Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

pirmadienioBNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Galimybių pasas. Įsigaliojo reikalavimas turėti galimybių pasą norint patekti į didesnius prekybos ir pramogų centrus, kavines, kirpyklas ir kitas vietas, kur teikiamos nebūtinosios paslaugos. Prekybos vietose dokumento patikra vyksta sklandžiai, verslas į naujus reikalavimus žiūri su nerimu dėl galimo klientų sumažėjimo.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 489 nauji koronaviruso atvejai, mirė 19 žmonių. Ligoninėse gydomi 847 COVID-19 pacientai. Pirmąja doze per parą paskiepyta beveik 150 žmonių.

* Santaros klinikose beveik nelikus lovų COVID-19 pacientams, pradedami uždaryti kiti ligoniniai skyriai.

* Nuo rugsėjo registruoti 42 protrūkiai ugdymo įstaigose, didžioji dalis jų – mokyklose.

* Australijos didžiausiame mieste Sidnėjuje atlaisvinti karantino reikalavimai vakcinuotiems žmonėms – ne didesnėms nei penkių žmonių grupėms pirmą kartą po 11 savaičių leista susitikti lauke.

Migrantų krizė:

* Pasienyje su Baltarusija apgręžta apie 40 migrantų, vienas žmogus įleistas dėl humanitarinių priežasčių.

* Vyriausybinė komisija pritarė energetikos grupės „Epso-G“ sutarčiai su jos valdoma įmone „Tetas“ dėl tvoros dalyje pasienio su Baltarusija įrengimo. Jos vertė sieks 36,3 mln. eurų.

Mokesčių peržiūra. Su finansų ministre ir Seimo frakcijų vadovais susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda paragino politikus dar Seimo rudens sesijoje apsispręsti dėl pagrindinių mokestinių pokyčių. Tiek jis, tiek finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtino, kad neapmokestinamasis pajamų dydis gali didėti nuo kitų metų pradžios.

Investicijos. JAV investicijų valdymo įmonė „Certares Management“ ketina investuoti 300 mln. eurų į verslininko Gedimino Žiemelio aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ kapitalą. Investicijos grupei padės plėsti keleivių ir krovinių aviacijos, orlaivių priežiūros ir inžinerijos, įgulos mokymo, antžeminio aptarnavimo ir logistikos paslaugas. Analitikų teigimu, jos neturės didelės įtakos Lietuvos ekonomikai, nes grupės veikla nukreipta į tarptautines rinkas.

Astravo boikotas. Lietuvos energetikos rinkos reguliuotoja pritarė planui mažinti maksimalų elektros perdavimo pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą. Vyriausybė tai laiko dar vienu svarbiu žingsniu siekiant Astravo atominėje elektrinėje pagamintos elektros boikoto.

Raketų bandymai. Pranešta, kad Šiaurės Korėja savaitgalį išbandė naujo tipo tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas. Jungtinių Valstijų kariškiai iškart pareiškė, kad bandymai kelia pavojų regiono šalims kaimynėms ir kitoms valstybėms.

Skrydis į Kabulą. Po Talibano atėjimo į valdžią Afganistane surengtas pirmasis tarptautinis komercinis skrydis į Kabulą – keliolika žmonių skraidinęs „Pakistan International Airlines“ orlaivis sėkmingai nusileido šalies sostinėje.

Popiežiaus žinia. Slovakijoje viešintis popiežius Pranciškus paragino Europą pademonstruoti solidarumą, siekiant atgaivinti globalią ekonomiką po COVID-19 pandemijos.

Aliuminio kaina. Aliuminio kaina pasiekė 13 metų aukštumas – 3 tūkst. dolerių už toną. Metalo kainos kilo po perversmo Gvinėjoje sumenkus jo pasiūlai.

Išlaisvinti kaliniai. Ginkluoti užpuolikai naktį įsiveržė į kalėjimą Nigerijos centrinėje Kogio provincijoje ir išlaisvino 240 kalinių.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Austėja Masiokaitė-Liubinienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode