Sprogimas

Popierinį taršos leidimų tikrinimą keis įmonių faktiniai patikrinimai prieš pradedant ūkinę veiklą

leidimuNuo rugpjūčio 1 d. įmonės ir fiziniai asmenys, gavę taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) arba taršos leidimus galės pradėti ūkinę veiklą tik po patikrinimo, aplinkosaugos pareigūnams įsitikinus, kad jie atitinka leidimuose nustatytas sąlygas, įdiegtos numatytos taršos mažinimo priemonės, privalomos iki veiklos pradžios.

Tai numato Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimas, kurį įgyvendina Aplinkos ministerijos parengtas Planuojamos ūkinės veiklos objekto patikrinimo prieš eksploatavimo pradžią tvarkos aprašas. Jis leis užtikrinti, kad būtų eksploatuojami tik aplinkosaugos reikalavimus atitinkantys ūkinės veiklos objektai.

„Iki dabar taršos leidimai būdavo išduodami neišeinant iš kabineto. Nuo šiol aplinkos apsaugos agentūra patikrins įmonę fiziškai prieš leidžiant jos veiklą. Didžiausi aplinkosauginiai skundai ir pavojai yra būtent dėl to, kad valstybė išduodama veiklos leidimus, neįsitikina, ar įmonės yra tinkamai pasiruošusios ir turi tinkamus technologinius sprendimus savo neigiamam poveikiui sulaikyti. Šie pakeitimai įves žymiai daugiau tvarkos ir saugumo“ – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Tvarkos aprašu organizuoti patikrinimus pavedama Aplinkos apsaugos agentūrai (AAA). Jos atstovai turės įvertinti, ar planuojamame eksploatuoti ūkinės veiklos objekte sumontuota įranga, atitinkanti aplinkosauginius reikalavimus, ar įgyvendintos visos vertinimo išvadose vertinimo išvadoje nustatytos sąlygos, ar numatytos priemonės neigiamam poveikiui aplinkai sumažinti ar kompensuoti.

Atsakingos institucijos iki šiol nebuvo įpareigotos to daryti, todėl ne visuomet buvo laikomasi aplinkos kokybės normatyvų, nustatytų reikalavimų oro taršai, kvapų, triukšmo sklaidai, dulkėtumui mažinti ir kt. Pasitaikydavo atvejų, kai pažeidimai būdavo aptinkami tik Aplinkos apsaugos departamentui (AAD) tikrinant jau veikiančią įmonę ar ūkinę veiklą vykdantį objektą, arba kai gyventojai, bendruomenės imdavo skųstis.

Numatyti du patikrinimo būdai – vykstant į ūkinės veiklos objektą ir nevykstant į jį, nustatyti kriterijai, kokiais atvejais jie taikomi. AAA į patikrinimą kvies AAD, kuris vėliau kontroliuos ūkinės veiklos objektą, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kuris leidimuose nustato triukšmo ir kvapų valdymo sąlygas, informuos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą apie ūkinės veiklos objekto eksploatavimo pradžią ir numatomą patikrinimą.

AAA turės priimti sprendimą, ar ūkinės veiklos objektas atitinka leidime nustatytas sąlygas, ir tik tada įmonė ar fizinis asmuo galės pradėti ūkinę veiklą. Sprendimas bus priimamas, tik gavus kitų patikrinime dalyvavusių institucijų išvadas ir įsitikinus, kad įgyvendintos visos leidime nustatytos privalomos iki veiklos pradžios sąlygos.

Planuojamos ūkinės veiklos objekto patikrinimo prieš eksploatavimo pradžią tvarkos aprašas patvirtintas aplinkos ministro 2021-07-30 įsakymu Nr. D1-444.


Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode