Sprogimas

Kaune skleidžiasi įspūdingi kaktusų žiedai

Kovo 17 d., ketvirtadienį, 13 val. Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo oranžerija prisipildys kaktusų žiedais. Tiesa, šie žiedai nėra sukurti gamtos: juos ant šilko nutapė ir nufotografavo drabužių dizainerė Ramutė Stakėnienė. Oranžerijos kaktusyne duris atversianti fotografijų paroda – dar viena  šilko kūrinių kolekcijos „Floreant Cactaceae!“ („Težydi kaktusai!“) interpretacija. Kolekcija pirmiausia buvo pristatyta Šiaulių Chaimo Frenkelio viloje, vėliau iškeliavo į egzotiškoje Ispanijos saloje Tenerifėje veikiančią lietuvišką galeriją „Balta“. Į Lietuvą dabar ji grįžta kitu – fotografijų – pavidalu.

„Kartą natūralioje gamtoje išvydau žydinčius kaktusus. Didelius – ne kaip pas mus, įkalintus vazonėliuose. Ir kažkas įvyko… Gal tai galima vadinti meile iš pirmo žvilgsnio. Gimė stiprus impulsas, suteikęs mano kūrybai sparnus“, – apie naująją savo kolekciją kalbėjo autorė. Žydinčio kaktuso motyvai kartkartėmis jau buvo naudoti tapant aksesuarus, jie pastebimi anksčiau kurtoje kolekcijoje „Musica“. „Saulės ir jūros troškimas taip užvaldė, kad nusprendžiau – žydinčio kaktuso tema turi tikti pajūrio dvasia alsuojančiai kolekcijai. Ilgai brandinta mintis trykšte ištryško jau eskizuose. O netrukus – ir ant šilko“, – sakė R. Stakėnienė.

Kolekcijos kūriniai spinduliuoja laisve, modeliai nevaržo judesių, plazdena. „Floreant Cactaceae!“ koloritas balansuoja tarp romanso ir atsipalaidavimo. Gaivumo suteikia žydro dangaus fonas, ištirpstantis audinio skaidrume. Mėlynų ir ryškiai žalių tonų persipynimas, anot autorės, primena vandens ir gyvasties sąsają. „Kaktusų žalių tonų skalė subtiliai varijuoja nuo pušų sodrumo, smaragdo žalumo iki tirpstančių turkio ir gaivių mėtų atspalvių. Žiedai rausvi – ryškesni, ar šaltesni, kartais koralų spalvos. Savo apimtimi – masyvūs, nes tikrovėje jie proporcingai ir yra dideli, kartais praaugę ir patį kaktusą. Nekopijavau jokios konkrečios rūšies augalo ar žiedo. Tiesiog perteikiau įspūdį, kurį esu patyrusi. Tapiau tarsi paveikslus“, – įsijautusi į savo kūrinių subtilybes pasakojo R. Stakėnienė. Ši kolekcija – tikrasis rankų darbas, reikalaujantis be galo daug kantrybės ir kruopštumo. Kolekcija skirta išskirtinei, rafinuotai asmenybei.

„Mano žmonos kolekciją visuomenei pristatė modeliai Lietuvoje ir užsienyje. Dabar kitu pavidalu ji „apsigyvens“ labai simbolinėje vietoje – botanikos sodo kaktusyne. Pamatysime dar vieną Ramutės pomėgį ir sugebėjimą – fotografavimą, nes parodoje eksponuojamos pačios autorės darytos nuotraukos“, – sakė Ramutės Stakėnienės vyras dainų autorius ir atlikėjas, prodiuseris Virgis Stakėnas. Anot  autorės, fotografuota iš arti siekiant parodyti ne tiek modelio visumą, o daugiau žydinčio kaktuso motyvą. „Todėl nuotraukose – drabužių fragmentai. Žiūrovas gali net nesuvokti, kad tai yra drabužiai: fotografijos – kaip paveikslai, iliustracijos“, – sakė R. Stakėnienė.

Fotografijų parodos atidarymo ceremonijoje menininkai žada ne tik muzikinių, bet ir teatralizuotų intarpų.

15 metų lavinanti tapybos ant šilko techniką Ramutė Stakėnienė dalyvavo daugiau kaip 30 parodų, surengė 9 personalines parodas, dalyvavo Lietuvos ir užsienio festivaliuose bei kituose renginiuose. Autorė sukūrė apie 30 parodinių kolekcijų.

http://alkas.lt/wp-content/uploads/2011/03/Alko-logo-m.jpg" height="33" width="96" border="0">

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode