Parama dėkojame




Sprogimas

Ketinama pratęsti besiūlių dujų balionų eksploatavimo terminą

Ūkio ministerijoje įvyko pasitarimas, kurio metu pasiūlyta iki 2017 m. liepos 1 d. pratęsti terminą, per kurį GOST tipo besiūliai techninių dujų balionai gali būti užpildomi. Taip pat pasiūlyta, kad GOST tipo besiūliai techninių dujų balionai į rinką galės būti teikiami tik iki 2018 m. liepos 1 dienos – abu terminus siūloma pratęsti vieneriais metais ilgiau, nei kad dabar yra nustatyta ūkio ministro įsakymu.
Be to, per susitikimą nuspręsta kreiptis į Europos Komisiją dėl rinkoje esančių GOST tipo besiūlių techninių dujų balionų, kurių patikra galioja, naudojimo, kol palaipsniui jie bus pašalinti iš rinkos.


Pasak ūkio ministro Evaldo Gusto, besiūlius techninių dujų balionus dažniausiai naudoja smulkieji verslininkai (autoservisai, maitinimo įstaigos), taip pat smulkieji ūkininkai, tad sprendimas atidėti terminą priimtas atsižvelgus į būtent šių grupių išsakytus argumentus.
Tikimasi, kad nustatytas ilgesnis išėmimo iš rinkos laikotarpis sumažins besiūlių techninių dujų balionų naudotojų patiriamas išlaidas. Be to, sudarius galimybę per ilgesnį laiką keisti besiūlius techninių dujų balionus, palaipsniui daugiau senų techninių dujų balionų bus pakeista naujais.
Besiūlių techninių dujų balionų patikrą atlieka atitikties vertinimo įstaigos, šio tipo balionai yra nuolatos tikrinami, vartoti juos saugu, jeigu jie atitinka eksploatavimo reikalavimus.
Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus duomenimis, registre nėra informacijos apie nelaimingus atsitikimus dėl netvarkingų pačių GOST tipo techninių dujų balionų. Nelaimingų atsitikimų dažniausiai įvyksta dėl netinkamo techninių dujų balionų naudojimo ar įmonės vidinės tvarkos užtikrinimo procedūrų pažeidimų.
Lietuva į nacionalinę teisę dar 2011 m. yra perkėlusi Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl gabenamų slėginių įrenginių nuostatas, o GOST tipo besiūlių techninių dujų balionų tiekimas ir patikra atliekami pagal Laikinųjų besiūlių dujų balionų naudojimo taisykles.
Ūkio ministerijos skaičiavimu, GOST tipo besiūlių techninių dujų balionų Lietuvoje gali būti nuo 180 000 iki 250 000.
Sprendimas dėl terminų pratęsimo įsigalios, kai ūkio ministras pasirašys įsakymą.
Ūkio ministerijoje įvykusiame pasitarime dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, Kaimo reikalų komiteto narys Edmundas Jonyla, Žemės ūkio rūmų pirmininko pavaduotojas Sigitas Dimaitis, Techninių dujų pramonės asociacijos prezidentas Mindaugas Lužys, atitikties vertinimo įstaigų ir verslo įmonių atstovai.


Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus vedėja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode