Sprogimas

Prokurorai nutraukė tyrimą dėl VP grupės įmonių ir jos akcininkų veiksmų

 

Generalinė prokuratūra nenustačiusi pažeidimų nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl vienos didžiausių Lietuvoje VP grupės įmonių ir jos akcininkų, įskaitant turtingiausią Lietuvoje verslininką Nerijų Numavičių, veiklos.

„Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai nenustatė faktinių duomenų apie vienos didžiausių Lietuvos verslo grupės akcininkų sukčiavimą mokesčių srityje ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą (...) Ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta, kad vykdytais įmonių reorganizavimais buvo siekiama išvengti mokėtinų į biudžetą pelno, pridėtinės vertės mokesčių bei gyventojų pajamų mokesčių nuo dividendų, išmokėtų natūra“, - teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Prokurorų teigimu, sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą priimtas įvertinus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų surinktus duomenis, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistų pateiktas išvadas ir kitus gautus dokumentus.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2015 metų vasarą, viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad VP grupės akcininkai galimai išvengė jiems tenkančių mokestinių prievolių. VP grupės įmonių smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius tuomet pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai pačioje grupėje – pradėjo kurtis dešimtys holdingų, kurie buvo skirti tam, kad realią veiklą vykdančios bendrovės būtų atribotos nuo grupės akcininkų.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Rita Stundienė BNS sakė, kad tyrimo metu įtarimai niekam nebuvo pareikšti.

Anot prokurorų, VMI atliktuose VP grupės įmonių mokestiniuose patikrinimuose mokestiniai pažeidimai irgi nebuvo nustatyti. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad visi sprendimai dėl įmonių atskyrimo ar prijungimo buvo priimti vienbalsiu akcininkų pritarimu, o jokių duomenų, patvirtinančių, kad akcininkams buvo pateikta tikrovės neatitinkanti informacija, kuri būtų nulėmusi balsavimo rezultatus, nėra. Taip pat nėra duomenų, kad priimant šiuos sprendimus buvo veikiama apgaule, teikiant melagingą informaciją ar klastojant dokumentus ir dėl to būtų padaryta žala valstybei ar kitiems asmenims.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikti visi įmanomi veiksmai, ištirtos visos būtinos aplinkybės ir surinkti duomenys, kurie įgalina padaryti išvadą – nėra padaryta veikų, turinčių nusikaltimų ar baudžiamųjų nusižengimų požymių“, – konstatuojama rugpjūčio 19 dieną prokuroro priimtame nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.

„Vilniaus prekyba“ direktorė Raimonda Kižienė tikisi, kad prokurorų sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą padės apginti „Vilniaus prekybos“ reputaciją.

„Generalinės prokuratūros sprendimas dar kartą patvirtina, kad „Vilniaus prekyboje“ ir jos kontroliuojamose antrinėse įmonėse mokesčių vengimo niekada nėra buvę. Tikimės, jog Generalinės prokuratūros sprendimas bus pozityvus postūmis tiek „Vilniaus prekybos“ reputacijos gynimo, tiek žalos dėl „Akropolių“ sandorio vilkinimo atlyginimo, tiek kitose bylose“, - pranešime spaudai sakė R.Kižienė.

„Pagaliau baigėsi M.Marcinkevičiaus inicijuota šmeižto kampanija ir Generalinė prokuratūra patvirtino, kad visi mesti kaltinimai yra nepagristi“, - pranešime spaudai tvirtino Nerijaus Numavičiaus advokatė Olga Petroševičienė.

Tuo metu M.Marcinkevičius teigė esantis nustebintas prokurorų sprendimu.

„Stebina tai, kad tyrimas buvo nutrauktas net neapklausus Nerijaus Numavičiaus ir kitų akcininkų. Taip pat nesuprantu kodėl prokuratūra teigia, kad VMI nerado pažeidimų, kai pati VMI viešai yra pareiškusi, kad tyrimai dar nėra baigti. Be to, kiek žinau, prokuratūra ir FNTT nepaprašė nepriklausomų ekspertų pagalbos vykdant tyrimą dėl sudėtingų schemų, kurios apėmė ne tik Lietuvą, bet ir kitas valstybes, įskaitant „mokesčių rojaus“ šalis“, - pranešime spaudai sakė M.Marcinkevičius.

Jis teigia, kad sprendimus ketina priimti susipažinęs su prokuroro dokumentais, pagrindžiančiais nutraukimo motyvus.

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai, tyrimą organizavo ir vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode