Parama dėkojame




Sprogimas

Šv. Florijono dieną – kasdienis darbas

     Trečiadienį visų kalendorių lapeliai bylojo, jog šią dieną minima Šv. Florijono, Gaisrų sergėtojo, diena. Tai profesinė ugniagesių gelbėtojų šventė, tačiau „Būdui žemaičių“ apsilankius Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Mažeikių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, čia švente net nekvepėjo. Vyko kasdienis darbas, o vakare netgi teko gesinti gaisrą gyvenamajame name. Šią savaitę Mažeikių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje vyko Atvirų durų dienos, tad pasinaudojome proga susipažinti su ugniagesių gelbėtojų darbu, daugiau sužinoti apie įvykusius gaisrus ir prevencines priemones.

Surengė ekskursiją

     „Būdo žemaičių“ atstovus pasitikę Mažeikių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio vyresnysis inspektorius Mindaugas Gaurilavičius ir inspektorius Ričardas Kiškėnas tikino, jog darbo čia tikrai daug. Tai ne tik gaisrai, gaisrų tyrimas, bet ir prevencija, ekskursijų organizavimas ir t. t.

     Inspektorius R. Kiškėnas aprodė ugniagesių darbo ir poilsio bei sporto patalpas, supažindino su kai kuriomis ugniagesių darbo priemonėmis, kaip ugniagesiai iškviečiami į gaisrą, kokiu būdu pasiruošia išvykimui, kaip džiovinamos žarnos, kokios vyksta ugniagesių treniruotės.

Supažindino su technika

     Pasibaigus ugniagesių pasirengimui varžyboms, vyresnysis ugniagesys Vytautas Nicys supažindino su ugniagesių naudojama technika. Pasak jo, naujausias ir galingiausias automobilis – didelė pagalba gesinant gaisrus, nes jame telpa apie 10 t vandens yra visa reikalinga šiuolaikinė įranga, juo gali važiuoti trys žmonės, kurie gali dirbti su šia technika ir gesinti gaisrus. Kitas automobilis senesnis ir ne toks galingas, bet juo gali važiuoti daugiau ugniagesių. „Paprastai į objektą siunčiami abu ekipažai, tad pajėgos susilygina, – pasakojo V. Nicys. – Jei reikia pasiekti gaisrą kur nors dideliame aukštyje, važiuoja keltuvas. Juo galima pasiekti ne tik didelį aukštį, bet ir iš bokštelio gesinti ugnį. Tik problema privažiuoti prie objektų, nes dažnai kiemai būna pristatyti automobilių.“

     Vyresnysis ugniagesys sakė, jog komandą sudaro 9 žmonės, kiekvienas jų žino savo pareigas, jas vykdo ir nereikia blaškytis, puldinėti. Taip galima per minutę pasiruošti išvykimui ir greitai pasiekti gaisro objektus.

     Pasak ugniagesių, jiems tenka ne tik gesinti gaisrus ir gelbėti iš jų žmones, bet ir padėti policijos pareigūnams ir medikams eismo įvykių vietose ar patenkant į butus, kur gali būti sergantys ar nukentėję gyventojai.

     Sunkiausia, pasak ugniagesių, gesinti tuos gaisrus, kur reikia daug vandens, daug žmonių, dideliame aukštyje, sunku privažiuoti. Pavasarį daugiausia tenka gesinti degančią žolę, kurią dažnai padega moksleiviai, jauni žmonės, norėdami gal patikrinti, kaip dirba ugniagesiai ar šiaip pramogai. Šaltuoju metų laiku gaisrai kyla dėl šildymo įrenginių, taip pat nemažai problemų sukelia besaikis alkoholio vartojimas, kai girtas žmogus rūkydamas ar kitaip padega savo ar net ir svetimą būstą.

Reikalingi dūmų detektoriai

     Kad gaisrai būna sezoniniai, patvirtino ir vyresnysis inspektorius M. Gaurilavičius. Pasak jo, pavasarį dega žolė, padegamos šiukšlės, konteineriai. Vasarą, kai būna karšta, sausa, liepsnoja miškai durpynai. Prasidėjus šildymo sezonui, gaisrai kyla dėl šildymo įrenginių, netvarkingų dūmtraukių. Tada dažniau nukenčia ir žmonės.

     Pasak inspektorių, kad kuo mažiau gaisruose nukentėtų žmonės, namuose būtina įsirengti autonominius dūmų detektorius, kurie, kaip parodė gyvenimas, ne vienam išgelbėjo gyvybę. Ugniagesiai pasakojo, jog besilaukianti moteris su vaikais išsigelbėjo tik todėl, kad suveikė signalizatorius ir pažadino moterį, kuri pagriebusi vaikus išbėgo iš namų. „Vietiniai detektoriai brangiai nekainuoja, tačiau jų garsas toks, kad gali ir iš numirusių prikelti. Jie tikrai labai reikalingi, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, socialinės rizikos grupės asmenims, tik gaila, kad jie nesirūpina nei savimi, nei kitais“, – sakė ugniagesiai.

Gaisrų – daug

     Pasak M. Gaurilavičiaus, užregistruoti 138 gaisrai vien per 4 šių metų mėnesius. Žolės važiavo gesinti praėjusį mėnesį 33 kartus. Dažna gaisro priežastis – netvarkingi dūmtraukiai, per arti medinių konstrukcijų, žmonės laiko daiktus šalia krosnių, nevalo laiku dūmtraukių, kuriuos reikėtų valyti ne rečiau kaip kas tris mėnesius, taip pat elektros instaliacijos gedimai tiek namuose, pastatuose, tiek automobiliuose.

     R. Kiškėnas papildė, jog automobiliai taip pat dega dėl netvarkingos kuro sistemos. Būna ir padegimų, kuriuos išaiškinti pakankamai sunku. Didelę dalį gaisrų sukelia neatsargus žmogaus elgesys.

Vykdo prevencines priemones

     Inspektoriaus R. Kiškėno teigimu, nuolat vykdomos gaisrų prevencinės priemonės, kurių metu tikrinama įvairių objektų priešgaisrinė būklė. „Prasidėjus šildymo sezonui, važinėjamė spo namus, kitus objektus, tikriname. Dažniausiai pasitaiko dūmtraukių šildymo įrenginių eksploatacijos taisyklių pažeidimų, – sakė R. Kiškėnas. – Tai viena dažniausių ir didžiausią riziką sukeliančių priežasčių.“

     Balandžio pabaigoje Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio pareigūnai vykdė prevencinę akciją „Saugus būstas“. Akcijos metu buvo lankomos Mažeikių rajone gyvenančios socialinės rizikos šeimos, patikrinta gyventojų kietojo kuro krosnių, dūmtraukių būklė, įvertinta elektros instaliacijos būklė, atsakyta į klausimus, patarta, kaip saugiai eksploatuoti krosnis bei elektrinius buitinius prietaisus, išdalintos atmintinės gaisrų tematika, papasakota, kaip naudotis gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema mobiliuosiuose telefonuose. Gyventojams akcentuota, kad ne tik svarbu tinkamai prižiūrėti ir laiku valyti dūmtraukius, bet ir suremontuoti avarinės būklės kietojo kuro krosnis, nelaikyti degių medžiagų arti šildymo įrenginių. Akcijos metu lankytasi 25 būstuose.

     Pasak inspektorių, gegužės–birželio mėnesį vyks akcija „Kai žinau, namie saugiau“, kurios metu vėl bus lankomi įvairūs objektai, gyventojų būstai.  

                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode