Parama dėkojame




Sprogimas

Kauno teismas kūdikio dėl slaugytojos klaidos netekusiai šeimai priteisė 100 tūkst. eurų

Kauno apygardos teismas pirmadienį priteisė 100 tūkst. neturtinės žalos kauniečių šeimai, kurios kūdikis mirė Kauno klinikinės ligoninės slaugytojai per klaidą suleidus jam kalio tirpalo.

Trys ieškovai prašė jiems solidariai atlyginti iš viso 1 mln. eurų neturtinės žalos iš ligoninės ir draudimo bendrovės.

Buvusi Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja Valdareza Beleškienė 2014 metais pripažinta kalta neatsargiai atėmusi 11 mėnesių kūdikio gyvybę. Kūdikiui supainiojusi vaistus vietoj gliukozės tirpalo ji suleido kalio, nuo kurio jis mirė.

Slaugytoja nuteista 4 metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant dviem metams.

Dėl šio įvykio kūdikio tėvai ir kreipėsi dėl neturtinės žalos atlyginimo. Jie teismui nurodė, kad Kauno klinikinė ligoninė padarė jiems žalą – nebuvo suteiktos kokybiškos medicininės paslaugos vykdant savo prievolę: kūdikį gydanti slaugytoja nebuvo maksimaliai atidi, rūpestinga ir atsargi, kaip reikalauja slaugytojos kvalifikacijos laipsnis. Dėl jos kaltės yra padaryta neatitaisoma žala visai ieškovų šeimai, ir tai sukėlė ieškovams sunkias pasekmes – atsakovės veiksmais jiems yra padaryta turtinė ir neturtinė žala.

Kaip pranešė Kauno apygardos teismas, pirmadienį priimtame sprendime pažymima, kad nustatant ieškovams padarytos neturtinės žalos dydį negalima pamiršti subjektyvių šio klausimo aspektų. Ieškovų prašoma priteisti neturtinės žalos suma dėl neatitaisomos skriaudos yra nurodyta atsižvelgiant į panašius atvejus pasaulio mastu, tačiau jie, teismo teigimu, nenurodė konkrečios šalies, jos ekonominio gyvenimo rodiklių, bendro pragyvenimo lygio, vidutinių gyventojų pajamų ir kitų ekonominio pobūdžio faktorių.

Teismo manymu, didelis žiniasklaidos dėmesys negali turėti įtakos neturtinės žalos atlyginimo dydžiui, nes žala atsirado ne dėl jo. Be to, teismas pažymėjo, jog neturtinės žalos įvertinimas pinigais nereiškia asmens išgyvenimų, skausmo, kančios ar prarasto džiaugsmo kainos. Neturtinės žalos tiksliai įvertinti pinigais neįmanoma. Įstatymuose numatoma piniginė satisfakcija, kuria siekiama kiek įmanoma teisingiau kompensuoti nukentėjusiojo patirtą dvasinį, fizinį skausmą, išgyvenimus.

Nagrinėjamu atveju pripažintina, kad apkaltinamasis nuosprendis V.Beleškienei taip pat yra satisfakcija ieškovams.

Todėl teismas tenkino ieškovų ieškinį iš dalies: iš atsakovės akcinės draudimo bendrovės „Baltikums“ Lietuvos filialo ieškovams priteisė 3 tūkst. 708 eurų turtinei žalai ir iš viso 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Iš Kauno klinikinės ligoninės – iš viso 93 tūkst. eurų.

Sprendimas per 30 dienų nuo jo priėmimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Vilnius, spalio 3 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode