Sprogimas

Tušti maisto dubenys Vilniaus centre – atviras UNICEF kvietimas padėti alkstantiems Mozambiko vaikams

Rugsėjo 3 d. vyksiantis septintasis tradicinis UNICEF vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“ šiemet kviečia visus neabejingus kilniai misijai garsiai pasakyti – „BĖGSIU UŽ MAISTĄ“. Už maistą nuo bado kenčiantiems Mozambiko vaikams. Vilniaus centre tušti dubenys ne tik kaustė praeivių dėmesį, bet ir skatino susimąstyti, ką galime padaryti, kad padėtume skurdžiausiai gyvenantiems ir maisto stokojantiems pasaulio vaikams.

„Visi šie tušti dubenys – maisto trūkumo ir bado, kurį mums kartais net įsivaizduoti sunku, simbolis. Alkis – didelės dalies pasaulio vaikų kasdienybė. Ir UNICEF iniciatyva „Už kiekvieną vaiką“ įrodo, kad susivieniję aiškiam bendram tikslui galime padaryti labai daug. Todėl šiemet, kviesdami registruotis į bėgimą, norime aiškiai pasakyti skaudžią, bet svarbią tiesą – visi vaikai bėgs tam, kad kitame pasaulio gale kitas vaikas galėtų išgyventi. Jie tikrąja to žodžio prasme bėgs už maistą“, – sako UNICEF Lietuva vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė-Staniulėnė

Vilniuje vyksiančiame Jos ekscelencijos Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamame UNICEF vaikų bėgime surinktos lėšos bus skiriamos nuo alkio išsekusiems Mozambiko vaikams.

„Situacija vienoje vargingiausių pasaulio šalių – Afrikos valstybėje Mozambike – tragiška. Mes esame įpratę švęsti vaikų gimtadienius, o ten mamos skaičiuoja vaikų išgyventas dienas. Nes kiekviena iš jų gali būti paskutinė. Šiuo metu beveik 2 mln. Mozambiko vaikų iki 5 metų yra visiškai išsekę dėl prastos mitybos“, – apie vaikų padėtį Mozambike pasakoja J. Majauskaitė-Staniulėnė.

Tradicinis, kasmet per du tūkstančius mažųjų bėgikų sutraukiantis renginys, šiemet pirmą kartą įsilies į margą „Sostinės dienų“ programą.

„UNICEF vaikų bėgimas puikiai atitinka atviriausios miesto šventės pobūdį, todėl su džiaugsmu šią prasmingą iniciatyvą įtraukėme į „Sostinės dienų“ programą. Pasiruošimas jau prasidėjo, viskas vyksta sklandžiai, belieka tikėtis gerų orų, o visiems bėgimo dalyviams norisi linkėti pačių gražiausių emocijų“, – sako „Vilniaus festivaliai“ generalinis direktorius Remigijus Merkelys.

Pasak ilgametės bėgimo partnerės - įmonės „Lietuvos energija“ - generalinio direktoriaus Daliaus Misiūno „didžiulė garbė prisidėti prie UNICEF vykdomos veiklos ir taip padėti viso pasaulio vaikams. Šių metų atviras prisipažinimas „Bėgsiu už maistą“ – tai labai jautrus ir svarbus liudijimas, kad bet koks pokytis visuomenėje visada prasideda nuo individualių pastangų, o bendrystės galia – milžiniška“.

Kasmet Lietuvoje vykstantis UNICEF vaikų bėgimas per 5 metus jau pritraukė daugiau kaip 5,5 tūkstančio 2–12 metų amžiaus mažųjų bėgikų, padariusių per 4,1 mln. žingsnių. Pirmieji bėgimai buvo skirti paskleisti žinią ir suteikti vargingiausioms šalims bent moralinę paramą, o nuo 2014 m. geri norai virto kilniais darbais. Bėgimo metu vaikams iš skurstančių šalių buvo paaukoti 23632 eurai, kurie išgelbėjo 2196 vaikus, išsekusius dėl prastos mitybos, bei padėjo paskiepyti nuo tymų 10 000 Nepale gyvenančių vaikų.

2016 m. pirmą kartą UNICEF vaikų bėgimas peržengė Vilniaus miesto ribas ir birželį vyko Tauragėje, kur visas miestas susivienijo tam, kad dar kartą ištartų „už kiekvieną vaiką“. Bėgime dalyvavo daugiau nei 1300 vaikų, paaukoti 7232 eurai ir už surinktas lėšas išgelbėti 1447 Mozambiko vaikai, kenčiantys dėl prastos mitybos.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas jau 7-ą kartą vykstantis UNICEF vaikų bėgimas šį kartą vyks „Sostinės dienų“ metu ir yra skirtas Mozambiko vaikams bei siekia atkreipti dėmesį į alkį. Nors pasaulyje yra užtektinai maisto pavalgyti visiems vaikams, milijonai vaikų vis dar eina miegoti alkani. Daugelyje pasaulio vietų situacija yra tokia prasta, kad vaikų mamos skaičiuoja ne vaikų metus, o dienas. Šiuo metu beveik 1,5 milijonai Mozambiko vaikų iki 5 metų yra visiškai išsekę dėl prastos mitybos. Jiems kiekviena diena gali būti paskutinė.

Tradiciškai vaikų bėgime su savo atžalomis dalyvaus ir vaikams medalius teiks UNICEF vaikų bėgimo ambasadoriai: olimpiečiai – disko metikas Virgilijus Alekna, kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, baidarininkas Egidijus Balčiūnas, TV3 žinių vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva, aktoriai – Virginija Kochanskytė, Eglė Jackaitė, Giedrius Savickas, Remigijus Žiogas, Jokūbas Bareikis, Kristina Savickytė-Damanskienė, Vytautas Rumšas ir Eva Saikovska, dainininkai – Mantas Jankavičius, Merūnas Vitulskis, Juozas Liesis, taip pat futbolininkas Deividas Česnauskis su žmona Vaida Grikšaite – Česnauskiene, žurnalistai Beata Nicholson, Naglis Šulija, Mis Lietuva 2014 Agnė Kavaliauskaitė, sporto treneris Jean Claude Edorh, lengvaatletė Vaida Žūsinaitė.

UNICEF vaikų bėgimas vyks „Sostinės dienų“ metu, rugsėjo 3 d. (šeštadienį), 13 val, Katedros aikštėje.

Projekto rėmėjas – „Lietuvos energija“.

Kviečiame registruotis ir išgelbėti vaiko gyvenimą Mozambike: http://www.unicef.lt/unicef-vaiku-begimas-2016/

Apie UNICEF

UNICEF yra daugiausiai vaikų gyvybių išgelbėjanti organizacija pasaulyje. UNICEF siekia užtikrinti kiekvieno vaiko teises ir gerovę. Kartu su partneriais mes dirbame 190 šalių ir teritorijų, kad šį įsipareigojimą paverstume tikrove. Ypatingą dėmesį skiriame labiausiai pažeistiems ir pamirštiems vaikams, kad pagalba pasiektų visus vaikus ir visur.

Apie UNICEF vaikų bėgimą

UNICEF vaikų bėgimas – tai linksmas 500 m. bėgimas 2-12 metų vaikams, skirtas pasaulio mažiesiems. Tai renginys, kuris suvienija vaikus visame pasaulyje ir suteikia jiems galimybę padaryti kažką, kad išgelbėtų gyvenimus. Jau tradicija tapusiame bėgime per tūkstantis mažųjų bėgikų ne tik smagiai praleidžia laiką, susiranda naujų draugų, bet, svarbiausia – gelbėja gyvybes skurdžiose pasaulio šalyse.

Tai - didžiausias ir prasmingiausias vaikų bėgimas Lietuvoje. Projekto globėja J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Daugiau informacijos:

Jovita Majauskaitė-Staniulėnė
UNICEF vykdomoji direktorė
Tel.: (8 5) 212 7718
Mob. (8 6) 141 6596
El.p.: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode