Sprogimas

Greitį mėgstančius vairuotojus drausmins išmanieji šviesoforai

Lietuvos keliuose kasmet įrengiama vis daugiau greičio mažinimo priemonių – iškiliųjų perėjų, greičio ribojimo kalnelių, kelių iškreivinimų. Pernai valstybinės reikšmės keliuose buvo įdiegta ir naujovė – išmanieji šviesoforai, kurie į greičio viršijimą reaguoja raudonu signalu. Įvertinus jų efektyvumą, per artimiausius trejus metus tokių šviesoforų bus sumontuota dar daugiau.


„Manau, kad naujieji šviesoforai Lietuvoje taps rimta auklėjamąja priemone greitį mėgstantiems vairuotojams, kurie bus skatinami gerbti kitus eismo dalyvius. Šių šviesoforų veikimo principas paprastas: viršiji greitį – gaišti laiką pats ir gaišini kitus. Dėl pažeidėjo kaltės įsijungus raudonam signalui, prie šviesoforo turės sustoti ir laukti net ir tie automobilių vairuotojai, kurie važiuoja į priešingą pusę“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.
2015 m. valstybinės reikšmės kelyje Ryga–Šiauliai–Tauragė–Kaliningradas, Aukštelkės gyvenvietės teritorijoje, ir kelyje Kaunas–Zarasai–Daugpilis, Karmėlavos miestelyje, buvo įrengti šviesoforai, turintys papildomą funkciją – greičio radarus, kurie  automatiškai įjungia draudžiamąjį signalą automobiliams, jei fiksuojamas greičio viršijimas. Artėjančius prie tokio tipo šviesoforų vairuotojus apie greičio kontrolę iš anksto įspėja informaciniai skydai.
Vertinant Europos Sąjungos valstybių saugaus eismo gerąją patirtį pastebima, kad viena efektyvesnių priemonių, padedančių sudrausminti greitį viršijančius pažeidėjus, yra išmaniųjų šviesoforų įrengimas pavojinguose kelių ruožuose. Išmanieji šviesoforai sėkmingai naudojami Skandinavijos šalyse, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje.
Prie Susisiekimo ministerijos iniciatyvos prisijungia ir Vilniaus savivaldybė, kuri jau rengia techninius projektus šių šviesoforų plėtrai mieste.
 
 

Audronė  Filimanavičienė
Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė
LR Susisiekimo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode