Parama dėkojame




Sprogimas

Minint kriminalinės policijos dieną išrinktos geriausios 2016 metų bylos

Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai 98 kartą mini profesinę šventę – Kriminalinės policijos dieną. Į šventinį renginį sostinės širdyje – Vilniaus Rotušėje – susirinkto gausus būrys svečių ir kriminalinės policijos pareigūnų iš visos Lietuvos. Renginio metu kriminalistai sulaukė padėkos ir sveikinimo žodžių, kurių renginio svečiai buvo itin dosnūs. Labiausiai nusipelniusiems šalies kriminalistams buvo įteikti apdovanojimai ir paskelbti kasmetinio konkurso „Metų seklys“ rezultatai.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, tardamas sveikinimo žodį, sakė: „Šiandien aiškiai matome, kad turime stiprią kriminalinę policiją, o kriminalinės policijos veiklos organizavimo pakeitimai buvo sėkmingas ir svarbus žingsnis tobulinant kriminalinės policijos veiklą. Šių dienų kontekste, viena svarbiausių policijos grandžių sugeba prisitaikyti prie kintančių sąlygų, greitai ir proaktyviai reaguoti į kylančias grėsmes bei jas užkardyti. Aktyvi ir nukreipta į tikslą kriminalinė žvalgyba, sunkių, labai sunkių nusikaltimų tyrimų sukoncentravimas apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose, tam skyrus aukščiausią kvalifikaciją turinčius pareigūnus, davė teigiamų rezultatų: atskleidžiami organizuotų grupių ir nusikalstamų susivienijimų daromi nusikaltimai, žiniasklaidoje netyla pranešimai apie sulaikomus didelius kiekius narkotinių medžiagų, kitus atskleidžiamus rezonansinius nusikaltimus. Nustatytos strateginės ir prioritetinės kryptys, leidžia pasiekti tikrai puikių rezultatų, neeikvojant resursų be reikalo ir koncentruojant daugiausia darbo ten, kur visuomenei labiausiai skauda“.

Vienu iš renginio vinių tapo istorinio kriminalinės policijos ženklo atkūrimo pristatymas. Apie ženklo atkūrimo idėją ir viziją, susirinkusiems svečiams pasakojo Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis ir ypatingas svečias Lietuvos heraldikos komisijos dizaineris – maketuotojas Nerijus Treinys.

Anot Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio,„Lietuvos kriminalinė policija yra vienas moderniausių ir pažangiausių Lietuvos policijos padalinių, kurio tradicijos buvo kuriamos ir puoselėjamos ne vienos kriminalistų kartos. Teigiamas užsienio kolegų įvertinimas ir atsiliepimai, vykdomos bendros operacijos ir jungtiniai tarptautiniai tyrimai bei atskleidžiami rezonansiniai nusikaltimai patvirtina aukštą Lietuvos kriminalinės policijos gebėjimų lygį. Kriminalinės policijos tapatumą ir istoriją norime išsaugoti ir įtvirtinti naujai atkuriamame istoriniame kriminalinės policijos ženkle, kuris simbolizuoja stiprybę, jėgą ir veržlumą kovojant su organizuotu nusikalstamumu, tiriant ir užkardant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus“.

Ženklo naudojimo tikslas – pabrėžti Lietuvos kriminalinės policijos padalinių reikšmę, stiprinti kriminalinės policijos autoritetą ir pasitikėjimą ja. Lietuvos kriminalinės policijos ženklas yra neatsiejamas nuo kriminalinės policijos, kartu, tai svarbus grafinis elementas, turintis įtakos kriminalinės policijos įvaizdžiui.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis sakė: „Kasmet su pasididžiavimu ir džiaugsmu stebiu Kriminalinės policijos dienos minėjimo renginį, kuriame sveikiname ir apdovanojame geriausius šalies kriminalinės policijos pareigūnus, kiekvieną dieną įveikiančius kylančias kliūtis ir didelius bei mažus iššūkius. Šiandien visai kriminalinei policijai svarbi ir reikšminga diena – pristatome naujai atkuriamą istorinį kriminalinės policijos ženklą, apdovanojame geriausius šalies kriminalistus ir „Metų seklius“. Kurdami ir diegdami naujoves, be kurių kriminalinė policija šiandien neįsivaizduojama, mes nepamirštame ir branginame tai, kas buvo sukurta iki mūsų. Gerbiame tradicijas ir drąsiai žiūrime į ateitį, taip įprasmindami Lietuvos policijos šūkį – GINTI. SAUGOTI. PADĖTI.“.

Tradiciškai minint kriminalinės policijos dieną organizuojamas konkursas „Metų seklys“, kurio metu specialiai surinkta komisija iš Lietuvos policijos vadovų, renka geriausias metų bylas. Šiemet konkurse dėl geriausios bylos ir „Metų seklio“ titulo varžėsi dešimt bylų, kurias konkursui pateikė Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių ir Vilniaus apskrities vyriausieji policijos komisariatai bei Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Trečioji vieta atiteko Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnams, kurie išaiškino net kelias nusikalstamas veikas. Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės automobilio vagystės, o ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad vienas asmuo apgaule, melagingai, pranešęs apie nebūtą nusikaltimą, pasikėsino įgyti didelės vertės svetimą turtą – draudiminę išmoką. Tiriant bandymą apgauti draudimo kompaniją, taip pat pareigūnai aptiko kanapių laboratoriją, 15 vogtų keturračių bei sučiupo dokumentų padirbinėtoją.

Plačiau apie tyrimą

Antrąją vietą užėmė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai atskleidę Alytaus gyventojo vykdytą nusikalstamą veiką – neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis. Taip pat pareigūnai nustatė, kad šis asmuo su bendrininkais organizavo itin didelio kiekio kontrabandinių cigarečių pirkimą ir gabenimą į Vakarų Europos šalis.

Pirmoji vieta ir geriausios 2016 metų bylos titulas atiteko Lietuvos kriminalinės policijos biuro (toliau – Biuras) pareigūnams sutriuškinusiems didžiulę tarptautinę ginklų ir narkotikų prekeivių gaują. Tai neeilinis, dinamiškas, plataus tarptautinio masto tyrimas, sukėlęs didelį rezonansą. Biuras, bendradarbiaudamas su Lietuvos ir Ispanijos kolegomis, 2016 m. balandžio-rugpjūčio mėnesiais, keliais etapais atliko operacijas, kurių metu įvairiuose Lietuvos ir Ispanijos miestuose buvo sulaikyti tarptautiniu mastu veikiančios, gerai organizuotos ir profesionalios nusikalstamos grupuotės nariai, užsiimantys šaunamųjų ginklų ir narkotinių medžiagų gamyba, ir platinimu (labai dideliais kiekiais) bei jų kontrabanda.

Plačiau apie tyrimą

Geriausią bylą rinko ir portalo DELFI skaitytojai, kurių dėmesiui kelias savaites buvo pristatomi konkursui „Metų seklys“ pateiktų tyrimų aprašymai. Geriausiais DELFI skaitytojai išrinko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistą, kuris su kolegomis pustrečių metų slapta tyrė vieno profesionaliausių Lietuvoje prabangių automobilių vagių veiklą.

Plačiau apie tyrimą

Pirmasis Lietuvos kriminalinės policijos vadovas Alvydas Sadeckas, sveikindamas konkurso „Metų seklys“ laureatus, sakė: „Šiandien Jūs kuriate istoriją, naujos kriminalinės policijos istoriją, į kurią žiūrės ir iš kurios mokysis kitos kriminalistų kartos. Linkiu oriai ir garbingai atlikti savo pareigą. Linkiu, kad Jus lydėtų sėkmė ir vienybė. Būkite stiprūs ir ryžtingi kurdami tai, kas rytoj taps istorija“.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode