Sprogimas

„Meta“ įspėja apie slaptažodžius vagiančias telefono programėles

„Meta“ penktadienį perspėjo milijoną „Facebook“ vartotojų, kad jie galėjo susidurti su iš pažiūros nekenksmingomis išmaniųjų telefonų programėlėmis, skirtos socialinio tinklo slaptažodžiams pavogti.

Iki šiol šiais metais „Meta“ aptiko daugiau nei 400 „Apple“ ir „Google Play“ parduotuvių platformose patalpintų „kenkėjiškų“ programėlių, pritaikytų „Apple“ arba „Android“ programinę įrangą turintiems išmaniesiems telefonams, spaudos konferencijoje sakė kovos su grėsmėmis skyriaus vadovas Davidas Agranovichius (Deividas Agranovičius).

„Šios programėlės buvo patalpintos į „Google Play Store“ ir „App Store“ bei užmaskuotos kaip nuotraukų redagavimo programėlės, žaidimai, VPN paslaugos, verslui skirtos ar kitokios programėlės, siekiant suvilioti žmones jas atsisiųsti“, – tinklaraščio įraše teigė „Meta“.

Pasak „Meta“ duomenų apsaugos komandos, prieš pradedant naudotis žadamomis programėlių funkcijomis, dažnai prašoma žmonių prisijungti naudojant „Facebook“ paskyros informaciją, o tada pavogiami vartotojo vardas ir slaptažodis.

„Programėlių paskirtis – priversti žmones įvesti savo prisijungimo duomenis, kad įsilaužėliai galėtų gauti prieigą prie jų paskyrų, – komentavo D. Agranovichius. – Mes pranešime vienam milijonui vartotojų, kad jie galimai susidūrė su šiomis programėlėmis; tai nebūtinai reiškia, kad jų privatumas atsidūrė pavojuje.“

Daugiau nei 40 procentų „Meta“ išvardytų programų siūlė nuotraukų koregavimo funkciją, o kai kurios iš jų savo naudojimo paprastumu prilygo telefoninio žibintuvėlio įjungimui.

„Manome, kad tokio tipo kenkėjiškų programėlių kūrėjai bando gauti prieigą prie kelių asmens duomenų šaltinių, – toliau aiškino D. Agranovichius bei pažymėjo, kad piktadariai tikriausiai naudoja slaptažodžius ne tik „Facebook“ paskyroms. – Nepanašu, kad buvo taikomasi į prisijungimą prie konkrečių paskyrų. Tikslas – priversti žmones visame pasaulyje atsisiųsti programėles, siekiant gauti prieigą prie kaip įmanoma daugiau prisijungimo duomenų.“

„Meta“ teigė, kad tuo, ką atrado, pasidalino su „Apple“ ir „Google“, kurios atsakingos už savo parduotuvių pasiūlą ir tikrina visų ten esančių programėlių tinkamumą.

„Apple“ neatsakė, ar ėmėsi veiksmų dėl kurios nors iš į „Meta“ sąrašą įtrauktų programėlių.

Tuo metu „Google“ teigė, kad dauguma šių programėlių jau buvo identifikuotos ir pašalintos iš „Play“ parduotuvės jos pačios patikros sistemų.

„Visos ataskaitoje nurodytos programėlės nebepasiekiamos „Google Play“ parduotuvėje, – naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos atstovas. – Vartotojų duomenis taip pat saugo „Google Play Protect“ sistema, kuri blokuoja šias programėles „Android“ išmaniuosiuose įrenginiuose.“

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode