Sprogimas

Rūšių ralis – itin įdomios varžytuvės gamtoje net menkai ją pažįstantiems

Kitą penktadienį, gegužės 27-ąją, Labanoro regioniniame parke prasidės Rūšių ralis – ne tik gamtininkams, bet ir plačiajai visuomenei itin įdomus renginys. Jis skirtas aptikti kuo daugiau gyvų organizmų rūšių ir vyks tris dienas. Tačiau ir vos per vieną parą gamtoje galima aptikti beveik 700 augalų, gyvūnų, grybų, vabzdžių ir kitų gyvų sutvėrimų rūšių!

Tuo jau įsitikino ankstesnių trijų ralių dalyviai. Rūšių ralis kasmet sutraukia dešimtis gamtininkų ir mėgėjų – nuo gebančių pažinti 70 samanų rūšių iki painiojančių vapsvą su laumžirgiu. Draugiškose varžytuvėse visus suvienija bendras tikslas – pažinti turtingą mūsų gamtos įvairovę. Ir net aptikti retą rūšį. Pavyzdžiui, pernai Rūšių ralio metu pirmą kartą mūsų šalyje buvo aptiktas retas drugys – klevinė pamenė. Kasmet organizuojamas vis kitoje šalies vietoje Rūšių ralis suteikia progą pažinti skirtingų regionų gamtos ypatybes. Pirmą kartą
 jis buvo surengtas vienoje vertingiausių Lietuvos girių – Punios šile (Alytaus r.), antrą kartą – Margupio botaniniame draustinyje (Jurbarko r.). Pernai ralio dalyviai traukė į šiaurę ir žvalgė Renavo (Mažeikių r.) dvaro prieigas, o šiemet jie panirs į Labanoro regioninio parko (Švenčionių r.) gamtos turtus.Šį Rūšių ralį organizuoja Lietuvos gamtos fondas ir Aplinkos ministerija.

Simona Liaudanskytė
Ministro patarėja viešųjų ryšių klausimais
LR Aplinkos ministerija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode