suteikti optimalios pagalbos smurtą patyrusiems asmenims.

      „Tam, kad būtų užtikrintos savalaikės socialinės paslaugos rajone gyvennačioms moterims ir vaikams, negalintiems gyventi savo namuose dėl artimųjų smurto; neturinčioms gyvenamojo būsto merginoms ir moterims iki 25 metų, kurioms iki pilnametystės buvo įsteigta nuolatinė arba laikinoji globa; moterims ir jų vaikams, nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių; moterims ir jų vaikams – prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms; vaikams nuo dvejų metų amžiaus iš socialinės rizikos šeimų (kol vaikas bus grąžintas į šeimą arba priimtas sprendimas dėl vaiko apgyvendinimo stacionarioje socialinių paslaugų įstaigoje, šeimynoje ar globėjų šeimoje) ir kitiems asmenims, kuriems gresia patirti smurtą artimoje aplinkoje, siūlome Mažeikiuose įsteigti Krizių centrą“, – rašoma pasiūlyme.

Centras – reikalingas

      Socialinės paramos skyriaus vedėjos teigimu, dėl įvairių pastarųjų socialinių įvykių Lietuvoje ir tam tikrų teisės pakeitimų didesnė atsakomybė tenka savivaldybėms ir darbui su rizikos šeimomis, be to, pateikta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomendacija iš sutaupytų socialinių paslaugų lėšų finansuoti su alkoholio, psichotropinių medžiagų vartojimo ir smurto artimoje aplinkoje mažinimu susijusius projektus, o Mažeikiuose nėra kur laikinai apgyvendinti krizių ištiktus žmones, būtent moteris su vaikais, todėl siūloma pradėti steigti naują paslaugą.

      „Konkretaus poreikio šiuo metu pasakyti negalime, tačiau žinome, kad prieš porą metų Socialinių paslaugų tarnyba vykdė projektą, teikė paslaugas smurtą patyrusioms moterims. Projektas pasibaigė ir tos paslaugos nebeteikiamos, nors jos buvo labai reikalingos, – tvirtino J. Kekytė. – Dabar, kai atsitinka bėda, neturime kur padėti nukentėjusių žmonių. Gauname informaciją iš policijos, ligoninės, kaimynų, informuojame Vaiko teisių apsaugos skyrių, dabar, jeigu bus Krizių centras, informuosime ir Socialinių paslaugų tarnybą. “

      Pasak Savivaldybės mero pavaduotojos Irenos Macijauskienės, toks centras ar kaip kitaip pavadinta vieta reikalinga, kad būtų galima padėti ne tik nuo smurto nukentėjusiems žmonėms, bet ir nuo gaisro ar kitų nelaimių, taip pat pabėgėliams, kol įsigytų gyvenamą plotą.

      Kad toks centras reikalingas, tvirtino ir komiteto pirmininkė Judyta Čejauskienė bei kiti komiteto nariai, todėl pritarta siūlymui pavesti BĮ Socialinių paslaugų tarnybai teikti minėtų socialinių grupių asmenims socialines paslaugas.

    Pasak Socialinių paslaugų tarnybos direktorės Zitos Jonauskienės, Krizių centre būtų teikiamos informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo ir atstovavimo bei socialinės priežiūros paslaugas (laikino apnakvindinimo).

Idėja gimė seniai

      Pasak I. Macijauskienės, Krizių centro idėja atsirado dėl to, kad smurtas artimoje aplinkoje yra ir jis niekur nedings, todėl nukentėjusios moterys su vaikais nukenčia: „Mintis tokia, kad juos pamėmus iš šeimos, nėra kur jų dėti. Aišku, vaikus galima paimti, bet dažnai nėra kur jų patalpinti, Globos namai pilni vaikų. Smurtaujantį vyrą galima išvežti ir uždaryti, nors ne visada tam yra sąlygos, bet tai nėra išeitis, todėl man kilo mintis, kad mamas su vaikais ar vyresnius vaikus, kurie gali jau beveik savarankiškai gyventi, būtų galima patalpinti tokiame centre. Ten vis tiek bus priežiūra. Kitas dalykas, kad esu toje komisijoje ir į priekį žiūrint, atsiras pabėgėliai, jie atvažiuos į rajoną, o kur mes juos apgyvendinsim? Kol jie susiras gyvenamą būstą, galėtų pagyventi. Dar vienas dalykas – įvyko gaisras, kur šeimą apgyvendinti? Ieškome giminaičių, artimųjų, bet ne visi nori ar gali priimti, tai laikinai, kol išsispręs problema, galėtų irgi pagyventi centre.“

      Vicemerės teigimu, šią mintį ji puoselėjo jau keletą mėnesių, galvojo, kur centras galėtų būti, ar tai prie Savivaldybės, ar imtųsi kurti kokia nevyriausybinė organizacija: „Kadangi tai paslauga, o Socialinių paslaugų tarnybą turime, tai nebereikia kurti kažko naujo, tik pavesti vykdyti naują paslaugą. Pradėjome mąstyti, kaip tai reikėtų padaryti, tai iš karto iškilo patalpų klausimas. Tos patalpos Ventos gatvėje 16 yra tuščios ir tinkamos, tad jas galima perduoti tarnybai ir ten teikti tą paslaugą tam tikrą laiką. Aišku, problemų bus, bet dabar visai nieko neturime, kur galėtų prisiglausti nelaimės ištikti. Jei Taryba patvirtins patalpų perdavimą Socialinių paslaugų tarnybai, bus galima pradėti dirbti, nes komitetas pasiūlymui teikti tokią paslaugą pritarė.“                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode