Sprogimas

Lietuva ir Danija – vienmintės Europos ateities klausimais

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su oficialiu vizitu lankosi Danijos Karalystėje, kur susitiko su Danijos Karaliene Margarita II ir Ministru Pirmininku Larsu Lokke Rassmussenu. Prezidentė su aukščiausiais Danijos vadovais kalbėjosi apie Europos Sąjungos ateitį, Baltijos jūros regiono saugumą, dvišalius Lietuvos ir Danijos santykius.
 „Lietuva ir Danija priklauso tam pačiam, pažangiam Baltijos jūros regionui, kuris visuomet rėmė atvirą, augančią ir ekonomiškai pirmaujančią Europos Sąjungą, atliepiančią žmonių lūkesčius ir gebančią užtikrinti jų saugumą. Esame vienminčiai, kokios Europos mums reikia, todėl šiandien, kai sprendžiami ES ateities klausimai, vieningas mūsų balsas ypač svarbus“, – sakė šalies vadovė.
Prezidentės teigimu, Lietuva ir Danija sutaria, jog ES valstybių prioritetu ateičiai turi tapti Europos žmonėms svarbūs klausimai – migracijos krizės suvaldymas, išorės ir vidaus saugumo užtikrinimas, ES ekonomikos augimas ir naujų darbo vietų kūrimas.
Lietuva ir Danija vieningai pasisako už ES išorės sienų apsaugos stiprinimą, glaudesnį bendradarbiavimą su migrantų kilmės ir tranzito šalimis įgyvendinant grąžinimo politiką. Abi valstybės pabrėžia, kad glaudesnis Europos šalių bendradarbiavimas saugumo srityje neturi dubliuoti NATO funkcijų, o sustiprinti ES atsaką hibridinėms, energetinėms, kibernetinėms grėsmėms, užkirsti kelią teroristiniams išpuoliams.
Prezidentė su Danijos vadovais aptarė saugumo padėtį Baltijos jūros regione ir abiejų šalių bendradarbiavimą gynybos srityje. Šalies vadovės teigimu, Danija yra artima ir patikima Lietuvos sąjungininkė NATO, gerai suprantanti mums kylančias grėsmes ir rimtai vertinanti savo įsipareigojimus kolektyvinei gynybai. Ši šalis viena pirmųjų paskelbė, jog prisidės prie daugianacionalinių NATO batalionų mūsų regione. Danija jau 5 kartus dalyvavo oro policijos misijoje Baltijos šalyse, gausiai siunčia karius į bendras pratybas. Lietuvos ir Danijos kariai kartu dalyvauja tarptautinėse misijose. Danijos karininkas vadovauja Vilniuje įsteigtai NATO vadavietei.
Abi valstybės taip pat laikosi principingos pozicijos, jog sankcijos Rusijai turi būti tęsiamos, kol nebus pilnai įgyvendinti Minsko susitarimai.
Kopenhagoje aptarti ir regiono energetinio saugumo klausimai. Danija kaip ir Lietuva elektra prekiauja bendroje „NordPool“ biržoje ir pasisako už kuo glaudesnę elektros rinkų integraciją. Lietuvai svarbi Danijos parama strateginiam mūsų valstybės tikslui – elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa. Ši valstybė taip pat supranta tarptautinių branduolinės saugos reikalavimų neatitinkančios Astravo atominės elektrinės keliamą grėsmę visos Europos žmonėms.
Susitikime kalbėta ir apie ekonominius santykius. Lietuvą ir Daniją sieja sėkmingas bendradarbiavimas prekybos, verslo ir investicijų srityse. Danija patenka į didžiausių užsienio investuotojų Lietuvoje dešimtuką ir šios valstybės įmonės yra sukūrusios per 9000 darbo vietų.
Vizito metu daug dėmesio buvo skiriama ir dvišaliams santykiams. Prezidentės teigimu, Lietuva prisimena ir vertina Danijos paramą mūsų šalies laisvei, pagalbą kuriant modernią kariuomenę, skaidrias europietiškas institucijas. Danija buvo viena pirmųjų valstybių, pripažinusių atkurtą Lietuvos nepriklausomybę, o Danijos Karalienė Margarita II buvo pirmoji monarchė, apsilankiusi nepriklausomoje Lietuvoje.
Tai antras oficialus Prezidentės vizitas Danijos Karalystėje. Pirmą kartą Prezidentė su oficialiu vizitu Danijoje lankėsi 2013 metais.


Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija


Trečiadienis, rugsėjo 14 d. (Kopenhaga).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode