Sprogimas

Ar reikia mokėti už šeimos gydytojo paslaugas?

Sunegalavus pirmiausia pagalbos kreipiamės į savo šeimos gydytoją. Pacientas, apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), turėtų žinoti, kad kreipdamasis į šeimos gydytoją į gydymo įstaigą, kurioje yra prisirašęs, už suteiktas profilaktikos ir gydymo paslaugas mokėti neturi.
  
Apdraustiesiems PSD – daug tyrimų nemokamai

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatyta, kad tyrimai, kurie nurodyti šeimos gydytojo medicinos normoje, atliekami nemokamai, o tyrimai, nenumatyti šioje normoje – mokami.

Šeimos gydytojo kompetencijai šalia pagrindinių kraujo, šlapimo tyrimų priskirti ir kiti laboratoriniai tyrimai, pavyzdžiui, glikemijos, cholesterolio kiekio kraujyje, kalio, natrio, geležies, gliukozės, kepenų fermentų ir pan. Atlikdamas daugiau tyrimų šeimos gydytojas gali išsamiau ištirti bei įvertinti paciento sveikatos būklę, skirti vaistų.

Kartais šeimos gydytojui dėl paciento diagnozės ar tolesnio gydymo reikia pasitarti su gydytoju specialistu. Tuomet pacientas, gavęs šeimos gydytojo siuntimą ir nuvykęs konsultuotis pas gydytoją specialistą, dirbantį gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su teritorine ligonių kasa, už paslaugas nemoka, nes už jas sumoka ligonių kasa.

Šeimos gydytojai rūpinasi ir pacientų skiepijimu. Prirašyti prie poliklinikos kūdikiai ir vaikai nemokamai skiepijami pagal privalomąjį skiepų kalendorių. Suaugusieji, priklausantys rizikos grupėms, nemokamai skiepijami nuo difterijos, stabligės bei gripo.
 
Kada paslaugos gali būti mokamos?

Pacientams, nedraustiems PSD, reikia susimokėti už šeimos gydytojo teikiamas paslaugas (konsultacijas, tyrimus, procedūras), išskyrus būtinąją pagalbą.

Net ir draustiems PSD gali tekti susimokėti:

už papildomas paslaugas, kurių pageidauja pacientas, tačiau jos nėra susijusios su pagrindinės ligos gydymu;

už skiepus (neįtrauktus į profilaktinių skiepijimų kalendorių);

už laboratorinius tyrimus (nepriskirtus šeimos gydytojo normai ir kai juos šeimos gydytojas skiria paciento pageidavimu);

jei, šeimos gydytojui leidus, pageidaujate papildomų gydymo procedūrų (pavyzdžiui, nugaros masažo, gydomųjų vandens procedūrų ir pan.).

Be to, mokama už tam tikrus profilaktinius sveikatos patikrinimus. Pavyzdžiui, vykstantiems į užsienį, norintiems įsigyti civilinį ginklą, gauti vairuotojo pažymėjimą, dirbantiems kenksmingose ar profesinės rizikos sąlygomis. Už tokius profilaktinius patikrinimus gydymo įstaigai būtina susimokėti pačiam arba už juos sumoka darbdavys.

Jeigu jums atvykus į gydymo įstaigą siūloma už ką nors mokėti, neskubėkite to daryti. Klauskite gydytojo „kodėl prašoma mokėti?“ ar raštu kreipkitės į gydymo įstaigos administraciją. Negavę tenkinančio atsakymo, galite kreiptis į ligonių kasos specialistus, kurie padės išsiaiškinti, ar privalote mokėti.
 

Valstybinė ligonių kasa

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode