Parama dėkojame




Sprogimas

Dar dvi studentės pradeda stažuotes NASA



Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentė Julija Semenenko ir Kauno technologijos universitete (KTU) studijuojanti Miglė Aurėja Mickonytė jau šią savaitę pradėjo stažuotę Kalifornijoje esančiame NASA Ames mokslinių tyrimų centre, kur praleis 10 savaičių.


Jos gavo unikalią galimybę padirbėti viename didžiausių aeronautikos ir kosmoso tyrimų centrų pasaulyje, laimėjusios Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) paskelbtą konkursą.
Laukia ambicingi projektai
Prestižinių vasaros stažuočių programą merginos pradėjo šią savaitę. NASA kasmet vasarai priima tik maždaug trisdešimt atrinktų studentų iš užsienio.  Šiemet jie prisideda prie dvylikos skirtingo pobūdžio NASA pasiūlytų projektų.
Inžinerinės informatikos studijų kryptį pasirinkusi Julija dirbs kartu su studentų, mokslininkų ir inžinierių komanda, kuriančia taikomąsias internetines programas NASA vystomai pasaulinei vėjo technologijai. „NASA Ames Research centro gyvenamoji dalis iš šalies atrodo kaip eilinis miestelis. Išskirtinumo šiai vietai suteikia čia susirinkę žmonės. Nuo jauniausių studentų iki senjorų - visi nuolat ieško naujų minčių ir jų realizavimo būdų, visada pasiruošę padėti kitiems“, – pirmaisiais įspūdžiais dalinosi studentė Julija.
Maisto mokslo ir technologijos bakalaurantė  Miglė išbandys jėgas centre, kuris rūpinasi astronautų mitybos tobulinimu: „Šiame centre ieškoma naujų metodų, kaip pasigaminti reikiamas maistines medžiagas ir vitaminus kosmose. Stažuotė – puiki galimybė, tačiau ir didelis iššūkis, nes darbas reikalauja daug žinių ir atsakomybės. Mokymasis čia yra visai kitoks nei universitete – greitesnis ir intensyvesnis, todėl tikiu, kad šie keli mėnesiai bus itin naudingi ir įdomūs.“
Sutartys tik su 10 užsienio šalių
Galimybė Lietuvos studentams stažuotis NASA ir įgyti neįkainojamos patirties atsirado prieš du metus, kai Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) 2014 m. pasirašė bendradarbiavimo sutartį su šia organizacija. Iš viso tik 10 užsienio šalių pasaulyje gali pasigirti galėdamos pasiūlyti NASA vasaros ir rudens stažuotes.
Po 2015 m. surengto pirmojo konkurso, į NASA stažuotis sėkmingai išvyko du Vilniaus universiteto studentai – teorinės fizikos magistrantas Jonas Narkeliūnas ir  biofizikos bakalauro laipsnio siekiantis Mikalojus Brazdžiūnas. Be dviejų merginų, išvykusių vasaros programai, šiemet į NASA rudens stažuotę bus išlydėtas ir Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentas Liudvikas Paukštė.
 „Studentai nuo pernai kasmet kviečiami teikti paraiškas 10 savaičių trukmės vasaros arba 16 savaičių trunkančioms rudens stažuotėms. Kiekvieno nacionalinio konkurso laimėtojo kandidatūrą tvirtina NASA atstovai ir tik patvirtintiems kandidatams skiriama stipendija, už juos sumokamas programos mokestis“, – apie stažuočių programą pasakojo MITA Tarptautinių programų skyriaus vedėja Anzelma Ūselienė.
Nacionalinė studentų atranka susideda iš kelių etapų: pirmiausia patikrinamos anglų kalbos žinios, vėliau vyksta paraiškų vertinimas ir kandidatų pokalbis su ekspertais. Anot A. Ūselienės, NASA tvirtina toli gražu ne kiekvieną atrinktą ir pasiūlytą kandidatą. Pavyzdžiui, iš trijų rudens stažuotei pasiūlytų studentų buvo patvirtintas tik vienas. „Tai opi problema, todėl ateityje ketiname organizuoti mokymus apie paraiškos pildymą ir tinkamą prisistatymą“, – atskleidė Tarptautinių programų skyriaus vedėja. 
Teikti paraiškas abiems kvietimams, t.y. vasaros ir rudens stažuotėms, turi teisę Lietuvos Respublikos piliečiai, bakalauro arba magistro studijų pakopos studentai, kurie mokosi pagal gamtos, technologijų, inžinerijos ir matematikos studijų programas.
APIE NASA
JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) yra viena žinomiausių mokslinių tyrimų institucijų visame pasaulyje. Šiuo metu NASA turi septynis testavimo ir tyrimų centrus. Iš viso šioje organizacijoje dirba apie 18 000 darbuotojų, kurių dauguma – inžinieriai ir mokslininkai.  Didelė dalis jų tyrimų ir inovacijų vėliau pritaikoma ne tik vykdant kosmoso misijas, bet ir kasdieniame gyvenime.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode