Sprogimas

Žingsniu arčiau permainų: valstybės stipendijos – daugiau sportininkų ir gerokai didesnės

gerokaiŽengtas dar vienas žingsnis aukšto meistriškumo sportininkams svarbių permainų link: Vyriausybė šiandien pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtam Sporto įstatymo pakeitimų projektui. 

Jame numatoma padidinti ir sulyginti valstybės stipendijų dydžius turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams, išplėsti valstybės stipendijas gaunančių sportininkų ratą ir valstybės lėšomis jiems užtikrinti socialines garantijas. Tam valstybė skirs 2,06 mln. eurų. 

„Iki šiol mūsų geriausiems sportininkams socialinės garantijos valstybės lėšomis nebuvo užtikrinamos. Siūlome tai keisti ir įtvirtinti, kad geriausi sportininkai, pretenduojantys į medalius Europos, pasaulio čempionatuose, olimpiadose, gautų didesnes stipendijas ir kartu – socialines garantijas. Tikimės, kad šie pokyčiai padės daugiau jaunimo apsispręsti siekti aukščiausių sportinių rezultatų ir sudarys sąlygas iškovoti daugiau medalių“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Didesnės stipendijos 

Atsižvelgiant į pernai patvirtintus su loterijomis susijusių įstatymų pakeitimus, kurie įsigalios nuo šių metų liepos 1 d., Sporto įstatymo projekte siūloma sumuoti sportininkams skiriamų valstybės stipendijų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto olimpinės stipendijos dydžius. Tai reiškia, kad nuo šiol sportininkams bus skiriama viena bendra stipendija.

Sykiu projekte siūloma visiems sportininkams didinti valstybės stipendijas 3 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiais ir suvienodinti juos turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams už to paties lygmens aukšto meistriškumo varžybose iškovotas vietas.

Pavyzdžiui, olimpinių, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1–4 vietos, pasaulio čempionatų, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 1–3 vietos laimėtojams būtų skiriama 57 BSI dydžių, t. y. 2622 eurų (BSI šiuo metu siekia 46 Eur) kas mėnesį mokama stipendija.

Šiuo metu olimpiniam čempionui skiriama 27 BSI stipendija (1242 Eur), olimpinių žaidynių 2, 3 vietos, pasaulio čempionatų, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 1 vietos laimėtojams – 23 BSI (1058 Eur), olimpinių žaidynių 4–8 vietos, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 2, 3 vietos laimėtojai – 21 BSI (966 Eur) stipendijos. 

Įstatymo projekte numatyta, jog valstybės stipendijos būtų skiriamos daugiau sportininkų nei iki šiol. Valstybės stipendijas galėtų gauti ir sportininkai, iškovoję olimpinių žaidynių 17–24 vietas, Europos čempionatų ar Europos žaidynių 7–8 vietas, paralimpinių ar kurčiųjų žaidynių 7–8 vietas, pasaulio neįgaliųjų čempionatų 4–6 vietas, taip pat pasaulio jaunimo čempionatų, jaunimo olimpinių žaidynių ir Europos jaunimo čempionatų 4–6 vietą, pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 2, 3 vietą.

Socialinės garantijos valstybės lėšomis

Ypač reikšmingas įstatymo projekte siūlomas pokytis yra tai, jog stipendijų gavėjams valstybės lėšomis būtų užtikrinamos socialinės garantijos – sveikatos draudimas, ligos, pensijų ir motinystės socialinis draudimas. Parengti ir atitinkami Sveikatos draudimo, Valstybinio socialinio draudimo, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymų pakeitimai.

Aukščiausius laimėjimus pasiekusių sportininkų valstybės stipendija su mokesčiais siektų apie 3133 eurus (sportininkui būtų mokama 2622 Eur, valstybė sumokėtų dar apie 511 eurų mokesčių). Bendrai kas mėnesį atskirų sportininkų socialinėms garantijoms būtų skiriama nuo 135 iki 511 eurų. 

12 varžovų kriterijus skiriant premijas

Vyriausybė siekia etapais suvienodinti valstybės premijų dydžius turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams bei jų treneriams už to paties lygmens iškovotas vietas į olimpinių, paralimpinių ir kurčiųjų žaidynių programas įtrauktų rungčių sporto varžybose (olimpinėse, paralimpinėse, kurčiųjų žaidynėse, pasaulio, Europos čempionatuose). 

Siekiant tai įgyvendinti, Sporto įstatymo projekte siūloma įtvirtinti kriterijų dėl 12 varžovų dalyvavimo. Tai reiškia, jog maksimalaus Vyriausybės nustatyto dydžio valstybės premija būtų skiriama sportininkams ir jų treneriams tik tais atvejais, kai rungtyje varžėsi ne mažiau nei 12 varžovų (nebent tarptautinė sporto šakos federacija ar apribotų varžovų skaičių). Tuo atveju, kai rungtyje, kurioje buvo pasiektas laimėjimas, varžytųsi mažiau nei 12 varžovų, Vyriausybė nustatytų mažesnį valstybės premijos dydį tokiomis proporcijomis, kiek varžovų trūksta iki 12. 

Šįmet pavasarį ŠMSM siūlymu jau buvo pakeista valstybės premijų už pasiektus aukšto meistriškumo sporto laimėjimus sportininkams ir jų treneriams dydžių nustatymo ir skyrimo tvarka ir daugiau nei tris kartus padidintos premijos sportininkams ir jų treneriams už paralimpinėse ir kurčiųjų žaidynėse iškovotas 1–4 vietas. 

Vyriausybės patvirtintas Sporto įstatymo pakeitimų projektas bus teikiamas svarstyti ir tvirtinti Seimui. Įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 d.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode