Sprogimas

Socialinė akcija „Aš ne daunas, aš – žmogus“

Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija 2016 m. kovo 20 d. rengia socialinę akciją „Aš ne daunas, aš  – žmogus“ Pasaulinei Dauno sindromo dienai paminėti.
 
Akcijos tikslas – atkreipti visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį į neigiamą reikšmę turinčio žargono „daunas“ paplitimą ir vartojimą visuomenėje. Lietuvoje, kaip ir daugelyje postsovietinių šalių, visuomenėje įprasta vartoti žargoną „daunas“ kaip sinonimą apibūdinant kvailą, piktą ar agresyvų žmogų. Neretai šis žargonas vartojamas ir viešojoje erdvėje: televizijoje, socialinėje medijoje. Tais pačiais žodžiais (žargonais) „daunas“, „dauniukas“ vadinami žmonės, turintys Dauno sindromą. Tai žeidžia ir skaudina Dauno sindromą turinčius žmones bei jų artimuosius.
 
Visame pasaulyje, tame tarpe ir Lietuvoje, nepriklausomai nuo šeimos socialinio statuso vidutiniškai 1 iš 700 kūdikių gimsta su Dauno sindromu. Kaip rodo išsivysčiųsių šalių patirtis, daugelis šių žmonių, priimant juos i visuomenę, gali joje pritapti ir gyventi pilnavertį gyvenimą.
 
2016 m. kovo 20 d. Asociacija organizuoja šeimoms, auginančioms vaikus su Dauno sindromu, kelionę į Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumą. Asociacija, vykstantiems į Klaipėdą iš Vilniaus ir Šiaulių, rezervavo atskirą vagoną traukinyje Vilnius–Klaipėda. Renginyje ketina dalyvauti apie 150 asmenų, kurie, norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, bus pasipuošę teminiais marškinėliais.
 
Kviečiame žiniasklaidos atstovus atvykti 2016 m. kovo 20 d. 6 val. 20 min. į Vilniaus geležinkelio stotį (Klaipėdos geležinkelio stotyje būsime 10 val. 32 min.), kur bus pristatyta ši akcija su tikslu atkreipti visuomenės dėmesį į mūsų prašymą, kad žmonės su Dauno sindromu ir jų artimieji galėtų gyventi visuomenėje be patyčių.
 


Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode