Parama dėkojame




Sprogimas

Apdovanoti konkurso „Mūsų eksperimentas“ laimėtojai

 

„Jeigu norime tapti inovacijų, pažangia šalimi, turime į tai investuoti ir nuo mažumės dar mokyklos suole ugdyti būsimus tyrėjus ir aukštos kvalifikacijos darbuotojus“, - pažymi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, pirmadienį Nacionaliniame lankytojų centre pasveikinusi gamtos mokslų konkurso „Mūsų eksperimentas“ laimėtojus.

Šiemet konkurse, skatinančiame gamtos mokslus mokytis įdomiai ir kūrybiškai, dalyvavo bendrojo ugdymo mokyklų 5-11 klasių ir profesinio mokymo įstaigų mokiniai. Šių metų konkurso naujovė ta, kad paankstintas dalyvių amžius – iki šiol jauniausi dalyviai būdavo devintokai. Iš viso konkurse dalyvavo šimtu mokinių daugiau nei pernai –  255 mokiniai, pateikę 89 savo mokslinius darbus.

„Siekiame kuo daugiau mokinių sudominti gamtos mokslais, sklaidyti tokių mokslų „sunkumo“ stereotipus, atskleisti fizikos, chemijos, biologijos patrauklumą ir naudą visai visuomenei. Ne vienas mokinys, išbandęs savo jėgas mokyklų laboratorijose, pasirinko ar pasirinks gamtos mokslus ateities karjerai“, - sako švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Konkursinį darbą turėjo parengti ne daugiau kaip 5 mokinių komanda, vadovaujama biologijos, fizikos, chemijos mokytojo ar mokytojų. Nors tiriamojo darbo temą pasirenka patys konkurso dalyviai, darbas turi būti iš gamtos mokslų (gamtos ir žmogaus, biologijos, chemijos, fizikos) tematikos. Jį galima praplėsti integraliai naudojant matematikos, geografijos ir technologijos mokslų metodus bei priemones. Šių metų pagrindinė konkurso tema buvo aplinkos apsauga ir ekologija.

Darbus vertino komisija, sudaryta iš Vilniaus universiteto mokslininkų ir mokytojų asociacijų atstovų.  Buvo skirta po šešias pirmas, antras ir trečias vietas. Pirmų ir antrų vietų laimėtojai – 29 mokiniai ir 9 mokytojai – vyks į Ahhaa mokslo centrą Estijoje. Edukacinės išvykos į Lietuvos nacionalinius parkus bus surengtos pirmų ir trečių vietų laimėtojams.

Kūrybinį gamtos mokslų konkursą „Mūsų eksperimentas“ nuo 2011 m. inicijuoja Švietimo ir mokslo ministerija. Konkursą organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir biologijos, chemijos, fizikos mokytojų asociacijos. Šiais metais nauju konkurso partneriu tapo Aplinkos ministerija.

Švietimo ir mokslo ministerija dėmesį gamtos mokslams stiprina nuolat. Ministerija iniciavo modernaus Mokslo ir technologijų populiarinimo centro steigimą. Taip pat dešimtyje Lietuvos miestų planuojama įkurti STEAM – gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybiškumo ugdymo – centrų, o pradines mokyklas ir progimnazijas aprūpinti gamtos ir technologinių mokslų ugdymui reikalingomis priemonėmis.

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode