Sprogimas

Lietuvos pareigūnai padeda valdyti migracijos srautus

Kovo 1 d. LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su Slovėnijos Respublikos Prezidentu Borutu Pahor apžiūrėjo Slovėnijos – Kroatijos pasienyje Dobovoje veikiantį pabėgėlių ir migrantų paskirstymo centrą  bei susitiko su čia dirbančius Lietuvos policijos pareigūnus. Mūsų šalies pareigūnai  padeda valdyti į Slovėniją iš Graikijos  per Vakarų Balkanų valstybes plūstančius pabėgėlių srautus, užtikrinti jų registraciją, paskirstymą ir viešąją tvarką.

 

 Lietuva  pirmoji sureagavo į Slovėnijos, susidūrusios su dideliu pabėgėlių antplūdžiu,  pagalbos prašymą. Pernai Slovėnijos sieną kirto 380 tūkstančių žmonių, šiemet vien per 2 mėn. -  jau 100  tūkstančių.
„Tai didžiulis Lietuvos solidarumo ženklas. Šiandien padėdami Slovėnijai  užsitikriname, kad prireikus, pagalbos sulauksime ir patys. Noriu padėkoti mūsų policijos pareigūnams už garbingai atliktą pareigą“, - sakė Prezidentė
Šalies vadovės teigimu, solidarumo labiausiai reikia užtikrinant ES išorės ir Šengeno sienų saugumą. Tik pats rodydamas supratimą ir solidarumą,  ištikus krizei gali tikėtis to paties. Lietuva pati turi ES išorės ir Šengeno sieną, todėl labai gerai supranta  būtinybę  prisidėti stiprinant ES išorės sienų, o tuo pačiu ir mūsų  piliečių  saugumą.
Migracijos krizei neslopstant ir  keičiant kryptis Slovėnijoje įgyta  mūsų šalies pareigūnų patirtis valdant pabėgėlių srautus yra labai naudinga ir svarbi Lietuvai. Mūsų valstybė į Slovėniją nusiuntė 4 policijos pareigūnų grupes, iš viso 50 asmenų. Pagalbą taip pat atsiuntė Austrija, Vokietija, Čekija, Rumunija, Vengrija, Lenkija, Estija, Slovakija, Latvija, Estija, Prancūzija ir Bulgarija.  
Šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog Europos Sąjunga yra priėmus visus strateginius sprendimus krizei suvaldyti, tačiau trūksta politinės valios juos veiksmingai įgyvendinti. Pasak Prezidentės, būtina nedelsiant stiprinti ES išorės sienas, kitaip rizikuojame Šengeno zonos ateitimi ir Europos piliečių saugumu. ES privalo aktyvinti bendradarbiavimą su trečiosiomis šalimis, ypač Turkija, imtis veiksmingų kovos su neteisėtų žmonių gabenimu priemonių, užtikrinti realiai veikiančias ekonominių migrantų grąžinimo procedūras.
Lietuvos ir Slovėnijos Prezidentai lankomiausioje turistų vietoje – prie įėjimo į Postoinos urvus inauguravo tautų vienybę ir solidarumą simbolizuojantį „Taikos ir draugystės suolelį“. Tai prieš keletą metų gimusi graži tradicija - Slovėnijos Prezidentas su kitų valstybių vadovais įvairiose šalies vietose jau yra inauguravęs penkis tokius simbolinius suolelius.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode