Sprogimas

Transporto vertinimo verslas:nuslėptų mokesčių sumos būtų pakakęne vieną sezoną valyti 7 seniūnijų kelius

2016 m.balandžio 12d.,Klaipėda.Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau -Klaipėdos AVMI)išaiškino transporto priemones vertinusiąKlaipėdos bendrovę, kuri automobilių prekeiviams taikydama „nuostolingus“vertinimo įkainius nuslėpė per 0,5 mln. eurų gautų pajamų.Nerealiai sumažintomiskainomis buvo įvertinti per 12 000 iš JAV importuotų automobilių. Po kontrolės veiksmų VMIį biudžetą papildomai priskaičiavo sumokėti 240 000 eurų siekiančią pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM), pelno mokesčio (toliau – PM), delspinigių ir baudų sumą.

Mokesčių administratoriui įtarimų sukėlusi įmonė tikrinamuoju laikotarpiu užsiėmė iš JAV importuojamų daužtų transporto priemonių vertinimu, tačiau vertino ir transporto priemones po draudiminių įvykių. VMI patikrinimo metu nustatė, kad pagrindiniams klientams (automobilių prekeiviams)taikomi paslaugos įkainiai iki 11 kartų skyrėsi nuo taikomų kitiems: jei automobilių prekeiviams ši paslauga (be PVM) kainavo vidutiniškai 7,5 euro, o kai kuriais atvejais – nuo 1,7 iki 4 eurų, tai draudimo įmonėms – 70 eurų. Kur kas brangiau paslauga buvo parduodama ir gyventojams, bankams, kredito įstaigoms, kitiems klientams. Įmonės oficialiaiapskaitomi vidutiniai vertinimo įkainiai buvo neadekvačiai mažesni, neikitų šalies transporto priemonių vertintojų.

„Bendrovė automobilių prekeiviams teikiamas paslaugas tariamai įkainojo kone perpus mažesne kaina, nei paslaugos savikaina, turto vertinimo veiklaesą buvo nuostolinga. Įtikinamų argumentų, kurie pagrįstų tokią verslo logiką, įmonė nesugebėjo rasti. Mokesčių administratorius, įvertinęs turimus ir trečiųjų šaltinių, tarp jų ir keliasdešimties kitų transporto vertintojų pateiktus duomenis, konstatavo, kad jineapskaitė ir nedeklaravo per 0,5 mln. eurų pajamų, gautų už importuotų automobilių vertinimus,- sakėKlaipėdos AVMIKontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė, pabrėžusi, VMI papildomai priskaičiavo sumokėti į biudžetą 240 000 eurų, iš jų 110 000 eurų PVM, per 33 000 eurų PM.Šisuma prilygsta tai, už kurią net ketverius metus žiemos laikotarpiu galėtų būti valomos 7 seniūnijų gatvės.

VMI pažymi, kad net 18 įmonių atžvilgiu, kurios vertėsi automobilių perpardavimu ir įsigijo vertinimo paslaugas iš minėtos uostamiesčio bendrovės, Klaipėdos AVMI atliko arba atlieka kontrolės veiksmus dėl pajamų slėpimo ir mokesčių vengimo. Disponuodami didelėmis neapskaitytų pinigų sumomis, prekeiviai turėjo galimybių už vertinimo paslaugas atsiskaityti neapskaitytomis lėšomis. Neatsitiktinai už šias paslaugas jie mokėjo išskirtinai grynais pinigais.

„Partikrinimų metu VMI nustatė bendrą tendenciją, kad nenaujų automobilių importu iš JAV užsiimančios įmonės neapskaito didelės dalies gaunamų pajamų už parduotus automobilius, pardavimo dokumentuose nuslėpdamos tikrąsias pardavimo kainas ir naudodamos kitas mokesčių vengimo schemas, taip siekiant nemokėti pelno ir pridėtinės vertės mokesčių į biudžetą“,- sako V. Okuličienė, pabrėžusi, kad per pastaruosius kelerius metus vien įmonėms, kurios verčiasi nenaujų automobilių pardavimu, Klaipėdos AVMI papildomai priskaičiavo sumokėti į biudžetą 1,8 mln. eurų mokesčių.

Klaipėdos AVMIpažymi, kad dauguma mokesčių mokėtojų laikosi pareigos sąžiningai mokėti mokesčius ir tik dalis bando jų išvengti. Primename, kad parneštiapie mokestinius pažeidimus galima VMI pasitikėjimotelefonu1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėjewww.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode