Sprogimas

Patvirtinti nauji vienkartinių užstatinių pakuočių surinkimo sąnaudų kompensavimo tarifai pardavėjams

Ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) valdyba spalio 30 dieną patvirtino naujus vienkartinių užstatinių pakuočių surinkimo sąnaudų kompensavimo tarifus pardavėjams. Tarifų pokyčius lėmė makroekonominės aplinkos permainos.

Penktus metus Lietuvoje veikianti užstato sistema sėkmingai įgyvendina žiedinės ekonomikos principą – surenka ir perdirba per 92 proc. visų į rinką išleidžiamų užstatinių pakuočių.

Didelę įtaką tokiai sistemos sėkmei turi prekybininkų indėlis. Prekybininkai rūpinasi taromatais ir rankinio pakuočių surinkimo vietomis, užtikrindami jų prieinamumą ir sklandžią veiklą, o tai reikalauja darbo jėgos, laiko ir kitų sąnaudų.

Teisės aktuose numatyta tvarka prekybininkų patiriamas sąnaudas kompensuoja USAD.

„Nauji liepą ir rugpjūtį užfiksuoti per mėnesį grąžintų pakuočių rekordai rodo, kad žmonės toliau aktyviai palaiko užstato sistemą ir neatsisako įpročio rūšiuoti. Lietuvoje kiekvieną dieną grąžinama vidutiniškai po 1,6 mln. gėrimų pakuočių. Siekdami išlaikyti stabilumą ir sistemos efektyvumą privalome atsižvelgti į makroekonominius pokyčius ir kasmet peržiūrėti kompensavimo tarifus pardavėjams. Nauji tarifai suformuojami pagal auditorių parengtą tarifų skaičiavimo modelį ir metodiką“, – teigia USAD vadovas G. Varnas.

Spalio 30 d. USAD valdyba patvirtino naujus surinkimo sąnaudų kompensavimo tarifus pardavėjams. Nustatant naujus tarifus, buvo įvertinti surenkamų vienkartinių užstatinių pakuočių kiekiai, taip pat atsižvelgta į ekonominių rodiklių pokyčius: Lietuvos banko ekonomikos prognozėse nurodoma, kad darbo užmokestis šalyje 2020 metais augs 6,8 %, o vidutinės metinės infliacijos rodiklis sieks 1,0 %.

Surinkimo sąnaudų kompensavimo tarifai pardavėjams, įsigaliojantys nuo 2021 m. sausio 1 d.:

Pakuotė

Tarifas surenkant taromatais, Eur

Rankinio surinkimo tarifas, Eur

PET

0,0204

0,0170

Metalinė

0,0150

0,0145

Stiklinė

0,0337

0,0192


Dėl infliacijos ir augančio darbo užmokesčio kompensacijos už surinkimą taromatais auga vidutiniškai 4,9 proc., už rankinį surinkimą – 6,4 proc.

Iš viso praėjusiais metais gyventojai grąžino daugiau kaip 611 mln. užstatinių pakuočių – 30 mln. daugiau negu užpernai. USAD prognozuoja, kad šiemet surenkamų pakuočių skaičius išliks panašus – užstato sistemos veikla ir rezultatai išlieka stabilūs.

Šiuo metu gyventojai užstato sistemoje dalyvaujančias pakuotes gali grąžinti beveik 3 tūkst. prekybos vietų visoje Lietuvoje.

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“. USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių.

Budas.lt nuotrauka


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode