Parama dėkojame




Sprogimas

Europos reikalų komitetas priėmė nuomonę dėl siūlymo reformuoti rinkimų į Europos Parlamentą sistemą

Europos reikalų komitetas priėmė politinę nuomonę dėl Europos Parlamento pasiūlymo (toliau – Pasiūlymas) dėl Tarybos sprendimo, kuriuo priimamos nuostatos, iš dalies keičiančios Aktą dėl Europos Parlamento narių rinkimų remiantis tiesiogine visuotine rinkimų teise.

Komiteto manymu, Europos Parlamento siūlomomis priemonėmis nepavyktų efektyviai pasiekti Pasiūlymo tikslų, nors šie tikslai – didinti ES sprendimų priėmimo proceso demokratinį teisėtumą, stiprinti demokratinį ir tarpvalstybinį rinkimų į Europos Parlamentą matmenį bei ES pilietybės koncepciją, padidinti rinkėjų susidomėjimą Europos Parlamento rinkimais ir siekti veiksmingesnės rinkimų į Europos Parlamentą sistemos – galėtų būti verti palaikymo.

Pasiūlymas pateiktas kartu su 2015 m. lapkričio 11 d. Europos Parlamento rezoliucija dėl ES rinkimų teisės reformos ir numato esminius rinkimų į Europos Parlamentą sistemos ir vykdymo tvarkos pokyčius (bendros rinkimų apygardos sudarymą, visoms valstybėms narėms vienodų rinkėjų sąrašų sudarymo, kandidatų sąrašų sudarymo terminus, suvienodintas rinkimų kampanijos sąlygas ir kt.), kuriais rinkimų į Europos Parlamentą sistema būtų centralizuojama.

Atidžiai išnagrinėjusi Pasiūlymą ir įvertinusi Seimo specializuotų komitetų (Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Teisės ir teisėtvarkos) išvadas, Seimo frakcijų nuomones, ekspertų (Europos teisės departamento ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento) ir suinteresuotų institucijų (Užsienio reikalų ministerijos, Teisingumo ministerijos, Vyriausiosios rinkimų komisijos) nuomones dėl Pasiūlymo, komiteto sudaryta darbo grupė parengė politinės nuomonės projektą, kuriame pažymima, jog Pasiūlyme neatsižvelgiama į tai, kadrinkimų organizavimas yra visų pirma valstybių narių kompetencija, kur reikšmingą vaidmenį atlieka tiek valstybės teisinė sistema, tiek jos politinė kultūra ir demokratinės tradicijos. Priimtame dokumente taip pat išdėstoma komiteto nuomonė dėl atskirų Pasiūlymo nuostatų.

Europos reikalų komitetas Pasiūlymo svarstymą pradėjo š. m. sausio mėn., priskirdamas jį prie labai aktualių pasiūlymų priimti ES teisės aktus, sudarydamas darbo grupę Pasiūlymo nagrinėjimui ir paprašęs Seimo komitetų ir frakcijų pateikti nuomonę ir išvadas dėl Pasiūlymo.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetai įvertino Pasiūlymo atitiktį subsidiarumo principui. Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas konstatavo, kad nėra galimo prieštaravimo subsidiarumo principui, o Teisės ir teisėtvarkos komitetas priėmė išvadą, kad Pasiūlymas prieštarauja subsidiarumo ir proporcingumo principams. Europos reikalų komitetas prieštaravimo subsidiarumo principui neįžvelgė, tačiau pripažino, jog Pasiūlymas nėra išsamiai pagrįstas, kaip to reikalauja Lisabonos sutarties Protokolo dėl subsidiarumo ir proporcingumo principų taikymo nuostatos.

Apie komiteto priimtą nuomonę bus informuotos ES institucijos ir nacionaliniai parlamentai.

 

Parengė

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Renata Lygienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode