Parama dėkojame




Sprogimas

Daugiabučių namų administratoriai privalo pirmieji sureaguoti į gyventojų skundus

Vakar Aplinkos ministerijoje vyko apskritojo stalo diskusija, skirta aptarti daugiabučių namų valdymo ir priežiūros reglamentavimo klausimus bei spręsti daugiabučių administravimo problemas. Pasitarime dalyvavo Lietuvos savivaldybių asociacijos, Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų, Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos, asociacijos „Lietuvos butų ūkis“, Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos, Buitinių vartotojų sąjungos ir kitų įstaigų atstovai.


Diskusijos dalyviams pristatyti teisės aktų, reglamentuojančių daugiabučių namų valdymą, priežiūrą ir administravimą, esami ir numatomi pakeitimai. Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta priminė bendrojo naudojimo objektų valdytojų vaidmenį ir atsakomybę įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektus. Asocijuotų struktūrų vadovai pristatė savo pasiūlymus, kaip pagerinti bendrosios dalinės nuosavybės valdymo ir priežiūrą.
„Į Aplinkos ministeriją kreipiasi vis daugiau gyventojų dėl bendrosios nuosavybės valdymo ir priežiūros, dažniausiai teigdami, kad neturi galimybių susisiekti su namo administratoriais: skambinant įsijungia autoatsakiklis, administratoriai neatsako ir nereaguoja į paliktus pranešimus. Stengiamės padėti kiekvienam besikreipiančiam, tačiau netoleruosime administratorių neveikimo: jie privalo nedelsiant reaguoti į skundus ir tinkamai vykdyti daugiabučio namo valdymo funkcijas, prireikus – atsakyti butų savininkams į jų keliamus klausimus“, - sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.
Viceministrė taip pat pažymėjo, kad itin svarbu, jog savo funkcijas bendrosios dalinės nuosavybės valdymo priežiūros srityje tinkamai vykdytų savivaldybių specialistai, kurių kompetencija neturi kelti abejonių. Tam, kad problemos būtų kuo skubiau identifikuotos ir išspręstos, Aplinkos ministerija kas ketvirtį organizuos diskusijas daugiabučių namų administravimo klausimais. Taip pat numatyti mokymai administratoriams ir savivaldybių atsakingiems specialistams bei teisės aktų pakeitimai. Aplinkos ministerija baigia rengti Daugiabučio namo (išskyrus šildymo ir karšto vandens sistemos ir liftų) techninės priežiūros tarifo apskaičiavimo metodiką, kuria bus užtikrintas skaidrumas skaičiuojant kainas už atliktus darbus ar suteiktas paslaugas.
Primename, kad pagrindinius teisės aktus, reglamentuojančius modernizavimą bei daugiabučių namų valdymą ir priežiūrą, galite rasti Aplinkos ministerijos internetiniame puslapyje, skiltyje „Statyba ir būstas“ arba paspaudę šias aktyvias nuorodas: teisės aktai, susiję su modernizavimu; daugiabučių namų valdymą ir priežiūrą reglamentuojantys teisės aktai.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode