Sprogimas

Auga susidomėjimas augintinių ženklinimu

Nuo gegužės įsigaliojus šunų, kačių ir šeškų ženklinimo tvarkai, taip vadinamam  „čipavimui“, žmonės, pasak veterinarijos gydytojų, dažniau ėmė teirautis dėl šios procedūros.

Anot veterinarijos klinikos „Pet City“ Vilniuje atstovės, augintinių, atvežamų ženklinimo procedūrai, padaugėjo kelias savaites dar prieš Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisų įsigaliojimą.

Su savo devynerių metų dobermano ir vilkšunio mišrūne Ara veterinarijos klinikoje apsilankė ir žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Pasak ministro, padėčiai keisti vien įstatymo nepakanka, todėl tai – tik pradžia.

„Pastebime, kad keičiasi žmonių požiūris į gyvūnų gerovę. Sveikintina, kad vis daugiau dėmesio skiriame ir rūpinamės augintiniais. Tikiu, kad neteks ilgai laukti lūžio, kai beglobių gyvūnų prieglaudos bus nebereikalingos. Augintiniais rūpinsis jų savininkai, kaip tai yra Vakarų šalyse. Tam pagrindas yra, matau visuomenės nusiteikimą“, – teigė ministras.

Viešosios įstaigos „Lesė“ vadovė Vesta Auškalnienė palankiai vertina privalomą gyvūnų ženklinimą mikroschemomis ir surašymą Gyvūnų augintinių registre (GAR). Šiuo metu į gyvūnų globos įstaigą patekęs šuo ar katė dažniausiai neturi jokių atpažinimo ženklų, tad rasti jo šeimininkus beveik neįmanoma.  „Tikimės, kad žmonių sąmoningumas ir atsakomybė didės, todėl išmetamų ir paliekamų likimo valiai gyvūnų bus mažiau.“, – teigia prieglaudos direktorė. Į prieglaudą patekę gyvūnai ženklinami jau nuo 2016-ųjų. Tai daroma iš suaukotų lėšų.

Nauda ir gyvūnui, ir jo šeimininkui

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atsakingų specialistų, augintinio ženklinimas ir jo bei savininko duomenų registravimas vieningame GAR, naudingas ir dėl pasimetusių gyvūnų šeimininkų paieškos,  ir ligų prevencijai, stebėsenai bei kontrolei. Taip pat pervežant gyvūnus į kitas šalis.

Kaip vyksta ženklinimo procedūra?

Pasak veterinarijos specialistų, ženklinimo procedūra greita ir nesudėtinga – mažytė mikroschema po oda įterpiama specialia injekcine adata ir išlieka visam laikui. Implantacijos vietoje reakcijos nesukeliama, gyvūnas nieko nejaučia.

Paženklinto gyvūno tapatybė nustatoma, prie ženklinimo vietos priartinus specialų skaitytuvą. Jo ekrane rodomas unikalus mikroschemos numeris, identifikuojantis gyvūno šeimininką.


Ką reikia žinoti?

Iki šių metų gegužės 1-osios gimusius šunis, kates, šeškus privaloma paženklinti ir užregistruoti GAR per vienerius metus, bet ne vėliau iki gyvūnas perduodamas kitam savininkui.

Po gegužės 1-osios gimusius gyvūnus privaloma suženklinti ir užregistruoti GAR per 4 mėnesius, bet ne vėliau iki augintinis perduodamas kitam laikytojui. Veisimui naudojamus augintinius privaloma paženklinti ir užregistruoti GAR iki šių metų rugsėjo 1 dienos.

VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro 2021 m. sausio 1 d. duomenimis, iš viso šalyje registruoti 149 183 gyvūnai: šunų – 45 553, kačių – 103 252, šeškų – 378. Manoma, kad iš viso jų galėtų būti apie 1,5 mln.

BNS nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode