Parama dėkojame




Sprogimas

Užsienio reikalų viceministras Šiauliuose ir Molėtuose pagerbia Holokausto Lietuvoje aukas

Užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius rugpjūčio 29 dieną dalyvauja atminimo renginiuose Šiauliuose ir gyvųjų marše Molėtuose, skirtuose prisiminti Lietuvos žydų žudynes, prasidėjusias prieš 75-erius metus nacistinės Vokietijos kariuomenei įžengus į Lietuvą.

Viceministras Šiauliuose dalyvavo garsaus vokiečių menininko GunterioDemnigosukurtų „Atminimo akmenų“ atidengimo ceremonijoje. „Atminimo akmenys“ – nedidelės plytelės gatvės grindinyje, montuojamos šalia Holokausto aukų namų arba vietų, kuriose šie žmonės dirbo, mokėsi.

„Sovietinė santvarka dažnai nutylėjo istoriją, tačiau jau ketvirtį amžiaus gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir privalome žinoti apie savo praeitį. Svarbu nuolatos šviesti jaunimą, mokytis istorijos, priminti apie mūsų bendrapiliečių, žydų, žiaurų likimą. Linkiu, kad tokie „Atminimo akmenys“ atkeliautų ir į kitus miestus bei miestelius. Bendruomenės negali pamiršti šio nusikaltimo, kad jis ateityje niekada nepasikartotų“, – sakė M. Bekešius.

Plytelės Šiauliuose skiriamos buvusiam ilgamečiam Šiaulių viceburmistrui Samueliui Petuchauskui, nužudytam Paneriuose, ir gydytojui UrijuiRozovskiui, kuris Šiaulių gete, vykdant vaikų akciją, kartu su savo mažaisiais pacientais savanoriškai išvyko į Aušvicą.

„Atminimo akmenų“ memorialas yra išsibarstęs po aštuoniolika Europos valstybių bei šimtus miestų, iš viso po pasaulį jau yra pasklidę apie 60 000 akmenų. G. Demnigas projektą Lietuvoje tęsia Lietuvos žmogaus teisių centro iniciatyva.

M. Bekešius padėkojo projekto sumanytojui G. Demnigui už tai, kad atvedė į Lietuvą šį projektą ir dalyvavo atidengimo ceremonijoje, taip pat Šiaulių miesto savivaldybei, merui Artūrui Visockui ir Lietuvos žydų bendruomenei už bendradarbiavimą.

S. Petuchauskui skirto atminimo akmens prie Šiaulių savivaldybės atidarymo renginyje taip pat kalbėjo jo sūnus Markas Petuchauskas, Šiaulių apskrities bendruomenės pirmininkas Josifas Buršteinas, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Šiauliuose gyveno apie 8 tūkst. žydų.

Tarp daugelio kitų Holokausto aukų Lietuvoje atminimo renginių išsiskiria pasaulio žydų ir Lietuvos piliečių iniciatyva šiemet rengiamas Gyvųjų maršas Molėtuose. 1941 m. rugpjūčio 29 d. buvo žvėriškai nužudyti 2000 Molėtų žydų.

Pagerbdamas Holokausto aukas, viceministras šiandien eis procesijoje nuo Molėtų sinagogos iki žydų žudynių vietos.

Renginyje Molėtuose dalyvauja Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Izraelio ambasadorius Lietuvoje AmirasMaimonas.

Žuvusių Molėtų žydų atminimui Molėtų dailės galerijojetaip pat vyks paroda-informacinė konferencija „Mūsų Molėtų žydai“, Davido Zundelovičiaus sukurto memorialo atidarymas, ŠolomoAleichemo gimnazijos paroda apie Senųjų Molėtų žydų kapinių tvarkymą „Te jo (jos) siela bus įpinta į nemirtingųjų sielų vainiką.“

M. Bekešius kartu su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky,Molėtų rajono savivaldybės mero Stasio Žvinio kvietimu Molėtuose taip pat lankėsi birželio 10 d. Susitikime aptarti žydų paveldo išsaugojimo  klausimai, kalbėta apie Molėtų senųjų žydų kapinių ir molėtiškių žydų masinių žudynių kapavietės  vietos tvarkymo ir priežiūros darbus.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode