Sprogimas

Kodėl buvo sukurti pirmieji skėčiai?

 

Skėtį tikriausiai įmanoma surasti kiekvienuose namuose. Vos tik pradeda stipriai lyti ar snigti, mes kaip tik ieškome šio daikto. Bet ar žinojote, kad skėtis nebuvo išrastas saugoti nei nuo sniego, nei nuo lietaus?

Pirmieji skėčiai skaisčią dienos saulės šviesą išvydo prieš 4 tūkst. metų – seniausi šaltiniai nurodo, kad jais naudojosi senovės Egipto, Graikijos ir Kinijos gyventojai. Svarbiausia pirmųjų skėčių paskirtis buvo apsisaugoti nuo kaitrių saulės spindulių.

Kinai pirmieji nuvaškavo ir nulakavo popierinius skėčius ir taip pritaikė juos lietingam orui.

Lietingoje šiaurės Europoje skėčiai išpopuliarėjo tik XVI a. Tuo metu manyta, kad tai – tik moterims skirtas aksesuaras. Vyrai skėčius naudoti pradėjo po to, kai Anglijoje gyvenantis persų keliautojas ir rašytojas Jonas Hanway demonstratyviai naudojosi šiuo naudingu išradimu. Šio vyro garbei net ir šiandien kai kurie britų džentelmenai skėčius vadina hanvėjais.

Gremėzdiški odiniai ar drobiniai skėčiai medine ar banginio kaulo rankena tapo kur kas patogesni po to, kai 1928 m. skulptūros meno besimokantis studentas Hansas Hauptas išrado suskleidžiamą skėčio rankeną.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode