Sprogimas

Nesąžiningiems statytojams – teismo kirtis

Vilniaus apygardos teismas (VAT) patenkino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) apeliacinį skundą ir panaikino dvibučio gyvenamojo namo Rūko g. 5A, Vilniuje, statybos užbaigimo deklaraciją. Tai reikšmingas žingsnis stabdant statomų 1 ar 2 butų namų virsmą daugiabučiais.


Teismas pripažino, kad statybą leidžiančiame dokumente (SLD), statinio projekte ir deklaracijoje apie statybos užbaigimą nurodyta pastato paskirtis – dvibutis gyvenamasis namas – neatitinka faktiškai pastatyto pastato paskirties. Dvibutis namas skirtas gyventi dviem šeimoms. Pastate Rūko g. 5A suformuota 12 atskirų patalpų, kurios susijusios tik bendrojo naudojimo objektais – tai būdinga daugiabučiam gyvenamajam namui. Be to, teismas vadovavosi teisingumo principu ir įvertino aplinkybę, kad pastato dalis įsigijo 8 santuokoje esantys asmenys, ir tai traktavo kaip akivaizdų įrodymą, kad pastatas skirtas gyventi daugiau nei dviem šeimoms.
Statytoja UAB „Greitista“ pakeitė esminius statinio projekto, pagal kurį išduotas SLD, sprendinius – statinio naudojimo paskirtį iš 1-2 butų į 3 ir daugiau butų (daugiabučių), statinio laikančiąsias konstrukcijas (teismas sutiko su VTPSI argumentu, kad statytojo pareiga įrodyti aplinkybę, kad laikančiosios konstrukcijos buvo pakeistos ne blogesnėmis laikančiosiomis konstrukcijomis ir todėl nereikia naujo SLD). Deklaruodama statybos užbaigimą bendrovė nurodė statinio pagrindinę naudojimo paskirtį, neatitinkančią faktiškai pastatyto pastato paskirties, tuo pažeidė įstatymo reikalavimus ir netinkamai vykdė statytojo pareigas. VAT teisėjų kolegija nustatė, kad dėl statytojo neteisėtos veikos jo pateikta deklaracija buvo patvirtinta VTPSI pareigūno ir užregistruota „Infostatyboje“. VTPSI pareiga – patikrinti formaliuosius reikalavimus, t. y. ar prašymas ir deklaracija užpildyti pagal nustatytus reikalavimus, pateikti visi privalomi patei
 kti dokumentai, preziumuojant deklaranto sąžiningumą.
Įsiteisėjusiu VAT 2016 m. gegužės 30 d. sprendimu nutarta panaikinti UAB „Greitista“ 2013 m. sausio 10 d. pateiktos tvirtinti ir VTPSI patvirtintos deklaracijos apie dvibučio gyvenamojo namo Rūko g. 5A, Vilniuje, statybos užbaigimą galiojimą. Tiesa, bylos dalyviai dar gali per tris mėnesius pateikti kasacinius skundus.
Šis teismo sprendimas turėtų priversti sunerimti tiek jau spėjusius užbaigti panašiomis aplinkybėmis vykdytus verslo projektus, tiek ir tokiu pačiu tikslu dar tebestatančius „1-2 butų“ namus. Individualių namų kvartalų gyventojams atsiranda viltis išvengti daugiabučių invazijos. Tačiau įsigijusiųjų būstus tokiuose namuose įkurtuvių džiaugsmą pakeis dideli rūpesčiai. Dar tik besižavintys reklamuojamais nebrangiais būstais ir gražiais vaizdais pro jų langus turėtų būti ypač atidūs. Informacijos apie tai, kokio statinio SLD išduotas, galima gauti savivaldybės administracijoje arba VTPSI.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode