Parama dėkojame




Sprogimas

Energinio naudingumo reikalavimai naujai statomiems pastatams griežtėja nuo lapkričio

Reikalavimas, kad Lietuvoje naujai statomi pastatai turi būti ne žemesnės kaip A energinio naudingumo klasės, įsigalios š. m. lapkričio 1 d. Seniau numatyta ankstesnė jo įsigaliojimo data – š. m. sausio 1 d. – buvo pakeista, atsižvelgus į padėtį statybų rinkoje ir rinkos pasirengimą jį taikyti.Šio reikalavimo įsigaliojimo laiką patikslino praėjusį gruodį pakeisti statybos techniniai reglamentai „Pastatų energinis naudingumas. Energinio naudingumo sertifikavimas“ ir „Pastatų energinio naudingumo projektavimas“.

Patikslintos ir įsigaliojimo sąlygos. Šis reikalavimas bus taikomas nuo lapkričio 1 d. pagal prašymo išduoti leidimą statyti naują statinį pateikimo ar įgalioto valstybės tarnautojo rašytinio pritarimo statinio projektui datą. Didinti pastatų energinį naudingumą įpareigoja ES teisės aktai. Siekiant, kad prie griežtesnių energinio naudingumo reikalavimų būtų pereinama palaipsniui, nacionaliniuose teisės aktuose buvo nu
 statytos atitinkamos datos. Taigi nuo š. m. lapkričio 1 d. naujai statomi pastatai turi būti ne žemesnės kaip A, nuo 2018 m. sausio 1 d. – ne žemesnės kaip A+ energinio naudingumo klasės. Nuo 2018 m. gruodžio 31 d. valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų ir įmonių statomi nauji, o nuo 2020 m. gruodžio 31 d. visi statomi nauji pastatai šalyje turės būti beveik nevartojančiais energijos. Energijos beveik nevartojančiu pastatu laikomas toks, kurio energinis naudingumas labai aukštas, o didžiąją dalį reikiamos energijos, kuri beveik lygi nuliui arba kurios suvartojama labai mažai, turėtų sudaryti atsinaujinančių išteklių energija. Pagal Lietuvoje galiojančią klasifikaciją toks pastatas atitinka A++ klasę.

Simona LIAUDANSKYTĖ

LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode