Parama dėkojame




Sprogimas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė

Audrius Zalatoris pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad Panevėžio rajono savivaldybės tarybos narys Audrius Zalatoris pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, o šiam iškilus – nusišalinti.

Buvo pranešta, jog politikas 2015 m. lapkritį dalyvavo Panevėžio rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimant sprendimą, kuriuo savivaldybės administracijai iš savivaldybės biudžeto lėšų pavesta nupirkti Panevėžio rajone esantį pastatą socialinio būsto fondui plėtoti. Pranešime buvo nurodyta, jog šis pastatas priklauso A. Zalatorio vadovaujamai bendrovei UAB „Upytės eksperimentinis ūkis“.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad, svarstant ir priimant minėtą klausimą, A. Zalatoris nenusišalino nei savivaldybės Kaimo, sveikatos ir socialinių reikalų komitete, nei savivaldybės tarybos posėdyje. A. Zalatorio darbovietė – UAB „Upytės eksperimentinis ūkis“ – laikytina jo privačiu interesu, todėl politikas privalėjo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka nusišalinti.

Pažymėtina, kad VTEK nekvestionavo savivaldybės tarybos 2015 m. lapkritį priimto sprendimo, kuriuo nuspręsta savivaldybės nuosavybėn įsigyti A. Zalatorio vadovaujamai įmonei priklausantį pastatą, pagrįstumo ir teisėtumo. VTEK vertino tik politiko elgesį svarstant ir priimant šį sprendimą.

Kęstutis Smirnovas ir Valdas Stankūnas pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad Šakių rajono savivaldybės tarybos nariai Kęstutis Smirnovas ir Valdas Stankūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Buvo pranešta, jog šių metų vasario mėnesį politikai balsavo tvirtinant 2016 m. savivaldybės biudžetą, kuriame numatytos lėšos ir jų vadovaujamiems sporto klubams „Audra“ bei VšĮ „Motorsport“.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad, svarstant ir priimant biudžeto patvirtinimo klausimą, K. Smirnovas ir V. Stankūnas nenusišalino atitinkamai nei Šakių rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės politikos bei švietimo, kultūros ir sporto jungtinio komiteto, nei Ūkio komiteto, nei savivaldybės tarybos posėdžiuose. Jie taip pat neinformavo Šakių rajono savivaldybės mero ir tarybos narių apie jiems kylantį interesų konfliktą prieš posėdžius ar jų metu. Taigi šiuo atveju abu politikai veikė interesų konflikto situacijoje, kadangi dalis savivaldybės lėšų buvo numatytos jų valdomoms įmonėms.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teigimu, kilus realaus ar menamo interesų konflikto situacijai, yra ypač svarbus asmens elgesys bei vadovo informavimas apie galimą interesų konfliktą. Nusišalinimas yra kiekvieno valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens asmeninė pareiga, kuri turi būti išreikšta aktyviais ir aiškiais veiksmais. K. Smirnovas ir V. Stankūnas to neįvykdė. Atkreiptinas dėmesys, jog pats valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo turi kontroliuoti savo elgesį ir nelaukti atitinkamų nurodymų iš šalies.


Pradėti tyrimą dėl Stanislovo Bartkaus elgesio

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Raseinių rajono savivaldybės valdomos UAB „Raseinių šilumos tinklai“ direktoriaus Stanislovo Bartkaus elgesio. VTEK aiškinsis, ar bendrovės vadovas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o šiam iškilus nusišalinti, nesinaudoti pareigomis asmeninei naudai gauti bei nesinaudoti ir neleisti naudotis jokiu valstybės ar savivaldybių valdomu turtu ne tarnybinei veiklai.

Seimo narys Remigijus Ačas nurodė, kad S. Bartkus 2013-2015 m. galimai rengė ir priėmė įsakymus, kuriais sau, kaip įmonės vadovui, ne kartą skyrė piniginius priedus ir dėl to gavo asmeninę finansinę naudą. Pranešėjas rėmėsi Raseinių raj. laikraščio „Naujas rytas“ publikacijų ciklu „Kaip Raseinių šilumos tinklai tapo rojumi saujelei išrinktųjų“. Atsižvelgdama į šiuose straipsniuose pateiktą informaciją, VTEK taip pat aiškinsis aplinkybes, kuomet S. Bartkus galimai naudojosi tarnybiniu transportu asmeniniams tikslams ir galimai priėmė sprendimus dėl apmokėjimo už UAB „Raseinių šilumos tinklai“ darbuotojų vaikų studijas bei poilsį stovyklose iš šios bendrovės lėšų.

 

VTEK informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode