Sprogimas

Nemokamos akių vokų plastinės operacijos – neišnaudota pacientų galimybė

Daugybė žmonių mano, jog užkritę akių vokai – tai estetinė problema, kurios sprendimas galimas tik plačiai atvėrus piniginę brangioms kosmetikos priemonėms bei procedūroms kosmetologijos kabinetuose. Tačiau Respublikinės Kauno ligoninės oftalmologės Viktorijos Slavinskytės teigimu, pirmiausia vertėtų kreiptis į akių ligų gydytoją. Jis įvertins, ar tai nėra ir funkcinė problema, kurios gydymas net gali būti kompensuojamas ligonių kasų.
„Žmonėms, kurių vokai užkritę, dažnai sunku skaityti, žiūrėti televizorių, greitai pavargsta akys. Odos perteklius gali būti toks didelis, kad odos klostės dengia vyzdžio kraštą, dėl to mažėja regėjimo laukas,“ – pasakoja V. Slavinskytė.
Tokių vokų šeimininkams nepatogu nešioti akinius, vokų oda tampa jautri, net kyla uždegimo pavojus dėl prakaito susikaupimo ir mikrobų dauginimosi. Žmogus natūraliai stengdamasis kompensuoti šį trūkumą, nuolat kelia antakius – tuomet dėl įtampos prasideda kaktos srities skausmai. Mažai kas žino, tačiau pacientams, susidūrusiems su tokiomis problemomis, gali būti skiriamas nemokamas chirurginis akių vokų gydymas.


Kam reikalingos akių vokų operacijos?
Jei matome žmogų, kurio veido išraiška liudija, kad jis piktas ir pavargęs, tai visai nebūtinai tikroji jo būsena. Galbūt tai tik odos perteklius akių vokuose. Dėl tos pačios priežasties jaunas žmogus gali atrodyti žymiai senesnis.
Gydytojos teigimu, vokų odos perteklius ir dėl to kylančios problemos vienodai vargina tiek vyrus, tiek moteris, tačiau į gydytojus dažniau kreipiasi moterys. Žmonės bando įvairiausias kosmetines priemones bei procedūras, tačiau jos nepajėgios duoti norimo efekto. Užkritusius vokus ir dėl to sukeltas problemas efektyviai išspręsti gali tik chirurginis gydymas. „Tai sprendimas, kuris duos garantuotą ir ilgalaikį efektą“, – sako gydytoja Viktorija Slavinskytė.
Po operacijos dingsta nepilnavertiškumo jausmas
Paprastai operuojami vyresni nei 35 metų pacientai, tačiau pasak gydytojos, kartais tenka operuoti ir jaunesnius žmones, kai dėl vokų įgimtos anatomijos nukritęs viršutinio voko kraštas akį daro sunkią, mažesnę, ribojamas matymas ir akiplotis.
Jaunuoliai dėl šios problemos labai išgyvena, puola į neviltį, bando su diskomfortu susitaikyti, bet į gydytoją nedrįsta kreiptis. Dauguma žmonių įsitikinę, kad užkritę vokai yra tik vyresnių žmonių problema. Gydytoja V. Slavinskytė yra pastebėjusi ne vieną jaunuolį, kuris po operacijos negalėjo atsidžiaugti rezultatais.
Vaizdas, kurį pacientas išvysta, žiūrėdamas į save veidrodyje, (žinoma, praėjus tam tikram laikui po operacijos) pranoksta lūkesčius. Tai sugrąžina pasitikėjimą savimi ir visiškai kitą gyvenimo kokybę. Be to, jauni pacientai po operacijos greičiau grįžta prie įprastinio gyvenimo ritmo, nes jų audiniai atsistato ir gyja žymiai sparčiau. Gydytoja oftalmologė  drąsina nedvejoti ir kreiptis į specialistus visus jaunuolius, kuriuos vargina užkritę vokai, nes ši problema tikrai išsprendžiama.  
Nesimato randų
Pasak V. Slavinskytės, vienos operacijos metu gali būti operuojami tik viršutiniai, arba tik apatiniai vokai. O kartais šios operacijos kombinuojamos vienu metu. Baimintis dėl randų nereikia, nes specialistai kruopščiai juos paslepia. Atliekant viršutinių vokų operaciją pjūviai formuojami ir paslepiami natūralioje voko raukšlėje, o apatinių vokų operacija atliekama iš vidinės vokų pusės, tad randų visiškai nesimatys.
Viršutiniai vokai operuojami esant odos raukšlių pertekliui, riebalinėms sankaupoms, dėl kurių ne tik veidas atrodo pavargęs, niūrus ir liūdnas, bet tai trukdo regėjimui.
Apatiniai vokai operuojami, jei padidėja odos arba akiduobės riebalai, po akimis susiformuoja maišeliai ir raukšlės. Operacijos metu pašalinami šie riebaliniai maišeliai ir, jei reikia, odos perteklius.
Kartais akių vokuose dėl tam tikrų organizmo sutrikimų ir dėl silpno odos jungiamojo audinio susiformuoja ypatingai didelės riebalinės išvaržos. Tokiu atveju, operacija yra gerokai sudėtingesnė, nes neužtenka atlikti paviršinę vokų odos plastiką, bet tenka šalinti ir gilesnius audinius. Šalinant išvaržas, gydytojas suformuoja natūralią voko raukšlę ir sutvirtina jungiamąjį audinį. Tokios operacijos trunka virš dviejų valandų.
Kartais užkrenta ne tik vokai, bet ir antakiai. Ši problema dažniau vargina vyrus. Operacijos metu antakiai pakeliami, jei reikia atliekama ir vokų plastinė operacija.
Gydytoja pabrėžia, kad operacijos metu galima pašalinti ne tik su laiku atsiradusius vokų pokyčius, geltonas dėmes, išaugėles vokų perteklinėje odoje, bet ir įgimtus defektus.
Prie darbų – po savaitės
Nuskausminimo šioms operacijoms pakanka vietinio. Po atliktos operacijos, kuri trunka apie 2 valandas pacientas ligoninėje praleidžia dar apie 3-4 valandas, tuo metu vokai vėsinami. Pacientas jau tą pačią dieną gali keliauti namo.
Natūralu, kad po operacijos kurį laiką gali būti sunku užsimerkti, varginti akių sausumas, akių perštėjimas, galimos poodinės kraujosruvos (mėlynės), patinimas. Taip pat patartina nešioti akinius nuo saulės, apie savaitę nerekomenduojama nešioti kontaktinių lęšių. Minėti simptomai gali laikytis apie 3 savaites, kartais ir ilgiau, tai priklauso nuo individualių organizmo savybių. Praėjus savaitei po atliktos operacijos išimami siūlai ir labai dažnai žmogus gali sugrįžti prie įprastinio gyvenimo ritmo.
Gydytoja V. Slavinskytė įspėja, kad kai kuriais atvejais vienos operacijos nepakanka. Siekiant kuo geresnio rezultato, operuojama dviem etapais.
Nors šios operacijos yra saugios ir rezultatai dažnai džiugina tiek pacientus, tiek gydytojus, reikėtų nepamiršti, kad vis tik tai nėra stebuklingas jaunystės eliksyras, ir dėl natūralių senėjimo procesų, procedūrą gali tekti kartoti. Bet kokiu atveju, anot medikės, rezultatai gali išsilaikyti net iki 10 metų.
Juolab po operacijos ženkliai pagerėja gyvenimo kokybė, ne tik prasiplečia regėjimo laukas, bet ir pagražėjusi išvaizda teigiamai paveikia žmogaus savivertę. Respublikinės Kauno ligoninės gydytoja oftalmologė Viktorija Slavinskytė pastebi, kad po operacijos žmonės daugiau šypsosi, žvaliau ir jaunatviškiau atrodo.


Respublikinė Kauno ligoninė

gpklinika.lt: profesioalios plastinės operacijos

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode