Sprogimas

Atliekų tvarkymo sektoriuje laukia svarbios permainos

Š. m. balandžio 26 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija pasirašė projekto „Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos sukūrimas“ įgyvendinimo sutartį. Tai pirma projekto finansavimo ir administravimo sutartis Lietuvoje aplinkosaugos sektoriuje, finansuojama 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Projektas yra sudėtinė Valstybinio atliekų tvarkymo 2014–2020 m. priemonių plano dalis ir yra skirtas tobulinti gaminių, pakuočių ir atliekų susidarymo bei tvarkymo apskaitos sistemą.


Projektas inicijuotas siekiant spręsti su atliekų apskaita ir kontrole susijusias problemas. Atliekų susidarymo ir tvarkymo valstybinė kontrolė negali būti efektyvi be tikslios ir patikimos atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos, trūksta patikimų valstybinės atliekų apskaitos, gaminių ir pakuočių tiekimo į rinką duomenų, reguliarios ir sisteminės jų analizės. Projektu siekiama sukurti ir įdiegti funkcionalią, technologiškai patogią ir tinkamą naudoti vieningą gaminių, pakuočių ir atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos informacinę sistemą (toliau – GPAIS). Sukurta informacinė sistema sudarys sąlygas užtikrinti efektyvesnį institucijų resursų naudojimą bei spartesnį sprendimų priėmimą, leis stebėti, analizuoti ir tobulinti gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos procesus, užtikrins efektyvesnę atliekų apskaitos duomenų kontrolę, statistinių ir kitokio pobūdžio ataskaitų teikimą tarptautinėms institucijoms. Bus užtikrintas
  efektyvesnis bendradarbiavimas tarp institucijų, o įdiegta sistema sudarys prielaidas efektyviai planuoti ir kontroliuoti atliekų tvarkymą visais lygiais.
GPAIS padidins su gaminių, pakuočių ir atliekų apskaita susijusios informacijos surinkimo procesų efektyvumą, leis šią apskaitą vykdantiems juridiniams ir fiziniams asmenims pasinaudoti naujomis apskaitos elektroninėmis paslaugomis. Šio Projekto metu kuriama GPAIS naudosis fiziniai ir juridiniai asmenys, kurie yra įpareigoti vykdyti gaminių, pakuočių, atliekų apskaitą ir teikti ataskaitas, taip pat Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos agentūros, Regioninių aplinkos apsaugos departamentų, savivaldybių bei kitų minėtoje apskaitoje dalyvaujančių institucijų specialistai. Numatomas elektroninių paslaugų gavėjų skaičius apie 12 000, orientacinis vidinių GPAIS naudotojų skaičius yra 500.
GPAIS sukūrimas ir įdiegimas planuojamas iki 2018 m. kovo 31 d. Projekto įgyvendinimui skirta 2.868.945,49 Eur. Planuojama, kad įdiegta vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacine sistema naudosis 95 proc. tiesiogiai ir netiesiogiai suinteresuotų šalių.

Simona Liaudanskytė
Ministro patarėja viešųjų ryšių klausimais
LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode