Sprogimas

Prezidentė išvyksta oficialaus vizito į Daniją

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį, rugsėjo 14 d., išvyks oficialaus vizito į Danijos Karalystę. Kopenhagoje šalies vadovė susitiks su karaliene Margarita II, Ministru Pirmininku Larsu Lokke Rasmussenu ir Danijos pramonininkų konfederacijos vadovais.
Artėjant neformaliam 27 ES šalių susitikimui Bratislavoje, Prezidentė su Danijos vadovais aptars svarbiausius Europos Sąjungos ateities klausimus. Europos žmonių saugumo užtikrinimas, efektyvus migracijos krizės sprendimas, ES ekonomikos augimas ir naujų darbo vietų kūrimas – tai bendri Lietuvos ir Danijos interesai.


Danija yra patikima Lietuvos sąjungininkė NATO, gerai suprantanti mūsų regionui kylančias grėsmes. Todėl vizito metu bus kalbama ir apie bendradarbiavimą gynybos srityje. Danija buvo pirmoji NATO valstybė, parėmusi Lietuvos narystę Aljanse, nuosekliai padėjusi Lietuvai atkurti modernias karines pajėgas. Šiandien jos kariai prisideda prie priešakinių Aljanso pajėgų mūsų regione.
Prezidentė su Danijos vadovais taip pat aptars energetinio saugumo ir branduolinės saugos klausimus. Lietuvai svarbi Danijos parama mūsų šalies strateginiam tikslui – elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa. Danija kaip ir Lietuva supranta tarptautinių branduolinės saugos reikalavimų neatitinkančios Astravo atominės elektrinės keliamą grėsmę viso regiono šalims.
Vizito metu taip pat daug dėmesio bus skiriama dvišaliams santykiams. Danija yra svarbi Lietuvos ekonominė partnerė, kurios investicijos mūsų šalyje viršija pusę milijardo eurų. Lietuvoje veikia daugiau nei 200 Danijos kapitalo įmonių, kurios yra sukūrusios 9000 darbo vietų. Prezidentė su Danijos pramonininkų konfederacijos lyderiais aptars, kaip dar labiau paskatinti šios šalies verslo investicijas Lietuvoje.
Šiais metais minima 25-oji Lietuvos ir Danijos diplomatinių santykių atkūrimo sukaktis. Danija buvo antroji valstybė, pripažinusi atkurtą Lietuvos nepriklausomybę, o Danijos Karalienė Margarita II buvo pirmoji monarchė, atvykusi į laisvą Lietuvą. Danijos sosto įpėdinis princas Frederikas Lietuvoje viešėjo 2013 metais. 

Paulius KALMANTAS

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija


Antradienis, rugsėjo 13 d. (Vilnius).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode