Sprogimas

Šauktiniai savanoriai – drąsos ir meilės Tėvynei pavyzdys

Šeštadienis, gegužės 21 d. (Klaipėda). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo LDK Butigeidžio dragūnų bataliono šauktinių išlydėjimo į rezervą ceremonijoje. Tai pirmieji Lietuvos šauktiniai, kurie pabaigė pernai atnaujintą 9 mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Visi 3 tūkstančiai jaunųjų karių tarnauti Tėvynei apsisprendė savo noru.
Pasak Prezidentės, Lietuvos šauktiniai savanoriai yra drąsos, meilės Tėvynei ir atsakomybės už savo šalies ateitį pavyzdys.
Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuvos kariuomenės stiprybė yra jos kariai. Šiandien žvelgiame į šiuos jaunus žmones, kurių savanoriškas apsisprendimas, drąsa ir pasiaukojimas kelia pasididžiavimo jausmą. Pasak Prezidentės, labai svarbu, kad mes patys prisiimame atsakomybę už savo šalies saugumą ir darome tai su dideliu ryžtu, puikiai suprasdami saugumo aplinką.


Šalies vadovės teigimu, tvirtas visuomenės ir kariuomenės ryšys – Lietuvos laisvės ir klestėjimo garantas. Šiandien jau matomi sėkmingi visuomenės susitelkimo rezultatai. Išugdžiusi gausų pulką motyvuotų ir brandžių šauktinių savanorių, modernizuodama karines pajėgas, įsigydama naujausią karinę techniką Lietuva tampa saugesnė.
Pasak Prezidentės, Lietuva jaučia ir tvirtą transatlantinės bendruomenės paramą. Esame ne vieni. Kartu su mumis galingi ir solidarūs partneriai.
Valstybės vadovė padėkojo šauktinius užauginusiems ir išauklėjusiems tėveliams. Jauniesiems kariams Prezidentė palinkėjo nepamiršti įgytų karybos įgūdžių, saugoti per 9 tarnybos mėnesius išugdytą pasišventimą ginti Tėvynę, pasveikino tarnybą tęsti profesionalioje kariuomenėje apsisprendusius jaunuolius.
Šiandien į atsargą išleidžiami 477 LDK Butigeidžio dragūnų batalione tarnybą atlikę kariai, iš jų 19 merginų. Trečdalis jų planuoja stoti į profesinę karo tarnybą, 7 jau aukštąjį išsilavinimą turintys jaunuoliai ketina tapti karininkais, dar 10 karių – studijuoti Lietuvos karo akademijoje.
Tarnybą baigę kariai prisijungs prie parengtojo Lietuvos karinio rezervo. Pernai atnaujinus nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenės dalinių komplektavimas nuo 36 išaugo iki 80 procentų.
Panašius mišrios kariuomenės modelius, sudarytus iš profesionalių karių ir šauktinių, turi ir kitos regiono valstybės – Suomija, Estija, Norvegija ir Danija.

Paulius Kalmantas
Specialistas
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode