Parama dėkojame




Sprogimas

Europos paveldo dienos šiemet akcentuos bendruomenių vaidmenį

Rugsėjo 16-18 dienomis visoje Lietuvoje 23-iąjį kartą vyks Europos paveldo dienos (EPD). Šių metų tema “Kultūros paveldas ir bendruomenės” raginaklausti, koks yra bendruomenių vaidmuo, išsaugant ir puoselėjant kultūros paveldą.

„Europos paveldo dienų renginiai yra nemokami, tad kviečiame visus dalyvauti, burtis į bendruomenes ir pažinti savo kultūros paveldą. Niekas taip gerai negali išsaugoti kultūros paveldo, kaip gyvos ir atsakingos bendruomenės. Istorijoje matome daug pavyzdžių, kai įvairių bendruomenių pastangomis išliko tie paveldo objektai, kurie galėjo būti sunaikinti. Šių metų EPD renginiuose padėkosime bendruomenėms už jų indėlį ir kviesime jas toliau puoselėti ir branginti šalia jų esantį kultūros paveldą“, ─šių Europos paveldo dienų esmę atskleidžia Kultūros paveldo departamentoprie Kultūros ministerijosdirektorė Diana Varnaitė.

 

Kultūros paveldo objektai, Lietuvoje lankomi per Europos paveldo dienas, bus vienaip ar kitaip susiję su bendruomenių tema. Daugiau nei dviejuose šimtuose Lietuvos vietovių vyks virš 300 EPD renginių. Jų metu bus perteikiamas didelis mūsų bendruomenių indėlis, rūpinantis kultūros paveldu, pristatomi bendruomenių dėka sutvarkyti objektai, aktualizuotos ir sustiprintos jų vertės.

Šiemet Europos paveldo dienos Vilniuje rugsėjo 15 d. vakare nustebins ansamblio Chiaroscuro atidarymo koncertu „Skambantys Sapiegų rūmai“, kurio tikslas ─ išraiškingais muzikos garsais prakalbinti tuščias rūmų erdves, įsiklausyti į seniai pamirštą rūmų gyvenimą ir naujai kurti laiko ribas peržengiantį dialogą tarp „čia...“ ir „tada...“. Kultūros paveldo departamentas tradiciškai Vilniuje organizuos pažintinius pasivaikščiojimus, kurių išskirtinumas šiemet ─ ekskursijos po buvusius istorinius priemiesčius, orientuotos į šiandieninius šių kvartalų gyventojus. Ekskursijų po Žvėryną, Antakalnį, Užupį, Žirmūnus, Pilaitę, Šnipiškes dalyviai galės pajusti anksčiau ten gyvenusių bendruomenių pėdsakus ir rasti jų paliktus ženklus. „Vilniaus Senamiesčio atnaujinimo agentūra“ supažindins su išlikusiu vienuolijų ─ dominikonų, pranciškonų, jėzuitų ─ paveldu. Bažnytinio paveldo muziejus siūlys unikalią galimybę apsilankyti buvusiuose Vilniaus Vyskupų rūmuose. O sekmadienį, rugsėjo 18 d., organizuojama ekskursija į Lentvarį ir Trakų Vokę, kurios metu bendruomenės pirmininkė Jadvyga Chludok papasakos apie bendruomenės pastangas, restauruojant Trakų Vokės dvaro koplyčią.

Rugsėjo 16 d. Kaune rengiamasEuropos paveldo dienų atidarymasŠv. Jurgio Kankinio bažnyčioje. Jo metu bus kalbama apie bendruomenės indėlį atgaivinant šią bažnyčią. Kultūros paveldo objektus, kuriais rūpinasi, pristatys ir Žemųjų Šančių, Aleksoto bei Kauno Technologijos universiteto bendruomenės. Kėdainiai pakvies į seminarą „Kultūros paveldas ir bendruomenės“. Jo dalyviai taip pat mokysis perimti gerąją patirtį iš Gelgaudiškio bendruomenės.

Klaipėda žada suintriguoti interaktyviu spektakliu-ekskursija po atviru dangumi „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda transitMemel“bei diskusija, kurioje su bendruomenėmis kalbėsimėsapie Klaipėdos fortifikacinį paveldą. Palangoje rengiama atvirų durų diena Lietuvos karininkų ramovės viloje. Į EPD šiemet įsitrauks ir Šventosios pagrindinės mokyklos bei Būtingės evangelikų liuteronų parapija, kurios organizuos ekskursijas jaunimui po vietinius objektus. Šiauliuose jūsų lauks improvizuota naktinė ekskursija po Rėkyvos dvaro sodybos teritoriją ir jos gretimybes.

Merkio aukštupio krašto bendruomenė kvies pakeliauti po Pietryčių Lietuvą ir dalyvauti konferencijoje Jašiūnų dvare „Pietryčių Lietuva: mediniai kultūros paveldo objektai, jų pritaikymas vietos bendruomenės poreikiams“. O Marijampolės kolegija lauks jūsų Kvietiškio dvare. EPD šiemet žada daugybę kitų spalvingų renginių visoje Lietuvoje.

Rūta Evelina ŠUTINYTĖ

Kultūros paveldo departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode