Parama dėkojame




Sprogimas

Tekstilininkės Laimos Oržekauskienės-Ore pergalė Lodzės tekstilės trienalėje

Lietuvos dailininkų sąjunga, bendradarbiaudama su Lodzės tekstilės muziejumi ir tarptautinės Lodzės tekstilės trienalės rengimo grupe, šiemet dalyvavo 15-oje tarptautinėje Lodzės tekstilės trienalėje, kurioje Lietuvą atstovavo žymi tekstilininkė Laima Oržekauskienė-Ore ir tekstilės meno grupė „Baltos kandys“. Pagrindinės parodos atidarymas ir pristatymai vyko 2016 m. gegužės 9-10 d. Jame dalyvavo ir mūsų šalies atstovės. Paroda Centriniame Lodzės tekstilės muziejuje vyks iki 2016 m. spalio 30 d. Šiemet Laima Oržekauskienė-Ore Lodzės tekstilės trienalėje pelnė sidabro medalį už darbą "Dedikacija tėvui. Vilniaus m. ligoninė. Palata Nr.1" (2013).


Iš viso Lodzės trienalėje pristatyti 136 menininkai iš 46 pasaulio šalių. Trienalės organizatoriai sudarė tarptautinį komitetą ir išrinko nacionalinius kiekvienos šalies konsultantus, kurie, atsižvelgdami į reprezentatyviausių tos šalies tekstilės meno kūrėjų kontekstą, turėjo garbę deleguoti savo šalies atstovus. Lietuvos nacionaline konsultante 15-oje Lodzės tekstilės trienalėje buvo pakviesta tapti LDS pirmininkė Edita Utarienė. Siekdami kuo profesionalesnės parodos kokybės trienalės organizatoriai kelia ypač aukštus reikalavimus dalyviams, todėl LDS buvo sudaryta kompetetinga komisija, siūliusi kandidatus ir balsų dauguma išrinkusi Lietuvos atstovus. Komisiją sudarė žymios tekstilės menininkės, anksčiau dalyvavusios Lodzės trienalėje, Eglė Ganda Bogdanienė ir Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė bei dailėtyrininkės Nijolė Nevčesauskienė, Lijana Natalevičienė ir Kotryna Džilavjan. Komisijos sprendimu, į trienalę delegu
 otas Laimos Oržekauskienė-Ore 13 darbų ciklas „Dedikacija tėvui. Vilniaus m. ligoninė. Palata Nr. 1“ (rankinis audimas, skaitmeninis atspaudas, sintetinis pluostas, 52 x 36 (13vnt.)) ir grupės „Baltos kandys (narės: Austė Jurgelionytė-Varnė, Karolina Kunčinaitė, Miglė Lebednykaitė, Rasa Leonavičiūtė, Laura Pavilonytė-Ežerskienė, Julija Vosyliūtė) kūrinys „Suktinis“ (kinetinė instaliacija, šilkas, video, 2015). Kūrinys simbolizuoja įvairiose tradicijose egzistuojantį universalų sukimosi aplink ašį ritualą, įtvirtinantį priešybių jungtį, suvieniajntį skirtingus pradus. Šią kinetinę instaliaciją, sudarytą lyg iš daugybės rato stipinų, suvertų iš įvairiaspalvių, margų šilko rutuliukų, papildo videofilmai, kurie, anot autorių, taip pat kalba apie tarpkultūrines patirtis, atsirandančias šių dienų kontekste. Tai ne kūrybos proceso dokumentika, o pačios kūrinio idėjos raiška – įvaizdinta gyvenimo tėkmė, pulsuojan
 ti audinio materija.
 
Trienalę lydinčios daugiau nei 90 įvairių parodų išsidėstė per visus 2016 m., tad renginys išties plačiai buvo pristatomas tiek Lenkijoje, tiek užsienyje.
Laima Oržekauskienė-Ore jau dalyvavo 10-ojoje Lodzės tekstilės trienalėje 2001 m., taip pat 13-oje trienalėje 2010 m. Lodzėje yra surengusi ir personalinę parodą. Menininkės tapiserijų ciklas "Dedikacija tėvui. Vilniaus m. ligoninė. Palata Nr.1" kvestionuoja egzistencinį patyrimą. Darbai monochrominiai, juose stambiu planu eksponuojamas sulankstytas audeklas – tarsi paskutinė medžiaga, lietusi kūną, balansuojanti tarp gyvybės ir mirties, tarp realybės ir fikcijos. Tai vieno pojūčio, akimirkos sustabdymas, išnykimo akivaizdoje simbolizuojantis amžinybę. Daugelyje parodų pristatytas kūrinys sulaukia didelio susidomėjimo, yra įvertintas ne vienu apdovanojimu. Šį kartą – ir pelnytas sidabro medalis 15-oje Lodzės tekstilės trienalėje.
Laima Oržekauskienė-Ore - VDA KDF profesorė, ilgus metus buvusi tekstilės katedros vedėja, Kauno bienalės vadove, savo kolekcijoje turi bemaž 10 itin reikšmingų apdovanojimų. Yra dalyvavusi apie 70 nacionalinių ir tarptautinių grupinių parodų, bienalių, trienalių, per 12 simpoziumų, surengusi daugiau nei 10 personalinių parodų.
Lietuvos dailininkų sąjunga

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode