Parama dėkojame




Sprogimas

Pradedama kova su žolės ir atliekų degintojais

Šylant orams, kaip ir kasmet, kyla pernykštės žolės gaisrai. Šiemet Šiaulių ugniagesiai jau 44 kartus skubėjo gesinti uždegtos žolės. Dėl degančios žolės milžiniškus nuostolius patyria gamta. Žūsta vabzdžiai, paukščiai ir gyvūnai, padidėja oro tarša. Siekiant išvengti žolės gaisrų ir atliekų deginimo Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnai pradeda akciją „Atliekų deginimo prevencija“. Jos metu bus organizuojami patikrinimai, kurių tikslas išsiaiškinti ir nubausti padegėjus.

Už žolės, nukirstų medžių, lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, piliečiams gresia baudos iki 231 eurų, o pareigūnams - iki 289 eurų. Už ražienų, taip pat nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą piliečiai gali būti baudžiami iki 289 eurų, o pareigūnai - iki 347 eurų. Kilus gaisrui žemės savininkai taip pat rizikuoja netekti išmokų už žemę. Mat apie gaisrus yra pranešama nacionalinei mokėjimo agentūrai. Už priešgaisrinės apsaugos reikalavimų pažeidimus, sukėlus miško gaisrą arba jo išplytimą, piliečiams gresia baudos iki 1158 eurų, o pareigūnui –iki 2316 eurų. Už vaikų padarytas veikas atsako jų tėvai.

Be baudų, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri skaičiuojama priklausomai nuo gaisro nuniokotos teritorijos ir gali siekti nuo 100 iki keliolikos tūkstančių eurų.

2015 m ŠRAAD teritorijoje užfiksuoti 8 žolės gaisrai, surašyti 5 protokolai. Skirta baudų už 170 eurų ir paskaičiuota žalų už daugiau kaip 400 eurų. Taip pat pernai akcijos „Atliekų deginimo prevencija“ metų buvo nustatyta 15 pažeidimų. Visiems pažeidėjams surašyti protokolai ir paskirta baudų už daugiau kaip 400 eurų.

Pastebėję degančią žolę, pasistenkite ją užgesinti. Jie matote, kad to padaryti nepajėgsite, arba gaisras jau išplitęs nedelsiant praneškite ugniagesiams bendruoju pagalbos telefonu 112.

LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode