Parama dėkojame




Ketvirtasis metų mėnuo prasideda Pasauline paukščių diena

Šiandien minima Pasaulinė paukščių diena – dar viena proga atkreipti dėmesį į būtinybę rūpintis sparnuočiais ir itin saugoti nykstančias jų rūšis. Balandžio pirmoji šiai dienai paskelbti buvo pasirinkta todėl, kad tądien prieš 110 metų, 1906-aisiais, buvo pasirašyta Tarptautinė paukščių apsaugos konvencija. Simboliška ir tai, kad šiandien prasidedantis ketvirtasis metų mėnuo, kaip ir kiti pavasario mėnesiai, pavadintas paukščio vardu.

Pasaulyje žinoma daugiau kaip 10 tūkst. paukščių rūšių. Tai, kad kasmet aprašoma bent dešimt mokslui naujų rūšių, rodo, kad žmogus pažįsta toli gražu ne visus sparnuočius. Gamtininkams kelia daug nerimo, kad per pastarąjį šimtmetį negrįžtamai prarasta daugybė rūšių, kurios buvo visai įprastos ar net labai gausios.

Lietuvoje gyvena, peri ar tik sutinkami 386 rūšių paukščiai. Pirmosios jų apsaugai skirtos akcijos, organizuotas jų stebėjimas, visuotinis inkilų kėlimas šalyje prasidėjo nuo 1921 m. prof. Tado Ivanausko iniciatyva. Ši iniciatyva gyva ir dabar. Pasak gamtininkų, kiekvienas iš mūsų gali prisidėti rūpinantis paukščiais – iškelti naują ar išvalyti seną inkilą, sutvarkyti gandro lizdą, pasodinti laukuose želdinių, galinčių sparnuočiams suteikti prieglobstį, ant langų priklijuoti jų siluetų, kurie mažina paukščių žūties grėsmę.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode