Parama dėkojame




Sprogimas

Per Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų susitikimą Minske – „karšti“ Astravo AE klausimai

Rytoj Minske prasidės Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų dviejų dienų susitikimas Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės klausimams aptarti. Tai jau antras toks susitikimas.Per pirmąjį susitikimą, kuris vyko birželio 21-22 d. Vilniuje, neužteko laiko apsikeisti nuomonėmis daugeliu probleminių klausimų. Be to, paaiškėjo, kad iš esmės skiriasi Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų požiūris ne tik į analizės metodologiją, bet ir į tarptautinių standartų laikymąsi, skaidrumo ir geros kaimynystės principus.

Į Minską vykstančių mūsų ekspertų delegaciją sudaro Aplinkos, Užsienio reikalų ir Energetikos ministerijų, Radiacinės saugos centro, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos, Aplinkos apsaugos agentūros, Lietuvos geologijos tarnybos, Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros ir kt. institucijų atstovai. Jie pirmiausia kels AE saugumo klausimus, ypač dėl pastarojo meto incidentų. Itin pavojingas, mūsų šalies požiū
 riu, buvo prieš mėnesį – liepos 10 d. – įvykęs incidentas, kai krito atominio reaktoriaus korpusas. Baltarusijos institucijos stengėsi tuos įvykius nuslėpti, o jiems išaiškėjus – sumenkinti jų mastą ir padarinius. Lietuva pakartotinai reikalaus užtikrinti, kad Astravo AE projektas būtų skaidrus ir saugus.Mūsų ekspertai vėl kels klausimą, kad būtų pakviesta speciali Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misija Astravo AE aikštelei įvertinti ir kad būtų atlikti šios AE rizikos ir saugos įvertinimo atsparumo testai. Baltarusija teigia, kad tai planuoja padaryti šiais metais, tačiau jokių konkrečių datų nenurodo. Per pirmąjį ekspertų susitikimą Lietuvos delegacija pareiškė, kad kol nebus atlikti šie testai ir TATENA misija, Baltarusija turėtų sustabdyti AE statybos darbus.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode