Parama dėkojame




Sprogimas

Aktyviausi iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ dalyviai apdovanoti kelione į Koperniko mokslo centrą

Šią vasarą vykusios iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ dalyviams paskirtas prizas – kelionė į Koperniko mokslo centrą Varšuvoje. Lapkričio 45 d. į vieną moderniausių Europoje technologijų muziejų išvyks aktyviausiai veiklas organizavę ir įdomiausius užsiėmimus vaikams vasarą siūlę iniciatyvos dalyviai iš 29 švietimo įstaigų.

„Labai svarbu, kad mokiniams būtų sudaryta galimybė prasmingai leisti vasaras – ugdyti pasitikėjimą savimi, atsakomybę, solidarumą, bendravimo įgūdžius, formuoti kritinį mąstymą, vertybes. Socialinių ir asmeninių įgūdžių lavinimas yra ne mažiau svarbūs vaikų gyvenimui, sėkmingai karjerai, negu žinios. Todėl džiaugiuosi, kad į šią iniciatyvą įsitraukė tiek daug švietimo ir kultūros įstaigų, aktyvių, jaunimui ugdytis padedančių žmonių,“ – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Akcijos metu suaugusieji ne tik atvėrė duris, bet ir patys tapo vaikų laisvalaikio vadovais: organizavo edukacinius užsiėmimus, sporto varžybas, kūrybines dirbtuves, knygų skaitymo popietes ir kitas veiklas. Aktuali informacija mokiniams ir tėvams buvo skelbiama iniciatyvos tinklalapyje.

Daugiausia edukacinių veiklų vasarą vaikams organizavo Anykščių ir Kėdainių rajonų švietimo ir kultūros įstaigos. Įdomios veiklos buvo organizuojamos visuose Lietuvos kampeliuose: nuo Panevėžio iki Šakių, nuo Alytaus iki Palangos.

Šakių rajono Paluobių mokyklos-daugiafunkcio centro bibliotekoje vyko garsinių knygų skaitymas, eilėraščių deklamavimo popietės, rodyta senoji animacija. Minint Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, savanorė geografijos studentė Justė su vaikais dalijosi žiniomis apie Lietuvos piliakalnius, o istorijos mokytojas Andrius pasakojo apie LDK kunigaikščius. Mokykloje taip pat organizuotos kūrybinės dirbtuvės, veikė ankstyvojo muzikinio ugdymo mokyklėlė „Meškiukai“.

Anykščių rajono savivaldybės Viešintų pagrindinėje mokykloje-daugiafunkciame centre vasarą veikė „Vaikų vasaros universitetas“. „Universiteto“ paskaitas lankė 98 mokiniai. Užsiėmimų metu vaikai mokėsi atpažinti vaistažoles, iš jų paruošti vaistinę žaliavą. Vaikai taip pat ieškojo balų, puošė jas, o nufotografavę eksponavo mokykloje. „Vaikų vasaros universitetą“ vainikavo sporto diena prie ežero ir naktinis krepšinis.

Palangos Vlado Jurgučio pagrindinė mokykla organizavo sportinius užsiėmimus „Judėk laisvai“. Gryname Palangos pajūrio ore lavino mokinių ištvermę, ugdė taisyklingą kūno laikyseną ir mokė taisyklingo kvėpavimo. Mokiniai mokėsi žaisti salės riedulį ir lavino krepšinio įgūdžius. Mokykla buvo pravėrusi ir savo muziejaus, kuriame slypėjo seniausios Palangos mokyklos istorija bei mokyklos vardo kilmė, duris.

Gargždų atviras jaunimo centras atostogaujantiems mokiniams organizavo šviestuvų gamybos, muzikos ir grafikos, interjero ir dekupažo, graffiti, vaizdo ir garso įrašų, sceninio makiažo dirbtuves. Centre vyko stalo kultūros mokymai, taip pat savęs pažinimo bei bendravimo kultūros seminarai. Dirbtuvėse, mokymuose ir seminaruose lankėsi net 197 mokiniai.

Alytaus profesinio rengimo centro bibliotekos duris vasarą varstė daugiau nei 50 mokinių. Bibliotekoje buvo organizuojama akcija „Knygų mainytuvės“. Bibliotekos lankytojai, mokiniai, perskaitytas nuosavas knygas galėjo pasikeisti į kitų vaikų atneštas knygas, kurios buvo dedamos į „Knygų mainų skrynelę“. Vyko asmenukių konkursas „Vasara su knyga“, kurio metu mokiniai fotografavosi su jiems labiausiai patikusia knyga ir asmenukėmis dalinosi feisbuke. Bibliotekoje taip pat vyko lankstinukų maketavimo ir puodelių dekoravimo dirbtuvės.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vasarą organizuotas 31 kūrybiškumo ugdymo renginys. Mokinių savanorių klubas „Darbščiosios bitelės“ organizavo piešimo, lipdymo ir karpymo užsiėmimus. Kūrybinėse dirbtuvėse „Skaitom, kuriam, improvizuojam“ vaikai mokėsi rašyti scenarijus, kurti filmukus. Mokiniams ir jų tėveliams organizuota išvyka į Panevėžį, kur vyko garsiniai knygų skaitymai, teatralizuoti užsiėmimai. Bibliotekoje taip pat vyko susitikimas su rašytoja Urte Uliūne (Vaseriene), knygelių „Miegančios boružės“ ir „Kitokia svirplelio diena“ autore. Jame dalyvavo ir vaikai iš socialinės rizikos šeimų bei vaikų globos namų.

Šiaulių rajono Raudėnų mokykla-daugiafunkcis centras vasarą vaikus pakvietė į sporto salę, lauke esančius sporto aikštynus, biblioteką, informacinių technologijų ir dailės kabinetus. Centre organizuota dizaino studija, joje dailės mokytoja mokė vaikus kurti erdvinius fitodizaino kilimėlius iš gamtinių medžiagų, suvenyrus iš smilgų, uogų, sėklų. Įdomiausi darbeliai šiuo metu eksponuojami Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Raudėnų filiale.

Panevėžio rajono Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos sporto salė ir aikštynai buvo atviri visą vasarą. Atvirose erdvėse organizuoti užsiėmimai vyko du kartus per savaitę. Jų metu mokiniai aktyviai treniravosi ir žaidė tinklinį, krepšinį, futbolą, stalo tenisą arba žaidė šaškėmis. Vasarą mokyklos sportiniu inventoriumi, asmeninėms šventėms ir išvykoms pasinaudojo 10 jaunimo grupių.

Į iniciatyvą „Atverk duris vasarai“ įsitraukė per 160 šalies švietimo įstaigų, bibliotekų, muziejų, kultūros centrų iš 50 savivaldybių.

Projektą „Atverk duris vasarai“ organizavo Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir Lietuvos vaikų ir jaunimo centras. Iniciatyvą palaikė Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Pasiteirauti apie akciją „Atverk duris vasarai“ galima tel. (8 5) 231 6133.

 


Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode