Sprogimas

Ministerija ir savivaldybė sutaria: nacionalinis stadionas privalo būti pastatytas

stadionasNacionalinio stadiono Vilniuje statyba prasidės artimiausiu metu, o jo atidarymas planuojamas po 3,5 metų. Tai bus Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) IV kategorijos standartus atitinkantis stadionas, kuriame galės vykti aukščiausio lygio futbolo varžybos.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį jau pritarė 156 mln. Eur vertės koncesijos sutarties pakeitimams. Trišalę sutartį pasirašė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir investicijų bendrovės „BaltCap Infrastructure Fund“, atstovaujantis koncesininkui ir projekto bendrovei UAB „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“. 

Koncesijos sutartis suderinta su atsakingomis institucijomis ir įtvirtinta jau ankstesniame Vyriausybės nutarime  numatyta Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos maksimalių įsipareigojimų suma – 53, 4 mln. Eur (su PVM). Sutarta dėl galimybės praplėsti stadiono vietų skaičių iki 18 000. Sutartyje įtvirtintas tvaraus finansavimo modelis, kuriuo numatyta, kad lėšos bus sumokėtos sumokant koncesininkui už jau atliktus darbus.

„Ši daugelį metų užsitęsusi nesėkmingų statybų istorija gali turėti ir laimingą pabaigą. Pavykus į projektą bei atitinkamą sutartį įtraukti saugiklių bei nebelikus teisinių kliūčių, ministerija įgyvendins Vyriausybės įsipareigojimą prisidėti prie šio nacionalinio projekto.

Pačia statyba rūpinsis stadiono šeimininkė savivaldybė. Objekto infrastruktūra turi atitikti UEFA IV kategorijos standartus atitinkančio stadiono reikalavimus, todėl bus deramasi dėl galimybės 15 tūkst. vietų stadioną išplėsti iki 18 tūkst. vietų. Šis įsipareigojimas numatytas ministerijos ir savivaldybės administracijos bendradarbiavimo sutartyje. Šią idėją palaiko bei to labai tikisi ir Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) prezidentas Gianni Infantini. Tai Lietuvai leis pritraukti ir siekti aukščiausio lygio futbolo rungtynių organizavimo“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Buvom atkaklūs, gal net užsispyrę, ir todėl pagaliau turime pasirašytą koncesijos sutartį. Ir turime Vyriausybės paramą šiam projektui. Kai projektinė idėja bus patobulinta pagal Vilniaus patvirtintas kokybiškos architektūros taisykles, lauksime starto, o dar labiau – pirmųjų futbolo rungtynių“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Tai bus vienas reikšmingiausių visuomenės raidai projektų Vilniuje ir Lietuvoje. Toli gražu ne dėl to, kad per dešimtmečius stadiono užuominos ant Šeškinės kalvos įgijo simbolinę reikšmę – atgaivinta reikšminga miesto dalis ir sukurta itin aktuali sporto bei neformalaus švietimo infrastruktūra turėtų miestui ir šaliai uždirbti dviženklę socialinę ir ekonominę  grąžą“, - pažymėjo „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis. 

Stadionas bus statomas Šeškinės mikrorajone, šalia prekybos centro „Akropolis“. Vietoje prieš kelis dešimtmečius pradėto ir nebaigto statyti stadiono turėtų iškilti 15 objektų kompleksas. Jame bus futbolo, lengvosios atletikos stadionas, sporto kompleksas su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso, krepšinio salėmis, bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centras su biblioteka, 300 vietų darželis ir Sporto muziejus.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode