Sprogimas

Įkurtuvių šventėje – maldos, linkėjimai ir dovanos

Vakar Mažeikių rajone, buvusios Plinkšių mokyklos pastate, oficialiai atidaryti Senelių globos namai, pašventinta koplyčia, aukotos šv. Mišios.

Pradėta – malda

      Simbolinę patalpų atidarymo juostelę perkirpus Telšių vyskupui Jonui Borutai SJ, Mažeikių rajono savivaldybės merui Antanui Teniui ir įstaigos direktorei Birutei Vaičkienei, pašventinta koplyčia, kurioje kiekvieną savaitę bus aukojamos šv. Mišios ne tik Senelių globos namų, bet ir aplinkiniams gyventojams. Į pastato salę pakviesti svečiai ir jau kuris laikas filiale gyvenantys seneliai ir neįgalieji turėjo galimybę dalyvauti aukotose šv. Mišiose, kurioms vadovavo vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo kiti dvasininkai. Vyskupas linkėjo meilės, bendrystės čia gyvenantiems ir dirbantiems, aptarnaujamiems ir aptarnaujantiems, slaugomiems ir slaugantiems, prižiūrimiems ir prižiūrintiems. Pasak jo, netoli jau amžinieji namai, kur prieš iškeliaujant svarbu tinkamai pasiruošti.

 

 

Valdžios ir draugų dėmesys

      Atidarymo šventėje dalyvavo Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus padėjėjas Česlovas Čyžas, kuris perdavė Seimo nario dovaną – įrėmintus „Tautiškos giesmės“ žodžius.

      Sveikino Savivaldybės meras A. Tenys, vicemerė Irena Macijauskienė, kiti Savivaldybės atstovai, kolegos iš kitų šalies globos įstaigų, rajono socialinių įstaigų darbuotojai, dvasininkai ir kiti svečiai. Gražius žodžius, gėlių ir dovanų gausą dainomis papildė Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos auklėtiniai.

Priešistorija

Dar 2011 m.Mažeikių r. savivaldybės tarybos sprendimu Mažeikių r. vaikų našlaičių ir senelių globos namai buvo pertvarkyti, įsteigiant filialą socialinės globos paslaugoms teikti senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims Mokyklos g. 3, Plinkšių kaime, Mažeikių rajone.

Mažeikių r. vaikų našlaičių ir senelių globos namams pateikus paraišką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, ši įstaigą įtraukė į valstybės finansuojamų projektų sąrašą. Taip buvo pritarta finansuoti šio pastato rekonstrukcijos darbus, steigiant 40 vietų globos namus senyvo amžiaus ir asmenims, turintiems negalią. Tam tikslui iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų skirta 926 784 eurai. 2013 metais pradėti pirkti projekto ruošimo bei rangos darbai. 2014 m. liepos mėn. su UAB ,,Klaista“ pasirašyta rangos darbų sutartis, tačiau, anot įstaigos direktorės B. Vaičkienės, dėl rangovų neatsakingumo darbai užsitęsė. Šiemet vasarį Valstybinė komisija darbus priėmė ir pastatą perdavė užsakovui – Mažeikių r. vaikų našlaičių ir senelių globos namams. „Nors defektinių darbų rangovai neskuba atlikti, pastate jau įsikūrė senoliai ir turintys negalią asmenys iš Mažeikių r. vaikų našlaičių ir senelių globos namų, esančių Mažeikių mieste, Laisvės gatvėje. Šiuo metu jau gyvena 30 gyventojų. Iš viso šiuose Globos namuose galės apsigyventi 40 žmonių. Čia 10 vienviečių ir 15 dviviečių kambarių, įrengta nauja katilinė, patalpos pritaikytos asmenims, turintiems negalią, įrengtas liftas, koplytėlė, keletas didesnių patalpų užimtumui, kineziterapijos ir relaksacijos kabinetai. Nupirkti nauji baldai. Kiekvieno kambario gyventojai gali naudotis atskirais dušais bei tualetais. Savarankiškesni gyventojai turi galimybę, esant poreikiui, savarankiškai gamintis maistą virtuvėlėje. Senoliai turi savo kiemą, kuriuo nebereikės, kaip anksčiau, dalintis su Globos namų vaikais, čia turi galimybę daugiau laiko praleisti gražioje ir švarioje gamtoje“, – „Būdui žemaičių“ sakė B. Vaičkienė, pridurdama, jog tikisi, kad seneliams naujos gyvenimo sąlygos patiks.

Paprašyta plačiau papasakoti apie naujo filialo atsiradimą Savivaldybės mero pavaduotoja I.Macijauskienė „Būdui žemaičių“ sakė, kad apie atskirus senelių globos namus galvota ne kartą: „Daug metų Mažeikių rajono vaikų našlaičių ir senelių globos namuose dvi skirtingo amžiaus žmonių kartos gyveno po vienu stogu. Jaunimas mokėsi gerbti ir mylėti vyresniuosius. Galbūt kiek sudėtingiau buvo senjorams – jie ne tokie pakantūs jaunatviškam šurmuliui, labiau nori rimties. Buvo privačių iniciatyvų juos įsteigti Laižuvoje, Ukrinuose, Sedoje. Atsisakyta idėjos tokius namus atidaryti Mažeikių senamiestyje buvusiuose gimdymo namuose (toje teritorijoje, kur šiuo metu veikia prekybos centras, – aut. past.), nes išlaikyti didžiulį pastatą būtų buvę nuostolinga. Taigi pasvarstymų būta visokių.“

Praėjusios Tarybos kadencijos ilgametis Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto pirmininkas Gintautas Šmaižys, tuometinis vicemeras Jonas Siminkevičius ir tuometinio Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė I. Macijauskienė inicijavo idėją senelių namus įrengti Plinkšių mokyklos pastate, kuris buvo nebeeksploatuojamas. „Norėjome, kad senelių namai būtų gražioje vietoje. Surengėme ne vieną susitikimą su vietos bendruomene, kuri palankiai vertino tokią idėją. 2011 metais jai pritarė ir Savivaldybės taryba. Mažeikių rajono vaikų našlaičių ir senelių globos namai pertvarkyti – įsteigtas filialas, kuriame teikiamos socialinės globos paslaugos senyvo amžiaus asmenims ir neįgaliesiems, – pasakojo vicemerė. – Kelis kartus lankiau naujuosiuose globos namuose gyvenančius senelius. Kiekvienas turi savo gyvenimo istoriją, kuri juos čia atvedė. Vieni neturi artimųjų, kiti ir juos turėdami neranda ramybės savuosiuose namuose, dar kiti gyvenimo saulėlydį nori praleisti panašių žmonių draugijoje. Mano nuomone, gyvenimas senelių globos namuose suteikia galimybę atsiriboti nuo buitinių rūpesčių, daugiau bendrauti, sunkią valandą pasiguosti. Senatvė būna graži, kai yra ne vieniša, kai senu žmogumi yra kam pasirūpinti, kai jam nestinga šilumos, atjautos, meilės.“

Sulaukė partnerių

Mažeikių Rotary klubo „Liberta“ moterys, išgirdusios, jog Plinkšėse pradeda savo veiklą nauji Globos namai, neliko abejingos. Jos suskubo aplankyti Globos namų gyventojus su dovanomis. Skėčiai, pledai, saldumynai – tai buvo paaukota seneliams, kuriems tai labai reikalinga. Apsilankiusios įstaigoje ir susipažinusios su čia vykstančia veikla, jos sutiko dalyvauti Globos namų projekte „Žmogus gimęs gyventi ne vienas ir ne vien sau“.

Projekto tikslas – burti bendruomenes – didesnes ir mažesnes – bendrai veiklai, vykstančiai Globos namuose. „Libertos“ prezidentė Danguolė Steponaitienė džiaugėsi, kad jos gali būti naudingos ir prisidėti prie paslaugų teikimo gerinimo globojamiems senoliams. „Svarbiausia, kad čia žmonėms gera, jauku, kad jie jaučiasi mylimi ir reikalingi. Lankydami senelius ir neįgalius Globos namų gyventojus mes ne tik galėsime jiems padėti, bet ir rodysime pavyzdį savo vaikams. Taip puoselėjant vertybines nuostatas bus mažinama atskirtis tarp kartų, ir vieni kitiems būsime reikalingi“, – kalbėjo D. Steponaitienė.

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode