Sprogimas

Svarbiausi trečiadienio įvykiai

treBNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

KET pakeitimai. Vyriausybė patvirtino Kelių eismo taisyklių pakeitimo pakeitimus, leisiančius skirti atskiras gatves dviračių eismui, ženklais riboti elektrinių paspirtukų eismą. Dalis pakeitimų įsigalios nuo kitų metų sausio, dalis – nuo birželio.

Afganistaniečiai. Pasieniečiai antradienio vakarą Lietuvoje sulaikė penkis afganistaniečius, kurių neišsiųsti iš Lietuvos yra nurodęs Europos Žmogaus Teisių Teismas. Jie buvo perkelti į užkardą ir pasiprašė šalyje prieglobsčio. Lietuva savo ruožtu kreipiasi į Strasbūro teismą, prašydama panaikinti įpareigojimą jų neišsiųsti, nes tokio sprendimo galėjo būti siekiama piktnaudžiaujant procesu.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 1298 nauji COVID-19 atvejai, mirė 16 žmonių. Pirmąjį skiepą gavo 4 tūkst. žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 863 žmonės.

* COVID-19 pacientų ligoninėse daugėja visoje šalyje, tačiau labiausiai – Klaipėdos ir Šiaulių regionuose. Pasak vyriausiosios epidemiologės, bendrai šiuo metu užimta apie 75 proc. šiems pacientams skirtų lovų, tačiau kol kas tai nedaro įtakos planinėms paslaugoms.

* Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, Lietuvos mokyklose šiuo metu yra fiksuoti 99 aktyvūs koronaviruso protrūkiai, izoliacijoje – apie 2,5 tūkst. mokinių.

* Vyriausybėje pristatytas tyrimas dėl „Pfizer“ vakcinos efektyvumo. Jo duomenimis, vakcina veiksminga ir nuo delta atmainos, taip pat saugantis komplikacijų ir mirties. 

* Lietuvoje šiuo metu fiksuojamas vienas didžiausių mirštančiųjų nuo koronavirusorodiklis Europos Sąjungoje, rodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenys.

* Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusprendė inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso ir įvertinti ribojimus imuniteto neturintiems asmenims.

Migrantų krizė:

* Pasienyje su Baltarusija per praėjusią parą apgręžta apie 10 migrantų.

* Vidaus reikalų ministerija siūlo nustatyti, kad esant ekstremaliai situacijai neteisėti migrantai būtų sulaikomi ne iki šešių mėnesių, kaip numatyta dabar, o neterminuotą laiką. Anksčiau tokios pataisos nepriimtos nuogąstaujant dėl žmogaus teisių pažeidimų, tačiau jų šalininkai teigia, jog priešingu atveju Lietuvai grėstų nauja migracijos banga.

Darbuotojų streikas. „Vilniaus viešojo transporto“ profesinės sąjungos prie Vilniaus savivaldybės surengė neterminuotą piketą reikalaudami užtikrinti vairuotojams galimybę papietauti, dešimtadaliu kelti atlyginimus. Meras Remigijus Šimašius tai pavadino politine akcija.

Cvirkos nukėlimas. Vilniaus savivaldybės taryba pritarė sprendimui nukeltisovietmečio rašytojo ir politinio veikėjo Petro Cvirkos skulptūrą. Ji bus perduota Lietuvos nacionaliniam muziejui kartu su 2015-aisiais nukeltomis keturiomis sovietinėmis Žaliojo tilto skulptūromis.

Duomenų tinklas. Nuo 2022 metų gegužės vyriausybinio ir valstybės institucijų ryšio paslaugos, kuriomis dabar naudojasi 210 institucijų, bus teikiamos per Saugųjį valstybinį duomenų perdavimo tinklą, nusprendė Vyriausybė.

Leyen pranešimas. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen Europos Parlamente perskaitė metinį pranešimą. Svarbiausi akcentai:

* Komisijos vadovė paragino ES greičiau sutarti dėl naujų migracijos taisyklių, pavadinusi Baltarusijos veiksmus kurstant migrantų krizę „hibridine ataka“ prieš Bendriją.

* Ji pranešė apie planuojamą surengti viršūnių susitikimą gynybos klausimais. Diskusijos apie bendras ES karines pajėgas intensyvėja po įvykių Afganistane, argumentuojant, kad tai didintų Europos savarankiškumą ir mažintų priklausomybę nuo JAV.

* Pasak EK pirmininkės, ES mažų pajamų šalims padovanos dar 200 mln. skiepų nuo COVID-19 dozių.

* U. von der Leyen taip pat pažadėjo padidinti humanitarinę pagalbą Afganistanui dar 100 mln. eurų.

Balistinės raketos. Šiaurės Korėja į Japonijos jūrą paleido dvi balistines raketas, o Pietų Korėja išbandė iš povandeninio laivo paleistą balistinę raketą ir tapo septinta valstybe pasaulyje, turinčia šią modernią technologiją. Nerimaujama, kad regione gali augti ginklavimosi varžybų pavojus.

Turistai kosmose. Kompanija „SpaceX“ rengia savo pirmą turistinį skrydį į kosmosą. Tai bus pirmas kartas, kai vien privačių asmenų įgula skris orbita aplink planetą.

Kalifornijos gubernatorius. Kalifornijoje vyko specialus atšaukimo balsavimas, dėl galimybės demokratui Gavinui Newsomui likti valstijos gubernatoriaus poste. Žiniasklaida prognozuoja, jog gubernatorius balsavimą atlaikė. Jį atšaukti siekta dėl reikalavimų dėvėti kaukes ir karantino priemonių.

Vadovų turtai. Afganistano centrinis bankas pranešė, jog Talibanas perdavė jam 12,3 mln. dolerių grynaisiais pinigais ir keliais aukso luitais, rastais buvusių šalies vadovų namuose.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Saulius Jakučionis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode