Parama dėkojame




Sprogimas

Seimo komitetas spręs, ar biudžete numatyti lėšų Šiaulių ligoninės koplyčios statybai

Korupcija įtariamo ir nuo pareigų laikinai nušalinto Petro Simavičiaus vadovaujamoje Respublikinėje Šiaulių ligoninėje beveik trečdalį milijono eurų vertės koplyčią siūloma pastatyti už biudžeto lėšas, prie to visiškai neprisidedant pačiai ligoninei.

Seimo Sveikatos reikalų komitete trečiadienį svarstant 2017 metų valstybės biudžeto projektą, ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus patarėjas Antanas Vinkus sakė, kad šios koplyčios prašo Šiaulių gyventojai.

„Buvo renkami parapijiečių parašai“, – per komiteto posėdį sakė jis, atsakydamas į parlamentarų klausimus.

Kol kas neaišku, ar komitetas iniciatyvai pritars – parlamentarai trečiadienį sprendimo nepriėmė, nes nebuvo kvorumo.

Apsispręsti jie žada ketvirtadienį, kada balsuos dėl 2017 metų valstybės biudžeto projekto.

Argumentuodamas planuojamus skirti asignavimus premjero patarėjas A.Vinkus taip pat sakė, kad koplyčia ligoninėje yra tarsi psichoterapijos kursas. Tačiau konservatorius Antanas Matulas tokiu atveju jam patarė „papildyti psichiatrijos paslaugų sąrašą“.

Dėl koplyčios Šiaulių ligoninėje statybų vien už valstybės biudžeto pinigus ir bei projekto įtraukimo į Valstybės investicijų programą piktinosi ir kiti Seimo nariai.

Parlamentarė Vida Marija Čigriejienė tikino, kad maldos vietos kitose šalies gydymo įstaigose įrengiamos jų lėšomis.

„Kodėl kitos pasistatė iš savo lėšų, o ta ligoninė negali?“ – klausė Seimo narė.

Vėliau ji BNS sakė, kad tie patys klausimai kelti ir tvirtinant 2016 metų biudžetą: „Rėkėme jau tada, bet...“.

Sveikatos apsaugos viceministras Valentinas Gavrilovas komiteto nariams aiškino, kad koplyčios statybos projektas į Valstybės investicijų programą įtrauktas 2015 metais, jam šių metų biudžete numatyta 268 tūkst. eurų.

„Pusė tos sumos atkeliavo mums į ministerijos biudžetą papildomai iš valstybės biudžeto, o kitą pusę mus įpareigojo rasti pačius iš savo valdomų lėšų, pati ligoninė savo lėšomis neprisideda“, – vėliau BNS teigė viceministras.

Visos pernai skirtos lėšos liko nepanaudotos, nes padarytas tik koplyčios projektas, o statybos nepradėtos neįvykus viešiesiems pirkimams.

V.Gavrilovas nežinojo, kiek lėšų į koplyčios statybos projektą jau iš viso yra investuota. Iki trečiadienio darbo pabaigos Sveikatos apsaugos ministerija BNS nepateikė atsakymo į šį klausimą. 

Šiaulių ligoninė yra pavaldi Sveikatos apsaugos ministerijai.

Koplyčios statybą Šiaulių ligoninė planuojama nuo 2012 metų. Jos koncepcijoje numatyta, kad tai būtų 83 kvadratinių metrų ploto ir 8 metrų aukščio pastatas su 40 vietų, altoriumi ir zakristija. Tačiau iki 2015 metų pradžios šiai idėjai įgyvendinti neatsirado lėšų.

Kaip pati ligoninė paskelbė 2015 metų sausį, „ledai pralaužti“ buvo per ligoninės vadovo P.Simavičiaus bei Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio susitikimą su premjeru A.Butkevičiumi ir jo patarėjais medicinos ir religijų klausimais A.Vinkumi bei Juliumi Ratkumi.  

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) galimas korupcines schemas Šiaulių ligoninėje tiria nuo 2015 metų spalio. Šiuo metu į vieną didelės apimties ikiteisminį tyrimą sujungta 12 pradėtų tyrimų. Įtarimai dėl įvairių korupcinių nusikaltimų pateikti 13 asmenų.

STT skelbia tirianti aplinkybes dėl Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus P.Simavičiaus piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, prekybos poveikiu siekiant turtinės naudos sau ir artimiems asmenims, ligoninės lėšų pasisavinimo, neskaidriai ligoninėje vykdytų viešųjų pirkimų.

Dėl pateiktų įtarimų P.Simavičius yra laikinai nušalintas nuo pareigų.

BNS

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode