Sprogimas

Atsakingo verslo apdovanojimuose triumfavo „Intermedix Lietuva“ ir „Achema“

Nacionaliniuose atsakingo verslo apdovanojimuose, kuriuos jau 9-tą kartą rengia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, už praeitų metų pasiekimus pagrindinis – „Socialiai atsakingos įmonės 2015” – apdovanojimas atiteko trąšų ir chemijos gamintojai „Achemai”. Įmonė įvertinta už priemonių, kuriomis stiprinamas visuomenės pasitikėjimas verslu, visumą. Ji pelnė ir „Metų bendruomeniškiausios“ įmonės apdovanojimą didelių įmonių kategorijoje.
„Šiandien aktualus ir darniai ateičiai svarbus toks verslas, kuris suvokia socialinę atsakomybę kaip neatsiejamą savo veiklos dalį, kuris nebijo prisiimti papildomų įsipareigojimų, stengiasi diegti modernias žmogiškųjų išteklių vadybos technologijas, naudoja gamtos išteklius tausojančias technologijas, žmogaus sveikatai nekenksmingas medžiagas. Vystydamas strateginius planus, toks verslas numato savo veiksmų galimas neigiamas pasekmes gamtai bei socialinei aplinkai, stengiasi derinti darbuotojų lūkesčius ir poreikius su verslo galimybėmis, aktyviai dalyvauja socialiniame dialoge tiek su savo darbuotojais, tiek su visomis kitomis suinteresuotomis šalimis, visuomene, orientuojasi į skaidrumo ir etiškumo standartų savo verslo praktikoje užtikrinimą. Tikiuosi, kad šie apdovanojimai paskatins ir kitas įmones perimti socialinės atsakomybės principus savo veikloje“, – atidarydama renginį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedin
 skienė.
Ministrė pasidžiaugė, kad kasmet paraiškas apdovanojimas teikia vis daugiau įmonių naujokių, ir tai, pasak jos, rodo, kad šalies versle plinta socialinės atsakomybės idėja.
„Nuo pat įsikūrimo stengiamės duoti savo darbuotojams daugiau nei nustatyta teisės aktuose. Taip pat labai atsakingai žiūrime į aplinkosaugos normų atitikimą, nuolat stengiamės investuoti į aplinkosauginės būklės gerinimą, į darbuotojų saugą. Didesnis nei vidutinis atlyginimas (viršija 1200 eurų), papildomos socialinės garantijos ir medicininis draudimas, parama vaikų stovykloms – visa tai įsirašė į „Achemos“ įprastą gyvenimo ritmą. Visa tai darėme gana tyliai, tačiau, matyt, atėjo laikas pristatyti šiuos seniai gyvuojančius lietuviškuosius pavyzdžius garsiau“, – sako „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas. Bendrovė ankstesniais metais yra laimėjusi ir aplinkosaugos, metų darbovietės apdovanojimus.
Du apdovanojimus šiemet gavo ir Tarptautinis sveikatos apsaugos technologijų paslaugų centras Intermedix Lietuva. Jam atiteko „Metų darbovietės 2015“ titulas, be to, ši bendrovė buvo pagerbta ir papildoma, pirmą kartą teikiama statulėle „Už jaunimo verslumo iniciatyvų skatinimą”.
„Intermedix Lietuva“ praėjusiais metais sukūrė 300 naujų darbo vietų ir pasirašė rėmimo sutartis su dviem Kauno universitetais. Daug dėmesio skiria vidiniam darbuotojų motyvacijos skatinimui, tikslų siekimui.
 „Istoriškai taip susiklostė, kad mūsų centriniame padalinyje JAV apie socialinę atsakomybę pradėta kalbėti neseniai. Didžiuojamės, kad mūsų biure Kaune vykstančios iniciatyvos ir idėjos yra įgyvendinamos visos grupės mastu. Šiandien džiaugiamės nauju socialinės atsakomybės projektu – padedame Kauno apskrities Priklausomybės ligų centrui įrengti vaikų erdvę“, – sako įmonės personalo vadovė Simona Vabalė.
Tarptautinių įmonių kategorijoje „Metų bendruomeniškiausia 2015“ tapo „Western Union Processing Lithuania“, mažųjų įmonių kategorijoje – „Ansell Protective Soliutions Lituania“. „Metų aplinkosaugos įmone 2015” išrinkta „Smiltynės perkėla“, įvertinta už socialinės gerovės kūrimą ir neigiamo poveikio aplinkai mažinimą.
„Metų darboviete 2015” už plataus dialogo tarp darbuotojų ir vadovų palaikymą, atsakingą požiūrį į darbuotojų socialinės gerovės užtikrinimą, įvertinta „Orion global pet”, o papildomus sertifikatus šioje kategorijoje gavo net 5 įmonės.
Tarp šiemetinių NAVA laureatų – net kelios LAVA (Lietuvos Atsakingo verslo asociacija) priklausančios įmonės. Pastaroji organizacija vienija šalies įmones, kurios remiasi atsakingos veiklos principais: gerbia darbuotojų žmogaus ir darbo teises, tausoja aplinką, rūpinasi klimato kaitos iššūkiais, kovoja su korupcija ir siekia pilietinės visuomenės sukūrimo.
„Mūsų matymu – tai vienintelis kelias – per verslo atsakomybės augimą – didinti ir šalies patikimumą, patrauklumą investicijoms, kelti korupcijos suvokimo indekso rodiklius. Šiuo metu, šaliai ruošiantis tapti EBPO dalimi, tai ypač svarbu“, – įsitikinusi LAVA direktorė Audronė Alijošiutė.
Gautas įmonių paraiškas vertino ir nugalėtojus rinko kompetentinga komisija, sudaryta iš Socialinės apsaugos ir darbo, Aplinkos ir Ūkio ministerijų, bei Trišalėje taryboje atstovaujančių darbuotojų organizacijų ir darbdavių organizacijų atstovų. Komisijos darbe taip pat dalyvavo ir paraiškas vertino akademinio sluoksnio, moterų ir vyrų lygybės, jaunimo verslumo, įmonių socialinės atsakomybės skatinimo srities žinovai, pripažinti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Iš viso šiemet sulaukta 35 paraiškų iš 25 Lietuvos ir tarptautinių įmonių.
Kartu su apdovanojimų ceremonija vyko ir Atsakingo verslo forumas, kur pranešimą skaitė „Mars Lietuva“ atstovas Mindaugas Rupšys, ESO komunikacijos vadovė Renata Gaudinskaitė, socialinių iniciatyvų saugaus eismo srityje iniciatorės įmonės „Lietuvos draudimas“ atstovė Ingrida Žaltauskaitė, Paulius Rymeikis, socialinės reklamos specialistas.
 
Visi 2015 m. laureatai:
Socialiai atsakinga įmonė 2015 – AB „Achema“
Metų darbovietė 2015:
Labai mažų, mažų ar vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „Ansell Protective Soliutions Lithuania. Papildomi sertifikatai – UAB „ SDG“  ir UAB „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“.
Didelių įmonių kategorijoje – UAB „Orion Global pet“. Papildomi sertifikatai – .VĮ „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija“, .AB „Achema“,  UAB „ FL Technics“,  AB „ Haltex“, AB „ Šiaulių Bankas“.
Tarptautinių įmonių ar jų filialų / atstovybių, veikiančių Lietuvoje, kategorijoje – UAB „Intermedix Lietuva“. Papildomi sertifikatai – UAB „ SIWood“, UAB „ Transcom Worldwide“.
Metų bendruomeniškiausia įmonė 2015:
Labai mažų, mažų ar vidutinių įmonių kategorijoje – UAB „SDG“. Papildomi sertifikatai – UAB „ Žinių radijas“.
Didelių įmonių kategorijoje – AB „Achema“. Papildomi sertifikatai – VĮ „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija“, UAB „Švyturys-Utenos alus“, AB „ESO“ energijos skirstymo operatorius.
Tarptautinių įmonių ar jų filialų / atstovybių, veikiančių Lietuvoje, kategorijoje – UAB „Western Union Processing Lithuania“.
Metų aplinkosaugos įmonė 2015:
Labai mažų, mažų ar vidutinių įmonių kategorijoje papildomas sertifikatas – UAB „ SDG“.
Didelių įmonių kategorijoje – AB „Smiltynės perkėla“. Papildomi sertifikatai – UAB „Orion Global pet“,  AB „Achema“.
Tarptautinių įmonių ar jų filialų / atstovybių, veikiančių Lietuvoje, kategorijoje papildomas sertifikatas – UAB „ SIWood“.
Už jaunimo verslumo iniciatyvų skatinimą įmonė 2015 – UAB „Intermedix Lietuva“.
 

Jurga BRAZAUSKAITĖ

UAB „VIP Viešosios informacijos partneriai“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode