Sprogimas

Žurnalistę ir jos draugą nužudęs N.Kalaušis turi kalėti 20 metų – teismas

Apeliacinis teismas penktadienį paliko galioti 20 metų laisvės atėmimo bausmę už „TV pagalbos“ žurnalistės ir jos draugo nužudymą kalėti nuteistam Nerijui Kalaušiui.

Nuteistasis prašė sušvelninti bausmę, o nužudytos žurnalistės artimieji paprašė griežtesnės bausmės – įkalinimo iki gyvos galvos.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

Kito nužudytojo, Giedriaus Pavasario, artimieji nuosprendžio neskundė, sutiko su teismo skirta bausme.

Už dviejų žmonių nužudymą šiemet vasarį N.Kalaušiui Kauno apygardos teismas skyrė 20 metų laisvės atėmimo. Teismas skyrė tokią bausmę, kokios prašė prokuroras.

Baudžiamasis įstatymas už kvalifikuotą nužudymą numato laisvės atėmimo bausmę nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos. N.Kalaušiui paskirta maksimali terminuota 20 metų laisvės atėmimo bausmė. Pirmus penkerius metus N.Kalaušis bausmę turės atlikti kalėjime, vėliau jis galės būti perkeltas į pataisos namus.

Nuteistasis prašė įvertinti aplinkybę, kad jis prisipažino įvykdęs nusikaltimą, nuoširdžiai gailisi, ir tuo pagrindu švelninti bausmę. Jis taip pat mano, kad nukentėjusieji nusikaltimo metu nebuvo bejėgiškos būsenos.

Nors teismas ir pakeitė Kauno apygardos teismo nuosprendį, bausmė N.Kalaušiui liko ta pati. Apeliacinis teismas iš ankstesnio nuosprendžio pašalino aplinkybę kad nukentėjusioji buvo bejėgiškos būklės.

„Atsižvelgėme į pirmos instancijos teismo nustatytas aplinkybes, dviejų ekspertų paaiškinimus apygardos teisme. Tai įvertinęs teismas padarė išvadą, kad nukentėjusioji nebuvo bejėgiškos būklės, nors ir buvo apsvaigusi“, – sakė teisėja Violeta Ražinskaitė.

Nukentėjusiosios, nužudytos žurnalistės sesers skundas atmestas.

„Bausmė skirta nei per švelni, nei per griežta. Suprantam nukentėjusiųjų jausmus, bet negalim vadovautis emocijomis, o įstatymu“, – sakė teisėja. Ji taip pat teigė, kad neįžvelgė nuteistojo nuoširdaus gailėjimosi.

„Buvo panaudotas peilis, o tai nerodo, kad atsitiktinai ir spontaniškai įvykdytas nusikaltimas. Nuteistojo asmenybė – teistumai išnykę, tačiau jis teistas šešis kartus“, – sakė V.Ražinskaitė.

Byla Apeliaciniame teisme nagrinėti uždaruose posėdžiuose. Neviešai ji buvo nagrinėta ir pirmos instancijos teisme.

N.Kalaušis pripažintas kaltu Kauno rajone esančiame Giraitės kaime 2014 metais nužudęs 1983 metais gimusią laidoje „TV pagalba“ dirbusią žurnalistę Viltę Stankutę–Butkienę ir 1977 metais gimusį G.Pavasarį.

Nuteistasis prisipažino padaręs nusikaltimą, teigė jį įvykdęs labai susijaudinęs, užvaldytas pavydo.

Iš N.Kalaušio priteista atlyginti 165 tūkst. eurų neturtinės žalos bei daugiau nei 4 tūkst. eurų turtinės žalos nužudytųjų artimiesiems. N.Kalaušis žalos dydžio neginčija. Jis iki šiol nėra bandęs atlyginti nors dalies priteistos žalos. Nukentėjusiųjų advokatas sako, kad nuteistasis neturi turto, todėl neturi galimybės įvykdyti šio teismo sprendimo.

Vilnius, lapkričio 4 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode