Sprogimas

Skaitytojai išrinko Metų knygas

Akcijos „Metų knygos rinkimai 2015“ nugalėtojomis tapo šios knygos: suaugusiųjų kategorijoje – Dalios Staponkutės eseistikos knyga „Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja“ („Apostrofa“), poezijos kategorijoje – Vlado Braziūno knyga „Stalo kalnas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), knygų paaugliams kategorijoje – Rebekos Unos „Atjunk“ („Alma littera“) ir vaikų kategorijoje – Ramunės Savickytės „Adelės dienoraštis. Ruduo“ (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“).

Dalios Staponkutės – Kipre gyvenančios rašytojos esė knygoje „Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja“ permąstomas buvimas tarp dviejų skirtingų kultūrų, bandant išlaikyti ryšį su lietuviškomis šaknimis, bet kartu konstatuojant neišvengiamą kartų atitolimą. Tai knyga apie skausmingą blaškymąsi tarp dviejų tėvynių, išdrįstant pripažinti savo netobulumą ir klaidas, padarytas bendraujant su artimaisiais, ir galiausiai suvoktą atsakymą: tikroji gyvenamoji vieta yra kalba – ji didesnė už pasaulį. 
Poeto Vlado Braziūno knygoje „Stalo kalnas“ pinama lietuvių mitologijos, peizažo, savo klajonių, dvejonių ir minčių pynė. Pasąmonės ir istorijos gelmės, dievoieška, žmogaus vieta pasaulyje – pagrindinės poeto temos. Braziūno žodynas itin turtingas, jo klausa žodžiui, ypač retesniam, tikslesniam, beveik absoliuti. Tačiau jis neužverčia skaitytojo archajiškais žodžių klodais, jo eilėraščiai lengvi, elegantiški, iškalbėti. 
Rebekos Unos antiutopija „Atjunk“ skaudžiai byloja, kaip, veikiami šiuolaikinių technologijų, pasinaudodami stulbinamais mokslo laimėjimais, mes ne tik tobulėjame, bet ir prarandame žmogiškus pojūčius, individualumą, bendravimo įgūdžius, o svarbiausia – galimybę pajusti visapusį kito žmogaus artumą.
Ramunės Savickytės apsakyme „Adelės dienoraštis. Ruduo“ ketvirtokės dienoraščio forma pasakojama apie namus ir mokyklą. Adelė, iš arčiau pažinusi savo naująją mokytoją, ne tik ima ją suprasti, bet ir pamėgsta, su ja susidraugauja.
Skaitytojams buvo pasiūlyta dvidešimt kūrinių – kiekvienoje kategorijoje po penkias knygas. Akcijoje dalyvaujančios knygos parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo 2014 metų rugsėjo 1 iki 2015 metų rugpjūčio 31 dienos.
Balsuoti buvo galima Metų knygos rinkimų interneto svetainėje, siųsti laiškus elektroniniu bei paprastu paštu. Šiemet už Metų knygas balsavo 21126 skaitytojai. 
Akciją užbaigs „Metų knygos rinkimai 2015“ laureatų apdovanojimai, kurie vyks vasario 28 dieną 14 valandą Vilniaus knygų mugės Forume-LRT studijoje. Taip pat bus apdovanoti jau ketvirtą kartą vykusio recenzijų konkurso nugalėtojai. Renginį tiesiogiai transliuos LRT Kultūros kanalas.
Metų knygos rinkimus laimėjusius visus keturis autorius „Ekslibris.lt“ apdovanos specialiai jiems sukurtais vardiniais atspaudais, kuriuos įteiks Metų knygos rinkimų apdovanojimų ceremonijoje.
Akcijos „Metų knygos rinkimai“ tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja – pristatyti geriausius šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrinius.
Akciją rengia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.
Akcija „Metų knygos rinkimai 2016“ bus skelbiama šių metų rudenį.


Aldona Augustaitienė
Vaikų literatūros centro direktorė
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode