Parama dėkojame




Mažeikių rajono ugniagesiams savanoriams įteikė pažymėjimus

      Antradienį Mažeikių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje vyko savanorių ugniagesių formuotės sukūrimo prie Mažeikių rajono ugniagesių komandos renginys, kurio metu ugniagesiams savanoriams įteikti pažymėjimai. Pašventintas naujasis automobilis, skirtas gaisrams gesinti.

Sveikino svečiai

      Šventėje dalyvavo ir ugniagesius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys, Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, Telšių apskrities priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos vadovai.

 

        Mažeikių rajono savivaldybės meras A. Tenys priminė, kad gaisrinės tarnybos istorija prasidėjo būtent nuo savanorystės. „Džiaugiuosi, kad jūsų gretos didėja, atsiranda atsakingų, drąsių ir ryžtingų savanorių, visada pasiruošusių mus gelbėti nuo gaisrų. Linkiu jums didelės sėkmės darbuose“, – linkėjo Savivaldybės vadovas. Seimo narys K. Bartkevičius taip pat pasveikino savanorius ir palinkėjo Mažeikių ugniagesių komandai didelės sėkmės.     

Įteikė pažymėjimus

Mažeikių rajono ugniagesių komandos viršininkas Aurijus Jusys 26 ugniagesiams savanoriams įteikė pažymėjimus. Pasak jo, simboliška, jog balandžio 26-ąją įteikiami pažymėjimai dvidešimt šešiems savanoriams, pasiryžusiems atskubėti į pagalbą ir laisvalaikiu, kai tik to prireiks.

„Kūrimo procesas nebuvo lengvas, kilo abejonių, kaip čia viskas vyks, buvo įvairių kalbų, bet mes tapome organizatoriais, bandėme sukurti naują struktūrą. Palengva įtikinome žmones, kad savanorija reikalinga, bus skatinama. Labai džiaugiuosi, kad 15 žmonių mažeikiškių iš tarnybos ir 11 žmonių iš rajono pasiryžo tapti savanoriais. Tikimės, kad tos gretos gausės. Džiaugiamės, kad jūs esat ir pasiryžote tapti savanoriais“, – sakė A. Jusys.

Pasak Židikų gaisrinės ugniagesio Orinto Žabaliūno, visi ugniagesiai savanoriai jau dirba ugniagesiais, tačiau jiems kaip vietiniams, gyvenantiems Židikuose, pasiūlė tapti dar ir savanoriais: „Jei atsitinka kokia nelaimė, vis tiek bėgi kaimynui padėti. Dabar skirtos papildomos lėšos, tai laikas parodys, kaip čia viskas bus. Daugiausia surinko vietinius, kad būtų žmogus netoli ir galėtų padėti. Pradžia bus sunki, dabar tik viskas prasideda.“

Nauja struktūra

      Kaip informavo Mažeikių rajono ugniagesių komandos viršininkas, dar 2014 m. rudenį Seimas priėmė įstatymą su nuostata, kad nuo 2016 m. įsigalios savanoriška veikla: „Iki to laiko buvo visokių niuansų, reikalinga, nereikalinga tokia veikla, bet politinis sprendimas buvo priimtas, kad tokia veikla turi būti vykdoma, tad nuo sausio 1 d. mes po truputį sukūrėme teisinę bazę, reikėjo suformuluoti, kas tą veiklą organizuos, kas tas savanoris, nes savanorių yra dviejų rūšių: yra savanoris, atliekantis gaisrų gesinimą, ir savanoris, atliekantis informacijos dėl gaisrų prevencijos sklaidą. Yra įvairūs kriterijai: amžiaus, sveikatos, fizinio pasiruošimo, įvadiniai mokymai, egzamino išlaikymas ir tada tampama savanoriu. Sukarintų padalinių pareigūnai ir prie savivaldybių dirbantys ugniagesiai automatiškai tampa savanoriais. Iš šalies žmonių kol kas neturime.“

      Pasak A. Jusio, teisės aktais patvirtinta iškvietimo tvarka, kiekvienoje komandoje suformuotas padalinys, yra vyresnieji, koordinatoriai. Jei bus rimtesnis gaisras, bus išsiuntinėjami pranešimai į telefoną ir savanoris atvyks į gaisravietę. „Kol kas savanoriai turi savo aprangas. Pagal galimybes stengsimės, kad automobilyje būtų vienas komplektas žmogui, nedirbančiam ugniagesiu. Tiek atvykimas, tiek už gaisravietėje išbūtą laiką bus kompensuojama“, – sakė viršininkas.

Šiuo metu, be mažeikiškių ugniagesių gelbėtojų, ugniagesių komandos budi Sedoje, Viekšniuose, Laižuvoje, Židikuose ir Balėnuose. Kaip informavo Telšių APGV atstovai, trejų metų programoje numatyta, kad visi šie ugniagesių punktai išliks, juose budės po vieną ugniagesį vairuotoją, kuriam į pagalbą gaisro metu atskubės savanoriai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode